Marjan Bunič
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Sveto pismo (foto: Unsplash)
Sveto pismo | (foto: Unsplash)

Škof Bizjak: Branje Svetega pisma v velikem porastu

24.01.2021, 10:13 Petra Stopar

Koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak meni, da je Sveto pismo med slovenskimi verniki zelo dobro sprejeto. To knjigo je koristno poznati v celoti, pravi, še bolj pomembno pa je premišljevati o posameznih vrsticah.

Po vzoru drugih evropskih držav smo tudi v Sloveniji pred 21 leti začeli obhajati Nedeljo Svetega pisma, lani pa se je poimenovanje spremenilo v Nedeljo Božje besede. Slednjo je papež Frančišek razglasil ob 1600. obletnici smrti svetega Hieronima, največjega prevajalca Svetega pisma. Ker je ta svetnik od lanskega septembra novi glavni zavetnik Škofije Koper, ima ta še večji razlog, da se odzove papeževi pobudi, je v pogovoru za naš radio povedal škof Bizjak.

Kot biblicist in prevajalec Svetega pisma je prepričan, da sta med slovenskimi verniki veselje in gorečnost do Božje besede v velikem in stalnem porastu. »Povečuje se število bralcev, število svetopisemskih skupin, Sveto pismo redno prejemajo birmanci in katehumeni, verjetno še kakšne druge skupine. Kdor jo vzame v roke, lahko najde v njej hrano za svojo dušo in za svoje duhovno življenje,« je dejal. Po drugi strani pa se škof čudi, da je med nami še toliko ljudi, bodisi izobraženih bodisi na visokih položajih, ki ne poznajo niti Svetega pisma niti drugih del različnih filozofov ali velikih literatov.

In kako začeti brati Sveto pismo? Škof svetuje, naj začnemo po malem, ob čemer poudarja: »Koristno je poznati celotno Sveto pismo, še bolj koristno pa je premišljevati in žvečiti – med svetopisemskimi bralci je znan izraz 'prežvekovanje' – posamezne vrstice in z njihovim sokom napajati svojo dušo.« Ta vrstica je po škofovih besedah ena od poti, da okrepimo živi stik z Bogom, tudi med trenutno epidemijo. »Sveto pismo je odličen spremljevalec v času takšne in drugačne osamljenosti, vseh teh karanten in vsega tega,« je še poudaril škof ordinarij v pogovoru, ki mu lahko v celoti prisluhnete v posnetku oddaje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje, Novice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

O avtorju