Jure Sešek
Marko Zupan
Tone Gorjup
Dr. Milan Zver (foto: milanzver.eu)
Dr. Milan Zver | (foto: milanzver.eu)

"Preteklo bo še precej Save in Drave, preden se bo uredila naša medijska krajina"

02.04.2021, 12:22 Silvestra Sadar

Pred velikonočnimi prazniki smo na Radiu Ognjišče skupaj z nekaterimi evropskimi poslanci pregledali preteklo leto, ki ga je zaznamoval covid-19. Na daljavo smo se povezali tudi s poslancem dr. Milanom Zverom iz vrst ELS/SDS. Povedal je, kako on vidi soočenje EU z epidemijo, kako je ta zaznamovala delo evropskih poslancev, kje vidi problem izdelave in razdeljevanja cepiv znotraj držav članic, pa tudi, kako je to vplivalo na geostrateške odnose. Pojasnil je, s kakšnim zneskom evropskih sredstev bo Slovenija lahko poskrbela za okrevanje po pandemiji in nov gospodarski zagon, podal pa je tudi oceno nacionalnega načrta za okrevanje.

Vprašali smo ga, zakaj se je Slovenija v povezavi s svobodo medijev znašla v druščini Madžarske in Poljske ter kakšno je po njegovem mnenju stanje na tem področju pri nas.

„Tukaj gre vse skupaj za politične razprave. Tudi poročilo, ki ga je izdala Evropska komisija, je bilo bolj ali manj politično. Nam ne gre za to, da bi nek politični organ sodil, ali vladavina prava v Sloveniji, kamor sodi tudi svoboda medijev, obstaja ali ne, ampak bi radi, da to naredijo neodvisna sodišča na podlagi celovitih raziskav in objektivnih poročil. To je tudi ključni problem vseh teh debat. Tisti, ki imajo večino v Evropskem parlamentu, spravijo na sramotilni oder določeno državo in potem z vsemi političnimi sredstvi tolčejo po njej. Medtem ko sta Poljska in Madžarska nenehno na tapeti, se je Slovenija na novo - tudi s pobudo in iniciativo iz Slovenije - pridružila tema dvema državama."

„Poročilo o Sloveniji, tudi kar se tožilstva tiče, govori neobjektivno, češ da se vlada meša v delovanje tožilstva, da vlada pomanjkanje virov denarja za učinkovito delo pravosodja; čeprav vemo, da ima Slovenija največ sodnikov na sto prebivalcev v EU in da ima četrti najvišji delež BDP, ko gre za sodišča. Smo tudi na vrhu po izgubljenih tožbah na svetu - poleg Rusije."

„Kar se medijev tiče, se ve, da je velika večina sedaj proti vladi, da so levo usmerjeni in da jim je vlada kljub krizi namenila okoli tri milijone evrov. Težko bi rekli, da medijske svobode v Sloveniji ni. Čeprav poskušajo govoriti, da jih desna vlada duši, smo na globalnem mednarodnem indeksu medijske svobode običajno višje takrat, kadar so desne vlade na oblasti, ne pa leve. V času Janševe vlade smo bili precej višje kot v času Šarca. Medijski prostor ni dovolj uravnotežen, zato ima država pravico ukrepati. Nenazadnje je bila BBC ustanovljena kot javni medij v prvi polovici dvajsetega stoletja ravno zato, da ne bi zasebni mediji sporočali fake news. Ljudje imajo pravico biti objektivno obveščeni. Osebno mislim, da bo preteklo še precej Save in Drave in še kakšne reke, preden se bo v Sloveniji medijska krajina uredila. Danes moramo braniti interpretacijo, ki je resnična. Obstoječa v politiki evropskih inštitucij je zavajajoča."

Kako pa dr. Milan Zver ocenjuje prvo leto delovanja vlade in kakšno vlogo je odigrala opozicija, ki je ukrepom za zajezitev epidemije večinoma nasprotovala oziroma je trdila, da so nedemokratični in nehumani ...

„Vlada je bila po mojem mnenju izredno odzivna. Pripravila je že 8 paketov covid ukrepov. Maksimalno poskuša pomagati ljudem v teh težkih časih in jaz mislim, da Levico moti ravno to, ker je preveč uspešna, zato ne izbira sredstev in napade tudi v času, ki ni najbolj primeren, to je tik pred predsedovanjem Republike Slovenije Svetu EU. Ni dobro, da državo prihaja na sramotilni oder. Menim, da so dobre razprave o vladavini prava, o svobodi medijev v vsaki državi nujne in dobrodošle, ampak v tem času ne. Če Levici uspe »dokazati«, da Slovenija nima vladavine prava, bo država imela velike težave pri koriščenju evropskih sredstev - predvsem zaradi mehanizma, ki smo ga lani sprejeli."

Poslušalcem našega pa je evropski poslanec dr. Milan Zver namenil tudi velikonočno voščilo.

„Drage poslušalke in poslušalci Radia Ognjišče, ob velikonočnih praznikih naj vam zaželim obilo veselja do življenja, ki ga simbolizira ta praznični čas. Prav tako vam želim, da bi v sebi ohranili upanje in vero, da bomo tako zdravstvene kot tudi vse druge izzive, ki so pred nami, s skupnimi močmi zmogli premagati."

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...