Nataša LičenNataša Ličen
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
V pravljicah se skriva bogastvo (foto: Tumisu / Pixabay)
V pravljicah se skriva bogastvo | (foto: Tumisu / Pixabay)

Večerna pravljica je prava dota za življenje

| 24.01.2021, 17:40 Mirjam Judež

Podcast »Zgodbe za otroke«, v katerem odkrivamo bogato izročilu slovenskih narodnih pravljic, je lepo zaživel. Še vedno pa medse vabimo nove "naročnike", da bo Jure Sešek zgodbe še bolj z veseljem prebiral. Naj zgodbice pomagajo uspavati vaše malčke, radovednim otrokom prinašajo pravljična spoznanja, vsem nam pa utrjujejo zavest, da dobro premaga slabo. Tudi logopedinja Simona Levc, ki smo jo gostili nedavno tega, je močno podčrtala pomen večerne pravljice.

Pri razvoju govora so najpomembnejše pravljice in branje

Logopedinja Simona Levc: »Vedno poudarjam pomen pravljic. Ko ni bilo toliko te tehnologije, smo sami veliko brali, mama mi je veliko brala, pripovedovala pravljice. Izgovor, da ni časa za pravljico zvečer, ni iskren. Če seštejete minute, ko drsate po telefonu, ste na Facebooku, za računalnikom (pa ne zaradi službe), … hitro nanese pol ure na dan (ali več). Pravljica vam vzame manj kot pol ure. Če smo še malo nežni z otrokom, mogoče pridemo na pol ure dragocenega časa, ki je resnično prava dota za življenje. Pri pravljicah se otrok umiri, razvija poslušanje, slušno pozornost, starša ima samo zase (če je starš odložil mobitel izven sobe, kjer se bere), otrok dobiva v uho knjižni jezik, oblikuje se struktura govora, vse se pri pravljicah uravna, da ne govorim tudi o vzgojnem pomenu nekaterih pravljic. Pravljice lahko pomirijo otroka pred spanjem. Jaz pravim, da je škoda vsake minute, ki jo starš posveti tehnologiji takrat, ko je otrok še buden in rabi njegovo pozornost. Prijateljica ima vnučka in vnukinjo na drugi lokaciji, ne more jima zvečer brati pravljic, pa je zelo dobra v tem. Pri njih tehnologija služi v tam namen, da jima zvečer po telefonu prebere pravljico vsaj trikrat na teden. Otroci poslušajo z veliki očmi tudi zelo slabega bralca. Oni ne ocenjujejo našega branja, oni čakajo na našo bližino, vsebino, na to, kaj se bo zgodilo. Super je, če zna kdo pravljice tudi pripovedovati, si jih izmišljati. Če v to vključi še otroka, da si tudi on izmišlja in otrok tako razvija domišljijo, toliko bolje!«

Vabljeni v podcast Zgodbe za otroke

 

Najlepše je, če otroku sami preberemo pravljico in je to "naš čas", čas za lepo slovensko besedo, crkljanje, bližino in povezovanje. Včasih pa preprosto ne gre. Poznate situacijo, ko poteka služba/šola od doma ali kuhate kosilo ali bi želeli preprosto malo miru, malčki pa se že malo dolgočasijo in ne vejo, kaj bi s seboj? Podcast Zgodbe za otroke bo za nekaj minut zamotil male glavice, nam pa omogočil, da tisto, česar smo se lotili, opravimo do konca. Veseli bomo novih naročnikov!

Vašemu malčku lahko prebere ljudsko pravljico Jure Sešek. Slušalke ne bodo odveč.
Vašemu malčku lahko prebere ljudsko pravljico Jure Sešek. Slušalke ne bodo odveč. © Alireza Attari / Unsplash

Pravljice so bogastvo, ki se ga ne da prav izmeriti. Tako veliko je, ker v sebi skriva odmev nekdanjih rodov, lepoto pisanega izročila ljubezen do jezika in še marsikaj drugega ... Morda delamo za službo in otrok sili k nam v naročje (to se v času pandemije kar pogosto zgodi staršem majhnih otrok). Takrat lahko pomaga podcast Zgodbe za otroke. Otroka posadimo v naročje, se pocrkljamo, potem pa lahko Jure prebere pravljico (slušalke dobrodošle), mi pa lahko še kaj malega službenega postorimo.

Na podcastu Zgodbe za otroke se nova pravljica "pojavi" vsak drugi dan. Za pokušino prisluhnite ljudski pravljici Praprotno seme.

Pogovor z logopedinjo Simono Levc

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...