Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papežev nagovor diplomatom akreditiranim pri Svetem sedežu (foto: Vatican Media)
Papežev nagovor diplomatom akreditiranim pri Svetem sedežu | (foto: Vatican Media)

Papež Frančišek: »Niso dovolj cepiva, ljudje potrebujejo upanje!«

Svet | 09.02.2021, 10:47 Marjana Debevec

Svet danes za ozdravitev poleg cepiva potrebuje bratstvo in upanje, je diplomatom akreditiranim pri Svetem sedežu dejal papež Frančišek. V tradicionalnem ponovoletnem govoru je opozoril na temne plati sodobne družbe in nakazal znamenja upanja.

V tradicionalnem skoraj enournem govoru diplomatom se je papež osredotočil na posledice pandemije.

»Pahnila nas je v krizo in nam pokazala obraz bolnega sveta, pa ne samo zaradi virusa, temveč tudi na okoljskem, gospodarskem in političnem področju. Še bolj pa v človeških odnosih«.

Opozoril je, da je prav pandemija osvetlila posledice načina življenja, v katerem prevladujejo sebičnost in kultura odmetavanja.

Nujnost novega vzgojnega modela

»Potrebujemo nekakšno 'novo Kopernikansko revolucijo', ki bo postavila ekonomijo v službo človeka in ne obratno«, je bil jasen sveti oče. Predlaga ekonomijo, ki ustvarja življenje in ne ubija, vključuje in ne izključuje, počloveči in ne razčloveči, skrbi za Stvarstvo in ga ne izkorišča brezmejno.

Za to pa je po njegovem potreben tudi nov vzgojni model, v katerega bodo vključene vse ravni družbe. Vzgoja je namreč naravni protistrup individualistični kulturi, ki vodi v brezbrižnost.

Migracije, oboroževanje in znamenje upanja

Kar zadeva vprašanja migracij, je po njegovem treba v izvornih deželah zagotoviti ljudem takšne razmere, da se ne bodo izseljevali, države, ki prve sprejmejo migrante, pa je treba bolj podpreti.

Znamenja upanja sveti oče vidi v mednarodni pogodbi o prepovedi jedrskega orožja, ki jo je ratificiralo 50 držav, pa tudi v podaljšanju pogodbe med Rusijo in ZDA o nadzoru nad strateškim jedrskim orožjem za pet let. Zaželel je še, da bi bilo leto 2021 leto miru, zlasti v Siriji, Jemnu in Sveti deželi.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...