Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Tanja DominkoTanja Dominko
Slovenska vlada (foto: Rok Mihevc, ARO)
Slovenska vlada | (foto: Rok Mihevc, ARO)

Mineva leto od začetka Janševe vlade

Slovenija | 13.03.2021, 07:00 Andrej Šinko

Pred letom dni je vodenje države prevzela Janševa vlada. Z delom je začela praktično čez noč, prvo leto mandata pa je zaznamovalo zlasti soočenje s pandemijo. V tem času je ostala brez ene od koalicijskih partneric, a preživela konstruktivno nezaupnico.

Janez Janša je oblikoval vlado po odstopu premierja Marjana Šarca. V koalicijo sta takrat ob SDS in NSi vstopili tudi dve stranki prejšnje vlade, SMC in DeSUS. Slednja je pozneje to vlado zapustila, zdaj pa po napovedih poslancev deluje kot konstruktivna opozicija. Začetki vlade so bili zahtevni, epidemija se je šele dobro začela, ministrska ekipa pa je bila soočena s praktično praznimi skladišči zaščitne opreme.

Zaradi tega, kot pravi predavatelj na Katoliškem inštitutu dr. Andrej Fink, je bila sreča, da smo dobili novo vlado, ki je bila zelo operativna, hkrati pa je imela jasne cilje. »Ta vlada že eno leto dela resno, solidno, ima vizijo in koncept države.«

Prvi val uspešnejši, soočenje z drugim bistveno težje

Če je država prvi val širjenja novega koronavirusa prešla dokaj uspešno, je vlada v drugem imela bistveno več dela in težav. Okužbe so se hitro širile, bolezen je terjala približno 4000 življenj. Če se je vlada na eni strani trudila zagotavljati čim večjo operativnost zdravstvenega sistema, se je na drugi morala ukvarjati tudi s pomočjo gospodarstvu in prebivalstvu, saj je delovanje številnih dejavnosti močno omejila.

V slabem letu je v osmih protikoronskih zakonih za različne ukrepe pomoči namenila več milijard evrov, dva od pomembnejših ukrepov, ki še trajata, pa sta bila subvencioniranje čakanja na delo in zagotavljanje temeljnega dohodka različnim skupinam. »Je preživela ta test, ni se izkazala z odlično oceno, kot se ni izkazala popolnoma nobena vlada v Evropi,« je o soočenju s pandemijo dejal vodja Slovenskega panevropskega gibanja dr. Laris Gaiser. Ob tem je posebej pohvalil delovanje zunanjega ministrstva, ki je veliko naredilo za čezatlantsko povezovanje.

Kaj čaka vlado v drugem delu mandata?

Z začetkom julija vlado čaka tudi predsedovanje Svetu Evropske unije, že zdaj pa tudi nekateri projekti, ki zaradi soočenja s pandemijo prej niso uspeli priti v ospredje. »V ozadju se je očitno veliko delalo na njih in zdaj prihajajo v ospredje. Tako je z demografskim skladom, debirokratizacijo, decentralizacijo ... Pričakujem, da bodo zdaj vsaj del teh projektov, ki so si jih zastavili, maksimalno pritisnili, da jih uveljavijo,« pravi urednik portala Domovina.je Rok Čakš in dodaja, da je celotni mandat te vlade omejen na dve leti, do konca pa je še približno leto dni, še naprej pa bo veliko pozornosti koalicije usmerjene v soočenje s posledicami pandemije.

Ministrska ekipa je vseskozi bila soočena tudi z napadi opozicije, ob tem pa ji je uspelo preživeti tudi konstruktivno nezaupnico. Že v prihodnjem tednu jo čakata še dve interpelaciji, in sicer ministrice za izobraževanje Simone Kustec ter ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja.

Slovenija, Politika, Sociala, Zdravstvo
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Agata Freyer (photo: Jože Bartolj) Agata Freyer (photo: Jože Bartolj)

Naša gostja: Agata Freyer

V oddaji Naš gost smo gostili avtorico lutk, scenografko, kostumografko, akademsko slikarko Agata Freyer, letošnjo dobitnico Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in ...