Mateja F. Novljan
Matej Kržišnik
Tanja Dominko
Zimska gorska pokrajina (foto: ARO)
Zimska gorska pokrajina | (foto: ARO)

O lovljenju najnižjih temperatur

03.03.2021, 18:34 Blaž Lesnik

Zadnja letošnja februarska Doživetja narave smo posvetili mraziščem, lovljenju zimskih temperaturnih rekordov in novi samodejni meteorološki postaji na Mrzli Komni. Kako na odročnem kraju pri temperaturah globoko pod ničlo postaja sploh deluje? Ali bomo v prihodnjih letih ob globalnem segrevanju sploh še lovili tako nizke temperature in ali je mrazišče na Komni res edino, kjer se temperature spustijo najnižje? Naša gosta sta bila geograf prof. dr. Matej Ogrin in član meteorološkega foruma ter direktor podjetja Pileus Iztok Miklavčič.

Kljub izredno toplemu koncu februarja 2021 (z rekordom 25,3º C v Biljah pri Novi Gorici), je teden dni prej v visokogorju vladal strupen mraz. 15. februarja je srce »mraziščarjev« začelo utripati hitreje, kajti kazalo je na možnost za mejnik: -40º C. A na koncu je vse pokvaril veter, ki je odpihnil veselje.

V mrazišču Mrzla Komna od novembra 2020 stoji samodejna postaja, ki pošilja podatke o temperaturi v dolino. Preverite, podatki so dostopni na: https://bit.ly/mrzlakomna – tu lahko skoraj v živo spremljamo, kaj se dogaja na Mrzli Komni, kakšna je zračna masa, ali lahko pričakujemo kakšen izreden temperaturni dogodek... Letošnja najnižja temperatura je bila – 38,6º C. Ni pa bilo vedno tako udobno.

Proti mraziščem na Komni
Proti mraziščem na Komni © Iztok Sinjur

NAJNIŽJA TEMPERATURA NA KOMNI IZMERJENA LETA 2009

Začetki segajo v leto 2005 ali celo še malo dlje, ko so se vremenski zanesenjaki začeli ukvarjati z vprašanjem, kako nizko temperature v Sloveniji sploh lahko gredo. Najhladnejša postaja uradne meteorološke mreže je že daljnega leta 1956 (pa tudi kasneje) izmerila najnižjo uradno temperaturo pri nas: -34,5º C, in sicer v Babnem polju.

»Gre za meteorološko postajo na enem od višje ležečih slovenskih kraških polj. Znanstvena in strokovna literatura iz drugih alpskih območij pa tudi iz dinarskega prostora ter držav okrog nas, ki imajo celo manj gorskega sveta (na primer Madžarska), pa so pa nakazovale, da se lahko v konkavnih reliefnih oblikah, se pravi kotanjah raznoraznih oblik, temperature spustijo mnogo nižje«, pojasnjuje odločitev za iskanje novih lokacij dr. Matej Ogrin.

Tako je ob obetavnih vremenskih razmerah začela skupina »mraziščarjev«, zbranih ob slovenskem meteorološkem forumu, hoditi na Komno in v zgodnjih jutrih tik ob sončnem vzhodu v eni izmed takšnih kotanj (mrazišč) meriti temperaturo. Trud je bil poplačan 9. januarja 2009, ko je padel rekord: 49,1º C.

Mrazišče dobilo samodejno postajo
Lepota zimske visokogorske pokrajine
Lepota zimske visokogorske pokrajine © Iztok Sinjur

Kot se spominja dr. Ogrin, je bilo sprva v ta rekord težje prepričati strokovno (meteorološko) kot pa laično javnost. »Ko smo na začetku postavljali hipoteze in tudi prve meritve že pošiljali v prostor, so bili odzivi na to pospremljeni s precejšnjo nejevero in dvomom, bodisi da to pri nas ni mogoče, pojavljala so se vprašanja, ali so bile meritve opravljene po referenčnih metodah in tako naprej. No, kasneje smo seveda vse te dvome ovrgli in v resnici dokazali to, kar so naše predpostavke potrjevale.«

Od novembra 2020 stoji na istem mestu, kjer je bil zabeležen rekord, samodejna postaja, ki pošilja podatke o temperaturi in relativni vlažnosti zraka iz dna mrazišča. Nekaj tehničnih zanimivosti o delovanju postaje je zaupal direktor slovenskega podjetja Pileus, ki je prispevalo napravo, Iztok Miklavčič:  »Baterija je manjši akumulator, ki je povezan s sončno celico. Načeloma zdrži 2-3 mesece, tudi če ne bi bilo čisto nič sončne svetlobe. Problem nastane edino pri zelo nizkih temperaturah. Pri – 40º C napetost v samem merilniku lahko pade in če baterija ne bi bila dovolj napolnjena pred začetkom ohlajanja, bi se merilnik lahko izklopil. Tako bi na našo veliko žalost ostali brez najzanimivejših podatkov.«

K sreči se to letos ni zgodilo. Seveda pa je pri vsem skupaj zelo priročna uporaba mobilnega prenosa podatkov v dolino. »Na izbrani interval (vsako uro), se na registratorju vklopi modem, ki te podatke pošlje v dolino. Ker je to območje zelo oddaljeno od vseh oddajnikov in mobilnih omrežij, se včasih zgodi, da se registratorju ne uspe povezati v omrežje. Vendar vse te podatke shrani in jih ob prvi priložnosti (ko vzpostavi povezavo) pošlje tudi za nazaj.«

Merilna postaja HOBO
Merilna postaja HOBO © Iztok Sinjur

Več o merjenju najnižjih temperatur lahko slišite v podcastu oddaje. Za konec pa še ena letošnja zanimivost povezana z mrazišči:

 
Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Doživetja narave

Nov praznik - dan spomina na žrtve komunizma

Vlada v odhajanju je kot eno svojih zadnjih dejanj razglasila današnji dan, 17. maj, za Nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Kot so zapisali, so pri tem izhajali iz ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.

Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay) Oče s hčerko v mestu (photo: Pixabay)

Kako se družine znajdejo v urbanih okoljih?

Praznujemo mednarodni dan družin, smo pa tudi v letu družine. V zadnjih štiridesetih letih se je delež družin brez otrok povečal za skoraj polovico, zmanjšal se je tudi delež družin z dvema ali ...