Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Maska ali predmet, ki smo ga letos dodobra spoznali prav vsi (foto: Rok Mihevc)
Maska ali predmet, ki smo ga letos dodobra spoznali prav vsi | (foto: Rok Mihevc)

FOTO: Bogato radijsko leto 2020 s korona pridihom

Radijski utrip | 31.12.2020, 13:10 Rok Mihevc

Kako bi vi z eno besedo ali besedno zvezo opisali odhajajoče leto? Posebno, nenavadno, skromno, težko? Ali bi ga mogoče znali in zmogli pretvoriti v učiteljsko, navdihujoče, pogumno? Vse to je prevevalo tudi nas, sodelavce in sodelavke na Radiu Ognjišče.

Tudi sami smo se znašli v nepredvideni situaciji. Kot medij, ki se rad druži z našimi poslušalci in poslušalkami, ki ogranizira tudi mnogo radijskih dogodkov, smo bili pred izzivom, kako vse naše projekte in tudi program speljati ali celo obogatiti tudi v koronačasih. Za marsikaj je bil potreben pogum, predvsem pa nas je vodila Božja roka, ki nas vodi že vseh 26 let, kolikor smo jih dopolnili letos. Za vas smo zbrali nekaj fotografij, ki povzemajo radijsko dogajanje in ki nas bodo spominjale na posebno leto, ki so mu štete ure.

Začnimo s časi, ko je bila bližina še nekaj samoumevnega, ko še niti v zraku ni bilo čutiti vonja po razkužilih. Sodelavci Radia Ognjišče smo se konec januarja zbrali na duhovnih vajah, ki jih je vodil p. Marjan Čuden. "Spodbujaj nas, da bomo ostali pripovedovalci lepe besede, občudovalci stvarstva, dobro priajtelji med seboj in z vsemi, ki jih dosežejo naši radijski valovi."

Sodelavci Radia Ognjišče
Sodelavci Radia Ognjišče © Arhiv

9. mini počitnice Radia Ognjišče smo s poslušalci preživeli na Bernardinu. 

V Bernardinu na počitnicah smo že bili
Mini počitnice Radia Ognjišče na Bernardinu © Jure Sešek
V februarju smo se strtih src poslovili od našega ustanovitelja očeta Franca Boleta. Njegovo poslanstvo in življenjsko delo je škof Jurij Bizjak označil kot trojno oznanjevanje: »S pisano in tiskano besedo, z govorjeno in živo besedo, z dejavno in uresničeno besedo!«
Pogreb očeta msgr. Franca Boleta
Pogreb očeta msgr. Franca Boleta © Rok Mihevc

Zaradi smrti Franca Boleta Pustne Sobotne iskrice nismo izvedli, smo pa kljub temu zbirali sredstva za Burundi. Zbrana sredstva so presegla vsa pričakovanja.

Jure Sešek in Pustna sobotna iskrica 2020
Jure Sešek in Pustna sobotna iskrica 2020 © Rok Mihevc
Ko se je že začelo kazati, da prihajajo drugačni časi in da bo potrebno prilagoditi tudi delo na radiu, so se zbrali tehniki, ki so imeli pomembno nalogo. Pripraviti tehniko in vse potrebno, da bo delo lahko potekalo normalno naprej tudi v varnem zavetju doma. In da se še naprej ohrani kvaliteta naših prispevkov in glasov. :) 
Tehniki Radia Ognjišče
Tehniki Radia Ognjišče © Rok Mihevc

Eden prvih izzivov je bila izvedba Radijskega misijona, ki je že večinoma potekal na daljavo. Ob tem smo se zahvaljevali za vso tehniko, ki nam kljub vsemu omogoča bližino.

Radijski misijon 2020
Radijski misijon 2020 © Rok Mihevc

Izjemno smo bili hvaležni tudi za donacijo zaščitne opreme, ki ga je našemu radiu podarilo veleposlaništvo Suverenega malteškega reda v Republiki Sloveniji.

Donacija zaščitne opreme
Donacija zaščitne opreme © Mirjam Judež

V času prvega vala epidemije smo se poslovili še od enega velikana in našega velikega podpornika. Nadškof Alojzij Uran je bil reden gost v naših prostorih, pa tudi na naših radijskih dogodkih. Rad nas je imel. "In zdaj ima Radio Ognjišče kar dva priprošnjika pri Bogu! In prepričani smo, da so zdaj tudi nebeške frekvence naravnane na Ognjišče. No, čeprav kolikor ju  poznamo, je naš Bole gotovo ustanovil Radio Nebesa, g. nadškof pa je postal glasbeni urednik. Bogu hvala za oba, pogrešali ju bomo!" 

Oče Franc Bole in nadškof Alojz Uran
Oče Franc Bole in nadškof Alojz Uran © Arhiv

Na praznik Srca Jezusovega smo se projektu "S srcem za morje otrok" priključili tudi na Radiu Ognjišče. Trije naši kolesarji z nekaj podporniki so prekolesarili pot od Debelega rtiča do Celja. 

