Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: cathopic.com)
Papež Frančišek | (foto: cathopic.com)

Papež po nekaj tednih opoldne znova molil na oknu apostolske palače

Svet | 07.02.2021, 15:55 s. Brigita Zelič Marta Jerebič

Nekaj minut pred dvanajsto uro je z okna apostolske palače že visela zastava s papeževim grbom, ki je kljubovala vetru in dežju ter ljudem naznanjala, da se bo po več tednih papež Frančišek znova pojavil za opoldanski nagovor, molitev in blagoslov. Zadnjih nekaj tednov je to namreč vodil iz knjižnice. Ob koncu srečanja z verniki je tudi sam izrazil svoje zadovoljstvo nad spremembo in pozdravil nekaj prisotnih skupin.

Glavno sporočilo njegovega opoldanskega nagovora se je sicer ujemalo z današnjim evangeljskim odlomkom, ki govori o Jezusovi ozdravitvi Petrove tašče v Kafarnaumu. Poudaril je, da zavzemanje za bolnike za Cerkev tudi danes ni nekaj obrobnega, temveč je ena od bistvenih razsežnosti njenega poslanstva.

Papež Frančišek je ob pogledu na Jezusov rahločuten in nežen stik ob ozdravitvi Petrove bolne tašče spomnil, da je poslanstvo Cerkve trpečemu človeštvu prinašati Božjo nežnost. Na to nas bo spomnil bližnji 11. februar, ko obhajamo svetovni dan bolnikov. Na Devico Marijo se je sveti oče obrnil s prošnjo, naj nam pomaga prepustiti se Jezusovemu zdravljenju, ki ga vedno potrebujemo, da bomo nato tudi sami pričevalci Božje ozdravljajoče nežnosti.

Po molitvi in blagoslovu se je nato ustavil pri več aktualnih vprašanjih. Med drugim se je zavzel v prid številnim mladoletnim beguncem, ki so na svoji poti brez spremstva. Na žalost je med tistimi, ki so iz različnih razlogov prisiljeni zapustiti domovino, vedno na desetine otrok in mladostnikov samih, brez svojih družin in izpostavljenih številnim nevarnostim. V zadnjih dneh je bil obveščen o dramatičnem položaju tistih, ki se nahajajo na tako imenovani "balkanski poti" in prosil, naj bi se zavzeli, da tem krhkim in nezaščitenim bitjem ne bo manjkala prednostna ustrezna oskrba.

Ob »Dnevu za življenje«, ki ga v Italiji praznujejo danes, je s tamkajšnjo krajevno Cerkvijo podelil svojo zaskrbljenost ob demografski zimi, in spodbudil k novemu razcvetu ljubezni do življenja.
Ob jutrišnjem bogoslužnem spominu sv. Jožefine Bakhite, sudanske redovnice, ki je osebno doživela trpljenje suženjstva, je opozoril, da je prav njen god posvečen molitvi in premišljevanju v boju z žal še vedno aktualno trgovino z ljudmi.

Papež je opozoril tudi na razmere v Mjanmaru, kjer se je več deset tisoč ljudi danes že drugi dan zbralo na ulicah Yangona na protestih proti vojaškemu prevratu. Protestniki zahtevajo, da vojaška hunta izpusti Aung San Su Či in druge izvoljene predstavnike oblasti. Hunta je proteste včeraj želela zatreti tako, da je zaprla dostop do interneta, prek katerega so prebivalci pozivali k protestom in civilni nepokorščini. Danes je dostop le delno vzpostavila. Kljub temu je bilo na Facebooku mogoče v živo spremljati pohod protestnikov na ulicah Yangona. Prebivalci nasprotovanje vojaškemu udaru izražajo tudi z nočnim ropotanjem z lonci, ki je tradicionalno povezano z izganjanjem zlih duhov. Papež je pozval k molitvi. »Molim, da bi odgovorni v državi začeli s svojo iskreno razpoložljivostjo služiti skupnemu dobremu, spodbujali socialno pravičnost in nacionalno stabilnost, za usklajeno demokratično sobivanje. Molimo za Mjanmar,« je dejal papež.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju