Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Strokovnjaka o cepivih proti novemu koronavirusu,; cepivo, koronavirus (foto: Pixabay)
Strokovnjaka o cepivih proti novemu koronavirusu,; cepivo, koronavirus | (foto: Pixabay)

Kaj vemo o južnoafriški različici koronavirusa?

Slovenija | 28.02.2021, 08:33 Alen Salihović

V Sloveniji so potrdili prvi primer južnoafriške različice koronavirusa, in sicer na področju Maribora, pri osebi, ki se je vrnila iz Afrike. Epidemiološka služba je izsledila vse visoko rizične kontakte in jih napotila v karanteno, pravi minister za zdravje Janez Poklukar. Dodal je, da bodo iz previdnostnih razlogov v Mariborski regiji tedensko sekvencionirali 30 namesto 10 odstotkov vseh opravljenih testov.

Nekateri viri opisujejo tudi težje poteke bolezni, drugi podatki pa govorijo o tem, da naj bi bile posledice okužbe z južnoafriško različico blažje, če je okuženi pred tem že prebolel covid-19 oziroma se je cepil proti bolezni.

Poudaril je, da primer kaže, da epidemije še ni konec, in opozoril na dosledno izvajanje vseh zaščitnih ukrepov, kot so uporaba zaščitne maske, higiena rok in kašlja, prezračevanje prostorov ter samoizolacija ob znakih bolezni. Odsvetoval je vsa nenujna potovanja v tujino, saj je v drugih državah višji delež sevov koronavirusa, ki jih v Sloveniji nimamo. Glede morebitnih novih ukrepov za vstopanje v Slovenijo iz tretjih držav ob odkritju novega seva je minister napovedal obravnavo v okviru svetovalne skupine.

O tej različici koronavirusa je po navedbah ministra Poklukarja ta trenutek znano, da se bistveno lažje oziroma hitreje širi kot različica, ki jo imamo v najvišjem odstotku zaznano pri nas. Kar se tiče bolezni, ki jo prinaša, pa je še precej neznank. Nekateri viri opisujejo tudi težje poteke bolezni, drugi podatki pa govorijo o tem, da naj bi bile posledice okužbe z južnoafriško različico blažje, če je okuženi pred tem že prebolel covid-19 oziroma se je cepil proti bolezni. »Več od tega za zdaj ni znanega,« je dejal.

Glede angleške različice pa je infektologinja dr. Bojana Beović pred časom pojasnila, da je ta bolj kužna, Britanci poročajo tudi o večji umrljivosti v okoljih, kjer je ta različica bolj prisotna. Medtem pa za južnoafriško različico velja, da je tudi bolj kužna, ni pa znano, da bi povzročala hujši potek bolezni.

Dosedanje prebolevanje covida-19 vsaj do neke mere ščiti pred ponovno okužbo z angleško različico novega koronavirusa, pred južnoafriško različico pa ne daje zaščite in gre pravzaprav za novo bolezen, je opozorila Beovićeva. Podobno je s cepivi proti covidu-19, ki so bila doslej odobrena v EU. Ta ščitijo pred angleško različico, medtem ko pri južnoafriški različici te zaščite z obstoječimi cepivi ni. Je pa spodbudno, da naj bi cepivi skupine Johnson & Johnson in Curevac, ki naj bi jih začeli uporabljati v prihodnjih mesecih, bolj ščitili tudi pred južnoafriško različico.

Tako skrbi zlasti južnoafriška različica virusa, angleška manj, je dejala. Kot pozitivno je ocenila tudi dejstvo, da glede na analize vzorcev pri nas že imamo angleško različico, a jo očitno z obstoječimi ukrepi uspemo obvladati. Slabše bi namreč bilo, če bi se ta različica šele začela pojavljati, saj potem niti ne bi vedeli, ali jo lahko s trenutnimi ukrepi obvladamo. Ocenjuje pa, da ima dosedanja prekuženost prebivalstva pomembno vlogo za ustavljanje epidemije ob izvajanju ukrepov.

Slovenija, Zdravstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...