Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Zadnji postanek škofa Metoda pri Tolažnici žalostnih v Logu pri Vipavi (foto: Rok Mihevc)
Zadnji postanek škofa Metoda pri Tolažnici žalostnih v Logu pri Vipavi | (foto: Rok Mihevc)

Slovo od pokojnega škofa Piriha

Cerkev na Slovenskem | 25.03.2021, 15:01 Rok Mihevc Božjo Rustja

Pokojni škof Metod Pirih bo pokopan na obletnico imenovanja za koprskega škofa. To bo danes, na praznik Gospodovega oznanjenja, 25. marca. Pogrebna sveta maša je bila ob 16. uri v Logu pri Vipavi.

Sveto mašo bomo neposredno prenašali v radijskem programu in tudi v video obliki na našem Youtube kanalu in Facebook profilu.

Slovo od pokojnega škofa Piriha
Slovo od pokojnega škofa Piriha © Rok Mihevc

Ob 8.45 so pokojnega škofa pripeljali pred cerkev v Logu pri Vipavi. Dekanijski duhovniki so ga  prinesli v cerkev in zanj darovali sveto mašo.

Pogled na Log pri Vipavi.
Pogled na Log pri Vipavi. © Aljoša Rehar / STA

Od 10.00 naprej je možnost individualnega poklona in slovesa do pokojnega škofa. Vse, ki bodo prišli k temu slovesu prosimo, da dosledno spoštujejo varnostne ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe. Zlasti upoštevajte smer gibanja, medosebno razdaljo in razkuževanje rok. V cerkvi je obvezna uporaba zaščitne maske. Svetujemo jo tudi zunaj cerkve.

V cerkvi Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi
V cerkvi Tolažnice žalostnih v Logu pri Vipavi © Rok Mihevc

Ob 16.00 bo pogrebna sveta maša, ki jo bo daroval koprski škof dr. Jurij Bizjak ob navzočnosti apostolskega nuncija. Tudi ta sveta maša bo potekala ob upoštevanju varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja virusa. Prisotnost duhovnikov in laikov je omejena. Izmed laikov pa bodo pri pogrebni sveti maši lahko navzoči samo sorodniki pokojnega škofa Metoda. Sveto mašo bomo neposredno prenašali v radijskem programu in tudi v video obliki na spletni strani in Facebook profilu.

Po sveti maši bo škof Metod prepeljan na Sveto goro, kjer bo, na svojo željo, pokopan v grobnici za glavnim oltarjem. Tudi pokop bo potekal v najožjem krogu škofa, njegovega spremstva in domačih pokojnega škofa.
Sveta Gora
Pokojni škof bo pokopan na Sveti Gori, kamor se je rad zatekal © Revija Ognjišče


Pokojni škof Metod je v svoji oporoki zapisal: »Namesto vencev darujte v namen, ki ga določi škofija.« Določena sta dva namena in sicer za skupnost dijaškega doma ŠGV v Vipavi, kjer je škof Metod rad in z veseljem preživel leta svoje upokojitve ter za svete maše za nove duhovne poklice in za svetost duhovnikov, kar je bilo škofu Metodu zelo pri srcu. V duhovni oporoki je zapisal: »Duhovniki in bogoslovci ste bili moja posebna skrb.« Svoj dar v spomin na škofa Metoda lahko darujte ob poklonu in slovesu od njega v cerkvi v Logu ali pa z nakazilom na TRR in sicer: Za skupnost dijaškega doma: TRR SI56 0400 1004 7452 195 (Škofijska gimnazija Vipava, Goriška cesta 29, Vipava) z obveznim sklicem SI00 29105; namen nakazila: »v spomin škofa Metoda dar za DD« Za svete maše: SI56 1010 0003 5676 886 (Škofija Koper, trg Brolo 11, Koper) z obveznim sklicem SI00 23321; namen nakazila: »v spomin škofa Metoda dar za sv. maše«

Ko bodo epidemiološke razmere dopuščale, bo na Sveti gori sveta maša za pokojnega škofa Metoda h kateri bo povabljeno škofijsko občestvo.

Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...