Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Nadškof Anton Stres (foto: Dom sveti Jožef Celje)
Nadškof Anton Stres | (foto: Dom sveti Jožef Celje)

VIDEO: Nadškof Stres o ostankih komunizma v Sloveniji

Slovenija | 28.02.2021, 10:47 s. Meta Potočnik Alen Salihović

Ob 30. obletnici naše države je upokojeni nadškof Anton Stres na virtualnem predavanju v Domu sv. Jožefa v Celju ovrednotil vlogo neodvisne civilne družbe, vključno s Cerkvijo, v procesu demokratizacije. Med drugim je spregovoril o globokih koreninah ideologije, ki se še danes kaže v izključevanju drugače mislečih.

 

V svojem nastopu je dr. Stres komunizem kot tudi nacionalsocializem označil kot totalno zamisel o človeku. »Totalitarni po svojem obsegu in totalitaren tudi po svoji globini. Zakaj? Zato, ker je hotel v človeku poseči do globine njegove duše in prepričanja.«

Zato je bila ideološka nota tega, kar se je učilo, tako močno poudarjena, saj je sistem hotel prodreti v misel in srce osebe. »Seveda je bilo razumljivo, da je bil do drugih svetovnih nazorov, še posebej do krščanstva izrazito polemičen. Zakaj? Ker jih je gledal kot konkurenco,« ki bi lahko ogrozila njegov uspeh in uspeh svetovne revolucije. Zato je komunizem zatiral vsak drugačen pogled na svet in človeka.

Po nadškofovih besedah so zato miselne ideološke verige tiste, ki jih je težje odstraniti kot fizične in ostanki te miselnosti se kažejo še danes: »To izključevanje, ki smo mu priča še danes, 30 let po koncu komunizma v Sloveniji je ostanek te preteklosti,« ki se še vedno ne more sprijazniti s pluralizmom idej in raznolikosti civilne družbe. Ob tem je poudaril, da se morajo nosilci slednje spoštovati, in med seboj sodelovati in tekmovati brez izločanja. To je prava demokracija, ki ne more obstajati brez svobodnih ljudi, ki se med seboj združujejo v stranke in nevladne skupine.

Kjer pa se partijsko ozadje še ni čisto umaknilo z oblasti »pa je značilno prav to, da tudi ni svobodne in neodvisne civilne družbe, ampak je ta spolitizirana in finančno odvisna od politike.« Zato po njegovih besedah prava demokracija omogoča nevladnim organizacijam, da same pridejo do finančnih sredstev iz donacij državljanov, v katerih dobro naj bi tudi delovale.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

O avtorju