Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Babica (foto: Almadrava / Pixabay)
Babica | (foto: Almadrava / Pixabay)

Le še do nedelje mogoča oddaja vloge za solidarnostni dodatek

Kmetijstvo | 30.01.2021, 09:10 Robert Božič

V okvir sedmega protikoronskega svežnja zakonodaje spet spada tudi enkratni solidarnostni dodatek za člane kmetij, ki so starejši od 65 let in so brez dohodkov oziroma njihovi mesečni dohodki niso višji od 591,20 eura. Čas za oddajo vloge se izteče v nedeljo 31. januarja.

Oddaja vloge je mogoča tudi po elektronski pošti

Vlogo je potrebno priporočeno po pošti poslati na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, lahko pa jo upravičenci ustrezno izpopolnjeno in podpisano skenirajo in na ministrstvo oddajo tudi po elektronski pošti. Podrobne informacije najdete na spletni strani Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije. Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so včeraj sporočili, da je do 28. januarja prispelo 1914 vlog za dodelitev enkratnegasolidarnostnega dodatka za izboljšanje socialnega položaja oseb.

Lani ukrep izkoristilo 828 ljudi

Podoben ukrep za člane kmetij se je na podlagi protikoronske zakonodaje izvedel tudi že lani maja. Takrat so na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano prejeli 1264 vlog, po pregledu je bilo odobrenih 828 vlog za enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov. Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije ocenjujejo, da takrat precej starejših ljudi, ki so člani kmetij, te pravice ni izkoristilo in pozivajo sorodnike in domače, da jim pomagajo natisniti in izpolniti vlogo, ki jo lahko na ministrstvo oddajo tudi po elektronski pošti.

Pazite na poravnane davčne obveznosti

Pri uveljavljanju pravic do pomoči v okviru vseh svežnjev protikoronske zakonodaje se striktno upoštevajo zahteve glede poravnanih davčnih in nedavčnih denarnih obveznosti do države, ki so pogoj za pridobitev in izplačilo pomoči.

»Vlagatelj mora biti pozoren na izvedbo plačila. Da je plačilo pravočasno izvedeno, mora vlagatelj opraviti plačilno storitev v skladu z urnikom opravljanja plačilnih storitev. Plačilo, ki je izvedeno na bančnem okencu ob 16h, je lahko izvedeno šele naslednji delovni dan. Ob pogoju razpisa, da mora imeti vlagatelj na dan oddaje vloge plačane davčne in druge denarne nedavčne obveznosti višje od 50 EUR, je plačilo na bančnem ali poštnem okencu sicer izvedeno na dan oddaje vloge, a pozno popoldne, prepozno,« še opozarjajo na KGZS.

Načeloma velja, da se vseh težav rešimo, če davčne obveznosti poravnamo vsaj en delovni dan pred oddajo vloge. Vpogled v knjigovodsko stanje pri finančni upravi je mogoč prek sistema Edavki, informacijo pa lahko znotraj uradnih ur dobite tudi prek telefona.

Ste že naročeni na podcast rubrike Minute za kmetijstvo in podeželje?

Kmetijstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...