Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Slovensko delegacijo je sprejel tudi papež Frančišek (foto: Peter Ribič)
Slovensko delegacijo je sprejel tudi papež Frančišek | (foto: Peter Ribič)

Papež zaskrbljen nad razmerami v Sloveniji, obljublja molitev

Slovenija | 11.12.2020, 10:36 Marta Jerebič Nataša Ličen Rok Mihevc

Današnji dan v Vatikanu je slovenski. Popoldne bodo osvetlili 30 metrov visoko kočevsko lepotico, ki so jo okrasili pod vodstvom dr. Sabine Šegula in Petra Ribiča. Dr. Sabina Šegula jo je v pogovoru za naš radio zaradi njenih 75 let označila za damo. Ob tej priložnosti se v večnem mestu mudijo zunanji minister Anže Logar, minister za kmetijstvo Jože Podgoršek in mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Ta je zjutraj na grobu Janeza Pavla II. v vatikanski baziliki daroval sveto mašo za domovino.

Že ob 8. uri je bila v vatikanski baziliki slovenska maša, ki jo je na grobu sv. Janeza Pavla II. daroval mariborski nadškof Alojzij Cvikl. V nagovoru je poudaril, da je bil poljski papež tesno povezan z življenjem Cerkve v Sloveniji, prvi je priznal tudi našo samostojnost. »Tu smo, ne samo zato, da se mu zahvalimo za njegova prizadevanja, ampak da ga prosimo kot našega svetnika in priprošnjika, naj nas spremlja v naših prizadevanjih, krizah in padcih. Da bi znali ta dar samostojnosti, ne samo ohranjati, ampak da bi rasli v odprtosti in spoštovanju in bi znali stopiti skupaj takrat, ko je to najbolj potrebno.«

Sveta maša pri grobu sv. Janeza Pavla II
Sveta maša pri grobu sv. Janeza Pavla II © Sebastjan Valentan

Slovensko delegacijo, v kateri sta še zunanji minister Anže Logar in kmetijski minister Jože Podgoršek, je že sprejel tudi papež Frančišek. »Sem mu povedal, kakšno simbolično vlogo ima ta smreka. Da prinaša vero in upanje, ker ti ljudje, ki so tam trpeli, kjer je ta smreka rasla, so umirali z vero in zaupanjem v Boga, da ne zapušča človeka nikoli, tudi v najtežjih trenutkih ne. Ko sem šel k njemu, mi je rekel, »zelo sem zaskrbljen, kar se dogaja v Sloveniji, molim za vas in upam, da se bodo stvari uredile«,« je za Radio Ognjišče povedal nadškof Cvikl.

Na trgu sv. Petra
Na trgu sv. Petra © Peter Ribič
Ponosna sem, da sem del te zgodbe
Floristka dr. Sabina Šegula: "Še pravi čas sva uspela s Petrom končati delo, saj je ponagajalo muhasto vreme zadnje dni v Rimu. Včeraj sva okrasila še vrh slovenske jelke v dvorani Klementina, kjer se bodo letos v celoti odvijale avdience in ostali sprejemi pri papežu, saj je dvorana Pavla VI. zaradi korona virusa zaprta. S krasitvijo sva dokončala tudi na rastočem drevesu, ki stoji ob eni od najbolj prometnih vpadnic v Rimu, ob rondoju za baziliko, sicer slabše kondicije, ki ne prihaja iz naših gozdov, je pa okrašeno z okraski, ki so jih izdelali skavti Mamutovega stega. Njihova mentorica Erika me je prosila, naj to javno povem, saj je otroke zanimalo, če je delo njihovih rok res na ogled v Vatikanu, in lahko povem, da visijo na drevesu in so zelo lepi, v čudovit okras."

Spoštujmo delo vseh, ki so doprinesli k božični dekoraciji Vatikana.

Zanimanje številnih novinarjev tujine
"Glede krasitve velike smreke je tudi vse nared. Vsi občudujejo okraske, tudi sama smreka, ki ji rečem kar dama, 75 let jih ima, je mogočna in lepe stožčaste oblike, s svojo velikostjo prav "paše" na trg pred baziliko. Krasila sva tudi vatikanski radio, obiskala kardinala Rodeta, ki je dejal, da sva mu prinesla košček domače zemlje. Bila sva na italijanskem veleposlaništvu, in seveda pri Svetem sedežu. Prijetno delo naju je čakalo, tudi pomembno. Ljudje vidijo, da je vse ročno narejeno. Zgodba je šla preko meja. Številni tuji novinarji so me kontaktirali, kar je zelo dragocena promocija naše države. Vest bo šla širom sveta, kar je pomembno posebej v tem času, ko moramo skupiti skupaj in biti pozitivni. Vsi okraski so se izdelovali po slovenskih družinah."

Slovenci smo narod znanja in umetnosti, ko je treba znamo stopiti skupaj. Morda se komu zdi, da smo majhni, a imamo veliko srce.


V oddaji Petkov večer bomo še podrobneje pokukali na Trg sv. Petra v Vatikanu, kjer bo ob kratki slovesnosti danes zasijalo slovensko božično drevo. Obudili bomo tudi spomine na podoben dogodek leta 1996, ki ga je pospremilo več kot 4.000 Slovencev. Prisluhnite ob 20h.

Slovenska smreka v Vatikanu
Slovenska smreka v Vatikanu © Peter RibičPrisluhnite pogovoru z dr. Sabino Šegula.

Prisluhnite pridigi nadškofa Alojzija Cvikla pri maši za domovino.

Prisluhnite nagovoru veleposlanika RS pri Svetem sedežu, Jakoba Štunfa.

 

Več sledi ...

Slovenija
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

O avtorju