Slavi Košir
Jakob Čuk
Meta Potočnik
Sveto pismo (foto: Unsplash)
Sveto pismo | (foto: Unsplash)

Škof Bizjak: Branje Svetega pisma v velikem porastu

24.01.2021, 10:13 Petra Stopar

Koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak meni, da je Sveto pismo med slovenskimi verniki zelo dobro sprejeto. To knjigo je koristno poznati v celoti, pravi, še bolj pomembno pa je premišljevati o posameznih vrsticah.

Po vzoru drugih evropskih držav smo tudi v Sloveniji pred 21 leti začeli obhajati Nedeljo Svetega pisma, lani pa se je poimenovanje spremenilo v Nedeljo Božje besede. Slednjo je papež Frančišek razglasil ob 1600. obletnici smrti svetega Hieronima, največjega prevajalca Svetega pisma. Ker je ta svetnik od lanskega septembra novi glavni zavetnik Škofije Koper, ima ta še večji razlog, da se odzove papeževi pobudi, je v pogovoru za naš radio povedal škof Bizjak.

Kot biblicist in prevajalec Svetega pisma je prepričan, da sta med slovenskimi verniki veselje in gorečnost do Božje besede v velikem in stalnem porastu. »Povečuje se število bralcev, število svetopisemskih skupin, Sveto pismo redno prejemajo birmanci in katehumeni, verjetno še kakšne druge skupine. Kdor jo vzame v roke, lahko najde v njej hrano za svojo dušo in za svoje duhovno življenje,« je dejal. Po drugi strani pa se škof čudi, da je med nami še toliko ljudi, bodisi izobraženih bodisi na visokih položajih, ki ne poznajo niti Svetega pisma niti drugih del različnih filozofov ali velikih literatov.

In kako začeti brati Sveto pismo? Škof svetuje, naj začnemo po malem, ob čemer poudarja: »Koristno je poznati celotno Sveto pismo, še bolj koristno pa je premišljevati in žvečiti – med svetopisemskimi bralci je znan izraz 'prežvekovanje' – posamezne vrstice in z njihovim sokom napajati svojo dušo.« Ta vrstica je po škofovih besedah ena od poti, da okrepimo živi stik z Bogom, tudi med trenutno epidemijo. »Sveto pismo je odličen spremljevalec v času takšne in drugačne osamljenosti, vseh teh karanten in vsega tega,« je še poudaril škof ordinarij v pogovoru, ki mu lahko v celoti prisluhnete v posnetku oddaje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje , Novice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dolina (photo: Župnija Dolina) Dolina (photo: Župnija Dolina)

Dolinski zvonovi utihnili po več kot tisoč letih

Po odredbi tržaškega sodišča so v Dolini pri Trstu v torek zasegli zvonove mogočnega zvonika župnije sv. Urha. Tamkajšnji župnijski upravitelj Klemen Zalar je nad dejanjem razočaran. Razlog naj bi ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...