Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Minister Janez Cigler Kralj (foto: STA)
Minister Janez Cigler Kralj | (foto: STA)

Cigler Kralj: Odprl bom temo svobode govora, veroizpovedi in misli

Pogovor o | 28.01.2021, 09:05 Petra Stopar

Po oceni ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja se je nad javnim razpisom za sofinanciranje projektov za pomoč najbolj ranljivim skupinam zgodil »neke vrste medijski pogrom, predvsem zaradi ene nevladne organizacije«. Na razpravi o interpelaciji namerava sam kot minister odpreti vprašanje o stanju svobode govora v državi.

»Gotovo vsi skupaj vidimo, mislim, da se to lahko vidi tudi iz vesolja, da namen interpelacije ni v dejstvih,« je poudaril minister iz vrst NSi v oddaji Pogovor o na Radiu Ognjišče. »Dejstva mi sporočamo že sproti. Dejansko imamo v tem trenutku veliko dela in smo hvalabogu uspešni pri ukrepih za trg dela, za ohranjanje delovnih mest, na drugi strani za pomoč družinam. Poleg interventnih pomoči družinam smo sprejeli tudi veliko ukrepov družinske politike, ki se bodo poznali in se že poznajo, ukrepe na drugih področjih, tudi pri zaščiti najranljivejših, predvsem pa pri načrtih, kako oskrbo starejših postaviti v bližnji in daljni prihodnosti. To so naše ključne prioritete in temu sledimo, seveda nas interpelacija pri tem časovno ovira, ampak vseeno, mi to zmoremo,« je navedel.

Janez Cigler Kralj v studiu Radia Ognjišče z novinarko Petro Stopar
Janez Cigler Kralj v studiu Radia Ognjišče z novinarko Petro Stopar © FB Janez Cigler Kralj

Ugotavlja, da se je nad razpisom, na katerem je komisija ministrstva izmed 135 prijavljenih organizacij sredstva dodelila sedemnajstim, med drugim Zavodu Iskreni, zgodil neke vrste medijski pogrom. »Dejansko se je tu odprla tema, ki jo jaz kot minister želim in moram in jo bom odprl na razpravi v interpelaciji, in sicer, kakšno je stanje na področju svobode govora, svobode veroizpovedi, misli, v državi. Kajti, če se takšen gnev in takšne reakcije vsujejo name kot ministra, ob tem, da je bil javni razpis javen, kar že ime pove, da je bilo vse po pravilih, je še vedno objavljen in vsi postopki so javni in preverljivi, ne more biti druge razlage kot ta, da imamo težavo s sprejemanjem drugačnosti,« meni. Po njegovih besedah bo zato interpelacija gotovo dobra priložnost za razpravo o tem, »ali zmoremo sprejeti drugega sočloveka, tudi če je drugačen od mene, tudi če misli drugače ali je svetovnonazorsko drugačen, brez da bi ga dojemali kot sovražnika«.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem minister predstavi aktualne razmere na področju oskrbe starejših v domovih, ukrepe iz osmega protikoronskega zakona za blažitev posledic epidemije ter načrte ministrstva za naslednje mesece.

Pogovor o
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...