Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Svetopisemski maraton 2021 (foto: www.svetopisemskimaraton.si)
Svetopisemski maraton 2021 | (foto: www.svetopisemskimaraton.si)

Svetopisemski maraton tokrat zgolj preko spleta

Slovenija | 17.01.2021, 15:45 Alen Salihović

Od sobote, 23. januarja do petka, 29. januarja 2021 bo potekal že 13. Svetopisemski maraton, ki predstavlja teden dni neprekinjenega branja Svetega pisma pri njem pa sodelujejo vse krščanske Cerkve v Sloveniji. Zaradi epidemije bo osrednje maratonsko branje potekalo nekoliko drugače, preko aplikacije Zoom, so sporočili organizatorji. Podrobno je o Svetopisemskem maratonu, ki poteka v organizaciji Svetopisemske družbe, pomagajo pa številni prostovoljci za oddajo Utrip cerkve v Sloveniji spregovorila članica pripravljenega odbora Katarina Zupančič.

Prejšnja leta so se udeležnci srečevali v kapeli Antonovega doma na Viču v Ljubljani, letos pa bo srečanje bolj virtualne narave, a zato nič manj navdihujoče. Celo nekaj prednosti je: v osrednje branje se bo lahko povezala vsa Slovenija, od doma, ob katerikoli uri podnevi ali ponoči. Podrobno o prijavah za branje Svetega pisma in tudi o povezavah na dogodke najdete na spletni strani: www.svetopisemskimaraton.si ter na FB profilu: www.facebook.com/SvetopisemskiMaraton

Začetek Svetopisemskega maratona bo v soboto, 23.  januarja, ob 19. uri, ko bo mogoče spremljati intervju z zaporniškim duhovnikom Robertom Friškovcem. Dogodek nosi naslov »V zaporu sem bil in ste prišli k meni«. Sklep Svetopisemskega maratona pa bo v petek, 29. januarja ob 19. uri, ko bo gostja dr. Mateja Logar,  ki bo iz osebne izkušnje in doživljanja spregovorila o težkih in lepih trenutkih v korona času.

Bogat bo tudi spremljevalni program, ki prinaša pogovorne večere z zanimivimi gosti, predavanja, delavnice in pričevanja. Nekaj smo pripravili tudi za otroke.

Nedelja, 24.1.2021 ob 16.00

Otroški program za nadobudneže od 5 do 10 let. Če bo možno v živo, drugače prek spleta. Namen srečanja je otrokom približati Sveto pismo na igriv in zanimiv način, da bi ga tudi sami začeli brati in spoznavati, saj bo to naslednja generacija maratoncev.

Nedelja, 24.1.2021 ob 19.00

Gost pater Branko Cestnik , filozof, skavt in pisatelj, klaretinec, človek mnogoterih talentov bo predstavil knjižno uspešnico Sonce Petovione ter svoje izkušnje iz pastorale.

Ponedeljek, 25.1.2021 ob 19.00

Gost Goran Macura, oče, mož, nekdanji narkoman, ki bo spregovoril o svoji težki življenjski izkušnji. Pričevanje o temnem otroštvu, drogi, zaporu, komuni in kako ga je Gospod pritegnil.

Torek, 26.1.2021 ob 19.00

Gost pater Rozo Palić, župnik v Trstu, eksorcist, ustanovitelj biblijsko – molitvenih skupin po več državah. Spregovoril nam bo na temo naslova, kako čutiti Boga blizu v teh težkih časih.

Sreda, 27.1.2021 ob 19.00

Delavnica s predstavitvijo aplikacije Sveto pismo – YouVersion. Sodelavca Svetopisemske družbe Marko Ipavec in Rok Pisk bosta predstavila prednosti Božje besede na pametnih napravah in kako sodoben pristop postane most med srečanji v živo in ohranja povezanost med vami tudi na virtualnih srečanjih.

Četrtek, 28.1.2021 ob 19.00

Gost Toni Mrvić se bo dotaknil tematike zaupanja v Božjo suverenost. Časi so nesigurni, polni sprememb, zato je za kristjane ključnega pomena zaupanje Bogu, ki ima vso oblast na nebu in na zemlji. Z zaupanjem Bogu ohranjamo sad Svetega Duha, v tem pa smo luč in sol svetu.

MINIMARATONI

Božja beseda ima moč, da spreminja naša srca, jih ozdravlja, osvobaja, krepi, tolaži, razveseli. Gospod nas je poklical, da to veselo novico odrešenja delimo z vsemi, ki bodo vključeni v dogajanje mini maratona v cerkvah, župnijah, v družinah, v različnih ustanovah: bolnišnice, domovi za ostarele, redovne in druge skupnosti. To nas povezuje med seboj z vsemi kristjani in s tem z različnimi Cerkvami, ki pripravljajo mini maratone širom po Sloveniji.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...