Kolesarji v Celju
Kolesarji v Celju © Rok Mihevc
Projekt S srcem za morje otrok
Projekt S srcem za morje otrok © Rok Mihevc

Kako pomembni smo mediji, še posebej v kriznih časih, se je pokazalo tudi zdaj. Na Radiu Ognjišče smo še bolj skušali v vaše domove, pisarne in bolniške postelje prinesti sporočilo upanja in zaupanja. Med drugim smo pripravili tudi vrsto radijskih prenosov, saj so bili mnogi dogodki omejeni ali so se preselili "na daljavo".

Tehni Boštjan Smole in voditelj Jože Bartolj pri radijskem prenosu mašniškega posvečenja
Tehni Boštjan Smole in voditelj Jože Bartolj pri radijskem prenosu mašniškega posvečenja © Rok Mihevc

Ena lepših novic letošnjega leta za Radio Ognjišče je bila, da smo dobili radijsko frekvenco v prelepem Bohinju. Hvaležni za vso podporo smo konec julija radijski program oddajali prav ob Bohinjskem jezeru. Tudi zato, da smo se zahvalili številnim dobrim domačinom, ki so nas januarja podprli z oddajo podpisa. 

Radio Ognjišče v Bohinju
Radio Ognjišče v Bohinju © Živa Košir

Odpovedali se nismo niti tradicionalnim radijskim počitnicam. Najprej smo mislili na Madžarsko, a so nam skoraj tik pred odhodom zaprli meje. Pa smo potem odleteli na Grčijo. Lepo in vroče je bilo. :)

Spomin na ene od prejšnjih počitnic
12. Radijske počitnice v Grčiji © Izidor Šček

Čeprav je bilo delo na radiu malce omejeno, smo z upoštevanjem vseh navodil in priporočil v goste povabili tudi goste. Mogoče se nas je kdaj zaradi maske slišalo malo slabše, a prepričani smo, da je sporočilo prišlo do vaših src.

Voditeljica Nataša Ličen in gost Jože Ramovš v studiu Radia Ognjišče
Voditeljica Nataša Ličen in gost Jože Ramovš v studiu Radia Ognjišče © Marko Zupan

Kdaj pa kdaj smo se povabili na obisk. Tudi v predsedniško palačo. :) 

Predsednik države Borut Pahor v pogovoru z novinarjem Alenom Salihovićem
Predsednik države Borut Pahor v pogovoru z novinarjem Alenom Salihovićem © Urad predsednika

Tudi kolesarili smo. Naš tradicionalni projekt "Od Marije k Mariji" je bil zelo okrnjen, a zato nič manj duhovno bogat. Nekaj sodelavcev se nas je na praznik 8. septembra odpravilo na Svete Višarje. Nekateri od Kranjske gore, Blaž in Andrej pa kar iz Ljubljane.  

Na vrhu Svetih Višarij obvezna skupinska fotografija vseh radijskih kolesarjev
Na vrhu Svetih Višarij obvezna skupinska fotografija vseh radijskih kolesarjev © Matej Kržišnik

Pozabili nismo niti na pomembna praznovanja in okrogle obletnice naših sodelavcev. Takole smo sodelavcu Robertu Božiču ob prihodu abrahama na njegovi domačiji okrasili božično jelko. Pa čeprav sredi maja. :)   

Sodelavec Robert Božič ob božičnem drevescu sredi maja
Sodelavec Robert Božič ob božičnem drevescu sredi maja © Rok Mihevc

V zdravilišču Radenci smo pripravili kratek oddih. To je bil čas za kopanje, sončenje, druženje in sveto mašo. Lahko smo koristili tudi turistične bone. :)

Radijske počitnice v Radencih
Radijske počitnice v Radencih © Alen Salihović

V časih ko se odpovedujejo dogodki, je tudi glasbenega dogajanja manj. Inprav zato smo se odločili, da tudi letošnji festival Ritem srca izvedemo, čeprav smo ga zaradi razmer izpeljali drugače kot smo ga vajeni.

Ritem srca 2020
Ritem srca 2020 © Rok Mihevc

Splet je letos postal tudi naša Gallusova dvorana na tradicionalnem Gala koncertu Radia Ognjišče. Poimenovali smo ga "Pogumno naprej!", besede pa smo si sposodili v pesmi z lanskega Gala koncerta, ki jo je sodelavec Marjan Bunič napisal prav za srebrni jubilej radia.

Snemanje za 26. Gala koncert Radia Ognjišče
Snemanje za 26. Gala koncert Radia Ognjišče © Jure Sešek

Končajmo pa s fotografijo, ki je bila sicer posneta na žalostnem dogodku, na pogrebu škofa Urana, a ima tako močno sporočilo Upanja in Zaupanja. Lahko bi rekli, da povzema celotno leto. Bilo je žalostno in naporno, a tudi polno svetlobe. Svita se! Pa srečno!

Svita se!
Svita se! © Rok Mihevc

Radijski utrip
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...