Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Škof Franc Kramberger (foto: Arhiv)
Škof Franc Kramberger | (foto: Arhiv)

Dr. Kramberger: Vedno sem se čutil nagovorjenega s strani škofa Slomška

Cerkev na Slovenskem | 21.12.2020, 08:42 Petra Stopar

Upokojeni mariborski nadškof msgr. dr. Franc Kramberger letos praznuje dva visoka jubileja. 21. decembra 1980 je prejel škofovsko, 29. junija 1960 pa mašniško posvečenje. V pogovoru za naš radio je povedal: »Spoznavanje in uresničevanje Božje volje – tega sem se poskušal vedno držati in se bom tudi do konca svojega življenja.«


Ob 60-letnici duhovništva in 40-letnici škofovskega posvečenja se biseromašnik takole spominja prehojene poti: »Če gledam nazaj, vidim svoje novomašno geslo 'Gospod, mene naj vidijo, tebe naj ljubijo'. To je nekako prošnja, da bi bil vedno zgleden, dober duhovnik, da bi po mojem oznanjevanju in pastoralnem delu ali osebnem življenju ljudje spoznavali in vzljubili Boga. Koliko mi je to uspelo, naj presodi Bog. Vem pa, da tega gesla ali vodila nisem popolnoma uresničil zaradi človeške omejenosti, slabosti, grešnosti in podobno,« je nadškof Kramberger dejal v nedeljski oddaji Utrip Cerkve v Sloveniji na Radiu Ognjišče. Spomnil je tudi na svoje škofovsko geslo »Zgodi se tvoja volja«. In prav spoznavanja in uresničevanja Božje volje sem je poskušal vedno držati in dodaja, da se bo držal tudi do konca svojega življenja.

Vedno nagovorjen s strani bl. Slomška

Njegova življenjska pot je tesno povezana z blaženim škofom Antonom Martinom Slomškom. Kako se je tesneje povezal z njim? Dr. Kramberger se spominja srečanja z zgodovinarjem, profesorjem Maksom Miklavčičem na ljubljanskem Tromostovju: »Ustavil me je in mi predlagal, naj nadaljujem svoj teološki študij. Celo povedal mi je, naj se posvetim Slomškovemu oznanjevanju.« To je tudi storil in ob delu dokončal disertacijo z naslovom 'Osrednje teološke resnice v Slomškovem oznanjevanju'. Priznava, da je ob tem študiju duhovno bogatel in zorel. »Marsikatero spodbudo sem prejel za osebno duhovno in duhovniško življenje, pa tudi za pastoralno delo, skratka za svoje poslanstvo, ki sem ga opravljal kot kaplan v Župniji Sv. Rešnjega Telesa v Mariboru ali pozneje kot prefekt in ravnatelj Slomškovega semenišča in seveda kot škof,« je spomnil in dejal, da se je vedno čutil nagovorjenega s strani škofa Slomška.

O obiskih papeža Janeza Pavla II.: Že takrat smo rekli, da smo se srečali s svetnikom

Nadškof Kramberger se je dvakrat srečal s pokojnim papežem Janezom Pavlom II. Najprej leta 1996, ko je bil sveti oče v vseh treh slovenskih škofijah. Takrat je bil v Mariboru drugi dan, na letališču je bila slovesna maša, na škofiji kosilo, popoldne pa srečanje s slovenskimi kulturniki in znanstveniki. Ob drugem obisku, leta 1999, je papež Janez Pavel II. razglasil prvega slovenskega blaženega, »na veliki betnavski poljani pred več kot 300.000-glavo množico«. Oba obiska sta po nadškofovih besedah »zgodovinska in nekaj enkratnega« in na obeh je »žarela tista osebna in papeževa svetost, že takrat smo rekli, da smo se srečali s svetnikom«.

