Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Marta Jerebič
Papež Frančišek (foto: cathopic.com)
Papež Frančišek | (foto: cathopic.com)

Papež po nekaj tednih opoldne znova molil na oknu apostolske palače

07.02.2021, 15:55 s. Brigita Zelič Marta Jerebič

Nekaj minut pred dvanajsto uro je z okna apostolske palače že visela zastava s papeževim grbom, ki je kljubovala vetru in dežju ter ljudem naznanjala, da se bo po več tednih papež Frančišek znova pojavil za opoldanski nagovor, molitev in blagoslov. Zadnjih nekaj tednov je to namreč vodil iz knjižnice. Ob koncu srečanja z verniki je tudi sam izrazil svoje zadovoljstvo nad spremembo in pozdravil nekaj prisotnih skupin.

Glavno sporočilo njegovega opoldanskega nagovora se je sicer ujemalo z današnjim evangeljskim odlomkom, ki govori o Jezusovi ozdravitvi Petrove tašče v Kafarnaumu. Poudaril je, da zavzemanje za bolnike za Cerkev tudi danes ni nekaj obrobnega, temveč je ena od bistvenih razsežnosti njenega poslanstva.

Papež Frančišek je ob pogledu na Jezusov rahločuten in nežen stik ob ozdravitvi Petrove bolne tašče spomnil, da je poslanstvo Cerkve trpečemu človeštvu prinašati Božjo nežnost. Na to nas bo spomnil bližnji 11. februar, ko obhajamo svetovni dan bolnikov. Na Devico Marijo se je sveti oče obrnil s prošnjo, naj nam pomaga prepustiti se Jezusovemu zdravljenju, ki ga vedno potrebujemo, da bomo nato tudi sami pričevalci Božje ozdravljajoče nežnosti.

Po molitvi in blagoslovu se je nato ustavil pri več aktualnih vprašanjih. Med drugim se je zavzel v prid številnim mladoletnim beguncem, ki so na svoji poti brez spremstva. Na žalost je med tistimi, ki so iz različnih razlogov prisiljeni zapustiti domovino, vedno na desetine otrok in mladostnikov samih, brez svojih družin in izpostavljenih številnim nevarnostim. V zadnjih dneh je bil obveščen o dramatičnem položaju tistih, ki se nahajajo na tako imenovani "balkanski poti" in prosil, naj bi se zavzeli, da tem krhkim in nezaščitenim bitjem ne bo manjkala prednostna ustrezna oskrba.

Ob »Dnevu za življenje«, ki ga v Italiji praznujejo danes, je s tamkajšnjo krajevno Cerkvijo podelil svojo zaskrbljenost ob demografski zimi, in spodbudil k novemu razcvetu ljubezni do življenja.
Ob jutrišnjem bogoslužnem spominu sv. Jožefine Bakhite, sudanske redovnice, ki je osebno doživela trpljenje suženjstva, je opozoril, da je prav njen god posvečen molitvi in premišljevanju v boju z žal še vedno aktualno trgovino z ljudmi.

Papež je opozoril tudi na razmere v Mjanmaru, kjer se je več deset tisoč ljudi danes že drugi dan zbralo na ulicah Yangona na protestih proti vojaškemu prevratu. Protestniki zahtevajo, da vojaška hunta izpusti Aung San Su Či in druge izvoljene predstavnike oblasti. Hunta je proteste včeraj želela zatreti tako, da je zaprla dostop do interneta, prek katerega so prebivalci pozivali k protestom in civilni nepokorščini. Danes je dostop le delno vzpostavila. Kljub temu je bilo na Facebooku mogoče v živo spremljati pohod protestnikov na ulicah Yangona. Prebivalci nasprotovanje vojaškemu udaru izražajo tudi z nočnim ropotanjem z lonci, ki je tradicionalno povezano z izganjanjem zlih duhov. Papež je pozval k molitvi. »Molim, da bi odgovorni v državi začeli s svojo iskreno razpoložljivostjo služiti skupnemu dobremu, spodbujali socialno pravičnost in nacionalno stabilnost, za usklajeno demokratično sobivanje. Molimo za Mjanmar,« je dejal papež.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...

O avtorju