Jože Bartolj
Marko Zupan
Meta Potočnik
Nadškof Stanislav Zore (foto: Bor Slana / STA)
Nadškof Stanislav Zore | (foto: Bor Slana / STA)

Nadškof Zore: Vlada naj odpravi odlok o prepovedi maš

09.12.2020, 15:15 Marjana Debevec

Nadškof Stanislav Zore je v imenu vseh škofov in vernikov v pismu predsedniku vlade Janezu Janši izrazil pričakovanje, da bo vlada odpravila odlok o prepovedi izvajanja verskih obredov. To namreč sodi v avtonomijo cerkva in drugih verskih skupnosti. Zato je vsak poskus njihove javne regulacije v nasprotju z načelom ločitve države in verskih skupnosti.

Cerkev si po besedah nadškofa Zoreta dejavno prizadeva za preprečevanje širjenja okužbe, med obredi pa do zdaj ni prišlo do okužb. Je pa po nauku Katoliške Cerkve fizična prisotnost vernika pri obredu ali podeljevanju zakramentov ključna in nenadomestljiva. Zato nadškof premierju predlaga, da se izjemoma določi le omejitev števila vernikov glede na velikost objekta in stopnjo okuženosti v lokalnem okolju. Podobno so namreč ravnale tudi druge evropske države.

OBJAVLJAMO CELOTNO IZJAVO SŠK

Nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, predsednik Slovenske škofovske konference, je 4. decembra v imenu vseh škofov in vernikov poslal pismo predsedniku vlade gospodu Janezu Janši. V njem je izrazil pričakovanje, da bo vlada odpravila odlok o prepovedi izvajanja verskih obredov ter v skladu z ustavo ne bo nesorazmerno omejevala verske svobode.
V pismu je nadškof Zore zapisal, da si Katoliška cerkev ves čas epidemije dejavno prizadeva za preprečevanje širjenja okužb COVID-19 ter upošteva vladne uredbe in navodila NIJZ. SŠK sprejema vse potrebne varnostne in zdravstvene ukrepe, da se odpravi možnost prenosa okužb, zato do sedaj med samimi verskimi obredi ni prihajalo do okužb.

Vlada je z odlokom z dne 13. novembra 2020 prepovedala zbiranje ljudi ter izvajanje verskih obredov. Prepoved verskih obredov je bila določena brez kakršne koli utemeljitve oz. obrazložitve ter brez stvarno utemeljenih razlogov. Slednje toliko bolj velja glede na to, da so bile tudi po tem datumu še vedno odprte številne dejavnosti in so nekatere še danes. Vlada je vzpostavila tudi različne razrede dovoljenih in prepovedanih dejavnosti. Na ta način se neutemeljeno ustvarja videz, da verska svoboda ni tako pomembna kot nekatere druge dejavnosti.

Nadškof Zore je opozoril, da je bilo z navedenimi odloki nesorazmerno poseženo v ustavno zagotovljeno versko svobodo. Ne samo, da verskih obredov na podlagi Ustave RS ni mogoče pojmovno prepovedati, vlada ne sme prepovedati izvrševanja verske svobode. Na podlagi povezave med 41. in 16. členom Ustave RS je verska svoboda ena od najvišje zaščitenih človekovih pravic oz. temeljnih svoboščin, ki ne sme biti niti začasno razveljavljena niti omejevana, tudi v vojnem ali izrednem stanju ne. Verski svobodi je zagotovljena najvišja raven ustavnopravnega varstva – tako kot nedotakljivosti človekovega življenja, prepovedi mučenja, varstvu človekove osebnosti in dostojanstva ter ustavnim procesnim garancijam v kazenskem pravu.

Ustavno sodišče je v odločbi U-I-111/04 z dne 8. julija 2004 sprejelo stališče, da verska svoboda ni le individualna pravica posameznika, temveč je njen neločljivi del kolektivni vidik, ki se izvaja zlasti v obliki bogoslužij, verskih obredov, skupnih molitev ipd. Na podlagi nauka Katoliške cerkve je fizična prisotnost vernika pri verskem obredu oz. pri podeljevanju svetih zakramentov ključna in nenadomestljiva; gre za bistveni del vere, brez katerega je verska svoboda popolnoma onemogočena (ali neizvedljiva).

Glede na vse navedeno je nadškof Zore predlagal vladi, naj odpravi prepoved verskih obredov na način, da se ob upoštevanju jasnih kriterijev, kot so velikost verskega objekta, stopnja okuženosti v lokalnem okolju, število vernikov, dosledno spoštovanje priporočil in varnostnih ter zdravstvenih ukrepov za zajezitev in preprečevanje prenosa okužbe ter presoja kriterijev načela sorazmernosti, izjemoma določi omejitev števila vernikov. Takšno postopanje so državnim organom odredili tudi nemško Zvezno ustavno sodišče v primeru 1 BvQ 44/20 z dne 29. aprila 2020, Vrhovno sodišče ZDA v zadevi 20A87 z dne 25. novembra 2020 in francoski Ustavni svet v odločitvi z začetka letošnjega decembra. Nadškof Zore je predsedniku vlade tudi predlagal, da se v državnih predpisih ne navaja verskih obredov (tj. dovoljuje ali prepoveduje), saj gre za pojem, ki sodi v avtonomijo cerkva in drugih verskih skupnosti, zato je vsak poskus njihove javne regulacije v nasprotju z načelom ločitve države in cerkva ter drugih verskih skupnosti.

Dr. Tadej Jakopič
Tiskovni predstavnik SŠK

 

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...