Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik
Tretja adventna nedelja  (foto: Pixabay)
Tretja adventna nedelja | (foto: Pixabay)

Nedelja veselja vabi, da pričujemo o luči

13.12.2020, 11:02 Alen Salihović

Danes je tretja adventna nedelja, imenovana tudi nedelja 'Gaudete', to je nedelja veselja, saj je božič blizu.

Na to je sinoči v pridigi pri sveti maši na Tromostovju, ki smo jo neposredno prenašali na Radiu Ognjišče opozoril tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, ali se lahko veselimo v okoliščinah, ki so nenaklonjene, ki ne vlivajo optimizma, ampak prej tesnobo in strah. Ali se v teh časih, ko smo ujeti v pandemijo in posledice njenega širjenja, lahko veselimo in bo to veselje pristno?

»Pomembno je, da povabilu k veselju damo pravo vsebino. Navadno si veselje predstavljamo kot čas brez skrbi, kot čas, v katerem uresničujemo svoje načrte, ko so nam ljudje naklonjeni in je vse v našem življenju in okoli njega na pravem mestu. Naše razumevanje veselja je večinoma ujeto v dojemanje veselja kot stanja prijetne vznemirjenosti, ki se izraža v smehu, petju in živahnosti. Ne, ne gre za takšno veselje. Tega veselja je veliko navzven in ko ga navzven ni več, ga sploh ni več,« je dejal nadškof Zore.

Naj tretja sveča adventnega venca razkrije resnico o nas samih, da bomo v ponižni iskrenosti sprejeli Jezusa, ki prihaja.

Pridigo je nadškof Zore sklenil z besedami: »A naša naloga je, da pričujemo o luči. Kako pomembno je to v našem času! Ne samo zaradi pandemije, ki nas močno teži. Tudi zaradi tega, ker se zdi, da je svet kot celota postal kakor izvoljeno ljudstvo v izgnanstvu. Koliko je strtih v srcu, koliko je revežev vseh vrst, koliko je ujetih, koliko zaprtih vase, v svojo sebičnost, v svojo vzvišeno skupino! Kdo bo oznanjal blagovest, obvezoval srca, kdo bo oznanjal prostost in osvoboditev? Tisti, ki se bo pustil odeti z oblačilom odrešenja in z ogrinjalom pravičnosti. Tisti, ki bo pustil, da ga Jezus, ki tudi v letošnjem božiču prihaja na naš svet, objame in prevzame; ki bo pustil, da mu ta Božja luč presveti življenje, da bo mogel luč nositi drugim: ubogim, strtim, ujetim. Naj tretja sveča adventnega venca razkrije resnico o nas samih, da bomo v ponižni iskrenosti sprejeli Jezusa, ki prihaja, in tako kakor Janez Krstnik postali tisti, ki mu bodo pripravljali prihod v jaslice svojih src, svojih družin in celotne družbe.«

Gospod je tisti, ki prihaja k nam. A če naše poti niso usmerjene k Njemu, nikoli ne bo prišel.

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl pa je pri dopoldanski maši, ki smo jo prav tako neposredno prenašali v pridigi v stolnici svetega Janeza Krstnika dejal, da je Bog, ki je usmiljen, poslal Jezusa, da oznani blagovest ubogim, da reši ljudstvo iz ječe, za ozdravi vse, ki so potrti. Če ljudje ostanemo ujeti v svoj egoizem, svoje zgrešene predstave, v svoj mali svet, tega ni kriv Bog. Vsak od nas je najbolj ponosen na svoje človeške pravice, na svobodo. Če nas je Bog želel imeti svobodne, to svobodo tudi spoštuje, je dejal nadškof Cvikl.

»Gospod je tisti, ki prihaja k nam. A če naše poti niso usmerjene k Njemu, nikoli ne bo prišel. Pot, po kateri nihče dolgo časa ne hodi, se zaraste in težko je iti po njej. Adventni čas je priložnost, da to pot očistimo in obnovimo. Oznanilo današnje nedelje je torej: »Gospod je blizu«. Tem bolj nam je Bog blizu, bolj nas navdaja z veseljem. Življenje kristjana je radostno opevanje te bližine, pa čeprav živimo tudi sredi preizkušenj,« je povedal nadškof Cvikl.

Če želimo biti pričevalci Boga v svetu, moramo dopustiti, da nas vodi Sv. Duh, potrebno je nenehno razločevanje, da najdemo to, kar nas vodi k dobremu, da na tem tudi gradimo.

Opozoril je še, da nam apostol Pavel v drugem berilu daje navodilo, kako živeti, da bomo čutili Božjo bližino: »Vedno se veselite, neprenehoma molite, v vsem bodite hvaležni, ... Duha ne ugašajte, vse preizkušajte in kar je dobro, ohranite...« »Te besede si vzemimo, kot našo pot, ne samo sedaj, te dni pred božičem, to je vsakdanja pot kristjana, da živi in širi veselje. To veselje pa črpa iz molitve, iz stalnega stika z Bogom, kjer človek čuti njegovo bližino. Kristjan se zaveda, da je vse Božji dar, zato se tudi za vse zahvaljuje. Če želimo biti pričevalci Boga v svetu, moramo dopustiti, da nas vodi Sv. Duh, potrebno je nenehno razločevanje, da najdemo to, kar nas vodi k dobremu, da na tem tudi gradimo. Samo na ta način lahko raste Božje kraljestvo med nami,« je pridigo sklenil nadškof Cvikl.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...