Jure Sešek
Jakob Čuk
Alen Salihović
Uprizoritev Škofjeloškega pasijona v mestnem jedru Škofje Loke (foto: Anja Jerin)
Uprizoritev Škofjeloškega pasijona v mestnem jedru Škofje Loke | (foto: Anja Jerin)

Loškega pasijona letos v živo ne bo

29.03.2021, 06:50 s. Meta Potočnik

Z manjšo razstavo Slovenski etnografski muzej obeležuje tristoletnico Škofjeloškega pasijona.

Od leta 2009 pasijon v Škofji Loki v velikonočnem času uprizarjajo vsakih šest let, zaradi epidemije je prestavljen na naslednje leto. Gre za največjo gledališko uprizoritev na prostem v Sloveniji, pri kateri sodeluje okoli 1000 prostovoljcev.

Škofjeloški pasijon
Škofjeloški pasijon © Tomaž Lunder

Besedilo pasijona je na osnovi predhodnih uprizoritev in predlog zapisal kapucin pater Romuald Marušič. Na odprtju razstave je Direktorica Etnografskega muzeja Natalija Polenec dejala, da rokopisni kodeks, datiran z letnico 1721, velja za najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku in za najstarejšo ohranjeno režijsko knjigo v Evropi.

Kodeks je shranjen v Kapucinskem samostanu Škofja Loka, kjer je tudi nastal. Po besedah kustodinje Nede Židov so pasijon nehali uprizarjati konec 18. stoletja, 1936 so ga pripravili v okrnjeni obliki. Po vojni je bil prepovedan, nato spet oživljen leta 1999.

Škofjeloški pasijon bil leta 2008 vpisan v Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije, leta 2016 kot prvi element iz Slovenije vpisan na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Razstava SEM
Razstava SEM © Slovenski etnografski muzej

Razstava SEM
Razstava SEM © Slovenski etnografski muzej

Razstavo si je mogoče ogledati do 18. aprila.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...