Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Hotel na Bernardinu (foto: GH Bernardin)
Hotel na Bernardinu | (foto: GH Bernardin)

9. Mini počitnice na Bernardinu

Dogodki | 24.01.2020, 19:20 Jure Sešek

Danes smo začeli že 9. Mini počitnice, ko se s poslušalci konec tedna oddahnemo nekje v Sloveniji.

Petek, 24. januar 

Ta kratki zapis, dragi bralec, razumi kot lep in iskren pozdrav s kratkih počitnic. Na obalo smo jo mahnili, na Bernardin. V sodelovanju s hotelsko verigo Sava hoteli, spoznavamo kako lep del morja nam je namenjen, kako prijazne poslušalce imamo in kako lepo nam je skupaj.


Mini počitnice se tokrat prvič odvijajo na morju. Grand hotel Bernardin je včeraj, v petek opoldne, začel sprejemati poslušalce, ki so se odzvali našemu vabilu in polni pričakovanj prišli med znance, s katerimi so morda v minulih letih že preživeli nekaj lepih dni. Nekateri. Vidimo pa tudi, da se je tokrat kar nekaj novih obrazov odločilo, da lep konec tedna preživijo v družbi Radia Ognjišče. Več kot tristo nas je.

Mini počitnice
Mini počitnice © Jure Sešek

Saj verjetno veste: slovenska obala ponuja vrsto sprehajalnih poti, kotičkov, ki so vredni pozornosti, gostinskih zavetij v katerih se prileže dobra kava, hotel pa v veliki sprejemni avli tudi kar nekaj udobnih sedežev, na katerih lahko kramljaš s prijatelji. Tukaj je lep bazen, ob njem sklop savn ... Pa je minil petkov čas do prvega skupnega dogodka. S sveto mašo smo začeli. Daroval jo je naš glavni urednik. Povezala nas je misel na godovnjaka, prepevali smo ljudske pesmi in se zavedali, da še vedno drži: z Bogom začni vsako delo, da bo dober tek imelo.

Mini počitnice
Mini počitnice © Jure Sešek


Takoj po sveti maši, ki se je odvila v Kongresni dvorani, smo spoznali nekaj resnic o pomembnosti zdravega spanja. V navezi z družbo Vitapur smo slišali nasvete fizioterapevta Mateja Čeboklja. Čeprav nam jih je, zaradi bolezni, posredoval na daljavo, smo izvedeli kako pomembna je izbira pravega vzglavnika. Ob sklepu je lahko vsak izbral svojega in ga odnesel na nočni preizkus. O, kako dobro smo spali.

Pred zasluženim počitkom še krasna večerja, druženje in lepo presenečenje za naše počitnikarje. Izvrsten koncert izjemnega Ota Pestnerja.

Mini počitnice
Mini počitnice © Jure Sešek


V kramljanju z Matejo Subotičanec se je spominjal začetkov, zlate dobe Slovenske popevke in različnih postaj svoje bogate pevske poti. V skladbah, ki jih je zapel, smo spoznali s koliko različnimi slogi se zmore spogledovati, kako odličen je v interpretaciji različnih skladb. Oto Pestner je gotovo pevec, ki mu je vredno prisluhniti v živo, umetnik, ki kljub premnogim uspehom ostaja prijazen in topel sogovornik. Njegov izjemni glas pa, zdi se, postaja vedno bolj žlahten in, tudi po desetletjih izredne pevske poti, gibek vsepovsod. Od jazza, gospela, pa prek zabavnih biserov, do narodno-zabavne glasbe. Čudovit koncert je bil to. Oto Pestner, hvala.

Tak je bil petek. Sobota prinaša nova pričakovanja. Sveto mašo v Piranu, plavanje v Portorožu, sprehode ... Zvečer pa presenečenje. Ja, spet. Brez skrbi, poročamo, ko bo čas za naslednje aktivnosti.

Sobota, 25. januar

Sobotni dan naših Mini radijskih počitnic se je za mnoge začel v bazenu, za vse nadaljeval z bogatim zajtrkom in potjo v Piran, kjer nas je v župnijski cerkvi sv. Jurija prijazno sprejel tamkajšnji župnik Zorko Bajc. Daroval je sveto mašo, ki jo je začel z besedami zahvale in navdušenjem nad polno cerkvijo. Ubrano ljudsko petje je lepo odmevalo v obnovljeni cerkvi, ki je polna pomembnih umetniških stvaritev.

Po maši nam je gospod Bajc predstavil prizadevanja župljanov za skrb mogočne cerkve, obnovljen muzej, zgodovino in obnovo zvonika, ki je pomanjšana kopija beneškega zvonika cerkve sv. Marka. Ogledali smo si kaj vse obdaja glavno piransko cerkev, se čudili desetim cerkvam v Piranu in prisluhnili delu pestre zgodovine in današnjih dni teh krajev.

Po bogatem kosilu in razkošju kulinarike v Grand hotelu Bernardin smo skočili v bazene, nekateri odšli v Portorož in se veselili večernih presenečenj.

Veterani folklorne skupine Železničarskega kulturnega društva Tine Rožanc so priplesali z nekaj spleti različnih slovenskih pokrajin, pričevali pa tudi o resnici, da glasba ohranja mladost. V pogovoru s člani smo izvedeli, da jih folklora še vedno vodi v svet, na različna gostovanja in celo tekmovanja, na katerih uspešno predstavljajo slovensko ljubiteljsko kulturo. Pevsko instrumentalni trio Rožančevi fantiči je zapel nekaj ljudskih pesmi in pokazal kako hudomušna so lahko besedila ljudskih.

Mini počitnice
Mini počitnice

Nepozaben odtis v sobotni večer je zarisala tudi dr. Rožana Koštial, ki je z likom Šavrinke, v izvirni narodni noši pripovedovala zanimive štorije, trkala na našo vest, zapela nekaj pesmi in pokazala koliko lepega je v neznanih kotičkih slovenske Istre, kakšna bogastva so naša lepa narečja. Dr. Koštial je prejemnica različnih priznanj, cenjena slavistka in ustvarjalka na različnih kulturnih področjih. Njen lik Šavrinke je navdušil naše počitnikarje.

Mini počitnice
Mini počitnice

Nedelja, 26. januar 

 

Z današnjo sveto mašo v kongresni dvorani in kosilom s pogledom na morje se je končalo letošnje druženje. V pripravi radijske oddaje, ki bo skušala naslikati dogajanje teh dni, smo slišali kako navdušeni so bili poslušalci. Odmevale so besede: "Hvala za vse! Nasvidenje prihodnje leto, morda pa tudi na Madžarskem."

Res, vsem udeležencem, gostom in prijaznim uslužbencem hotela iskrena hvala. Veseli smo, da je za nami uspešen projekt, predvsem pa, da so zadovoljni naši poslušalci. Ena najmlajših udeleženk je ob slovesu stopila na stol ob oknu s pogledom na morje in zavzdihnila: "Nasvidenje, morje! Hvala za vse. Še pridemo."


Dogodki, Radijske počitnice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.