Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Najbolj prijetno je, ko otrok sedi v naročju in mu beremo, nič pa ne bo narobe, če bo otrokom ali vnukom tu in tam kakšno pravljico prebral Jure Sešek. Še vedno lahko sedijo v naročju ...  (foto: rawpixel.com)
Najbolj prijetno je, ko otrok sedi v naročju in mu beremo, nič pa ne bo narobe, če bo otrokom ali vnukom tu in tam kakšno pravljico prebral Jure Sešek. Še vedno lahko sedijo v naročju ... | (foto: rawpixel.com)

Veseli bomo novih naročnikov na podcast Zgodbe za otroke!

Radijski utrip | 13.11.2020, 14:28 Jure Sešek

Veseli smo, da je zaživel podcast »Zgodbe za otroke«, v katerem se bomo posvetili bogatemu izročilu slovenskih narodnih pravljic. Prihajajo, da bi staršem pomagale uspavati malčke, radovednim otrokom prinašale pravljična spoznanja, vsem nam pa utrjevale zavest, da dobro premaga slabo.

Po lepi majski izkušnji, ko je zaživel podcast »Zgodbe za otroke«, ko so naše poslušalce plemenitile Šmarnice, smo se odločili za novo sezono zgodb. Prihajajo, da bi staršem pomagale uspavati malčke, radovednim otrokom prinašale pravljična spoznanja, vsem nam pa utrjevale zavest, da dobro premaga slabo. 

Pri šolanju od doma včasih pride do situacije, ko je vsega čez glavo. Ko pridejo vnuki na obisk ali pa imamo doma majhne otroke in šolarje in službo in sestanke, ... mi pa nimamo časa za branje pravljic, na pomoč priskoči podcast Zgodbe za otroke. Jure bere Slovenske narodne pravljice. Poznate situacijo, ko poteka služba od doma ali kuhate kosilo ali bi želeli preprosto malo miru, malčki pa se že malo dolgočasijo in ne vejo, kaj bi s seboj? Podcast Zgodbe za otroke bo za nekaj minut zamotil male glavice, nam pa omogočil, da tisto, česar smo se lotili, opravimo do konca. Veseli bomo novih naročnikov na podcast Zgodbe za otroke! Pravljice so bogastvo, ki se ga ne da prav izmeriti. Tako veliko je, ker v sebi skriva odmev nekdanjih rodov, lepoto pisanega izročila ljubezen do jezika in še marsikaj drugega ...

Vabljeni k poslušanju!  

Milko Matičetov je pred leti v predgovor izdaji slovenskih pravljic zapisal: »Pripovedovanje in poslušanje pravljic je bilo in je še zmerom priljubljeno med slovenskim ljudstvom, čeprav Slovenci ne moremo pokazati »klasične« zbirke ljudskih pravljic.«

Pripovedovanje in poslušanje pravljic je bilo in je še zmerom priljubljeno
Pripovedovanje in poslušanje pravljic je bilo in je še zmerom priljubljeno © Pixabay

Dušica Kunaver je nekoč zapisala, da je imela ljudska radovednost vedno kopico vprašanj in vedno so ljudje v svoji domišljiji našli tudi odgovore nanja. Vabilo k poslušanju podcasta pa bi lahko bilo tudi v kitici Anje Štefan: »Morda vam bodo boljši špas, če jih preberete naglas. Saj, če daš besedam zvenet’, drugače znajo zaživet’«

Tudi na Radiu Ognjišče smo dolga leta spoznavali kako bogata je zakladnica pravljičnih zgodb. Se spomnite? Vsak večer med tednom smo prebirali pravljice, umetne zgodbe ali poezijo za otroke. Ker smo taka druženja pogrešali, vas od 16. novembra znova vabimo v družbo tistega, kar je nekdaj in morda še vedno živi med ljudmi, v njihovem verovanju, življenju, usodah, v njihovem hrepenenju po sreči.

Vabimo vas, da se naročite na brezplačni podcast, ali obiščete avdio arhiv Radia Ognjišče in spremljate slovenske narodne pravljice, ki jih bo prebiral Jure Sešek. Vsak drugi dan vas bo čakala nova epizoda.

Jure Sešek
Jure bo namesto vas prebral pravljico za lahko noč © Rok Mihevc

Zdaj pa hitro k naročilu, da bomo lahko nekoč rekli: "Pred davnimi časi so poslušalci Radia Ognjišče, na temen deževni jesenski ponedeljek, veseli sprejeli podcast in slovenske pravljice. Radijcem se je smejalo, otroci so mirno zaspali, pravljični junaki pa vznemirjeno bedeli, ker so njihove zgodbe spet zaživele ..."

Vabimo vas, da spremljate pravljice v podkastu
Vabimo vas, da spremljate pravljice v podkastu © Pixabay

Radijski utrip, Pozitiva
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...