Nataša LičenNataša Ličen
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Uprizoritev Škofjeloškega pasijona v mestnem jedru Škofje Loke (foto: Anja Jerin)
Uprizoritev Škofjeloškega pasijona v mestnem jedru Škofje Loke | (foto: Anja Jerin)

Loškega pasijona letos v živo ne bo

Slovenija | 29.03.2021, 06:50 s. Meta Potočnik

Z manjšo razstavo Slovenski etnografski muzej obeležuje tristoletnico Škofjeloškega pasijona.

Od leta 2009 pasijon v Škofji Loki v velikonočnem času uprizarjajo vsakih šest let, zaradi epidemije je prestavljen na naslednje leto. Gre za največjo gledališko uprizoritev na prostem v Sloveniji, pri kateri sodeluje okoli 1000 prostovoljcev.

Škofjeloški pasijon
Škofjeloški pasijon © Tomaž Lunder

Besedilo pasijona je na osnovi predhodnih uprizoritev in predlog zapisal kapucin pater Romuald Marušič. Na odprtju razstave je Direktorica Etnografskega muzeja Natalija Polenec dejala, da rokopisni kodeks, datiran z letnico 1721, velja za najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku in za najstarejšo ohranjeno režijsko knjigo v Evropi.

Kodeks je shranjen v Kapucinskem samostanu Škofja Loka, kjer je tudi nastal. Po besedah kustodinje Nede Židov so pasijon nehali uprizarjati konec 18. stoletja, 1936 so ga pripravili v okrnjeni obliki. Po vojni je bil prepovedan, nato spet oživljen leta 1999.

Škofjeloški pasijon bil leta 2008 vpisan v Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije, leta 2016 kot prvi element iz Slovenije vpisan na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Razstava SEM
Razstava SEM © Slovenski etnografski muzej

Razstava SEM
Razstava SEM © Slovenski etnografski muzej

Razstavo si je mogoče ogledati do 18. aprila.

Slovenija