Zavod Antona Martina Slomška – drevo, ki je pognalo mnoge veje

V zvezi z Andreanumom je dr. Kramberger povedal, da so bili njegove ustanovitve zelo veseli, vendar je ta pozneje prešel pod hipoteko. »Pač pa smo lahko ponosni in veseli za Slomškovo škofijsko gimnazijo pod okriljem Zavoda Antona Martina Slomška. V njem delujejo Škofijska gimnazija, Dijaški dom, Osnovna šola Montessori, Hiša otrok ali Vrtec Montessori, Glasbena in baletna šola, Medgeneracijska akademija za izobraževanje odraslih ... Vse to izpolnjuje svoje poslanstvo, kakor je bilo zamišljeno. To ustanovo gledamo kot drevo, ki je pognalo mnoge veje, raste in živi in zato smo tega veseli in upamo, da se bo to poslanstvo tudi nadaljevalo.«

Finančni zlom: »Iz najhujšega padca je škofija že vstala«

V zvezi s finančnim zlomom v Nadškofiji Maribor je upokojeni mariborski nadškof metropolit povedal: »To je dolg proces. Namreč, nameni so bili dobri. Škofija je ustanovila gospodarsko podjetje ali ustanovo Rast, da bi pomagala tistim župnijam, kjer se težko vzdržujejo ali težko obnavljajo svoje prostore ali verske objekte, da bi pomagala revnejšim duhovnikom, kajti socialno vprašanje duhovnikov pri nas ni rešeno, in končno, da bi pomagala tudi financirati ali vsaj sofinancirati katehistinje, katehete in druge uslužbence na župnijah, kjer jim je to težavno. Rast je delovala dobro, zato je nekako ustanovila dve drugi ustanovi – Zvon Ena in Zvon Dve – ki pa sta bili popolnoma ločeni od škofije in od Rasti. To sta bili dve ustanovi, ki so ju vodili laiki. Škof nima nobene ingerence nad njima, nobene možnosti za kako vizitacijo ali inšpekcijo ali pastoralno spremembo. Obe ustanovi sta bili pod očesom države, ne pa pod očesom škofa ali škofije. Vendar pa sta zašli v hude težave glede svojega premoženja, ki sta ga hoteli večati, in sta se nekako zakopali v velike dolgove, kredite. Te kredite je pomagala najprej odplačevati Rast, ko pa sta ti dve ustanovi šli v stečaj in tudi, ko je Rast šla v stečaj, pa je padlo vse na nadškofijo. In tako smo izgubili precej premoženja. Vendar pa, moram reči, da so nam v tem kritičnem trenutku pristopile na pomoč druge škofije, ki so nekako omogočile, da je Nadškofija Maribor ostala in živela in posluje še danes. Kako se je moglo to zgoditi, ko pa so bili vsi načrti tako natančno preračunani? Kdaj se bodo dolgovi odplačali in kako?« se sprašuje nadškof, ki opozarja, da so banke preklicale svoj podpis pogodbe in dogovor.

»Človek se sprašuje, kdo je naročil bankam to potezo. Strokovnjaki pravijo: Politika. In zaradi tega je potem prišlo tudi do zloma,« je sklenil msgr. Kramberger. Povedal je še, da je iz najhujšega padca ali zloma škofija že vstala, in sicer »s pomočjo graške in celovške škofije ter salzburške nadškofije in še drugih dobrotnikov, da je lahko ohranila tisto, kar je za obstoj škofje in za njeno poslovanje potrebno«. Celoten dogodek je nadškof označil za »Božji pouk za nas vse, da moramo pravilno usmerjati svoje pastoralno delo«.

Vabljeni, da v celoti prisluhnete pogovoru z jubilantom, ki je spregovoril še o pokojnem sodelavcu, škofu dr. Jožefu Smeju, ustanovitvi škofij in enote Teološke fakultete v Mariboru ter vprašanju Razkrižja, ob sklepu pa vsem zaželel blagoslovljene božične praznike in blagoslovljeno leto 2021.

Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...