Mateja F. Novljan
Andrej Novljan
Marjana Debevec
Iz življenja Marija Goretti (foto: zkotržič.si)
Iz življenja Marija Goretti | (foto: zkotržič.si)

Zgodba o odpuščanju, spreobrnjenju in povrnitvi dobrega imena

22.11.2020, 09:31 Matjaž Merljak

To je zgodba o svetnici, ki je mučeniške smrti umrla v Nettunu v osrednji Italiji leta 1902, stara 11 let. Pred 100 leti so se ji mnogi priporočali v času španske gripe in bili uslišani. Prvi cvet mučeništva pa je spreobrnjenje njenega morilca. Obsojen je bil na 30-letni zapor, a iz njega je prišel nov človek in je zadnji del svojega življenja preživel v frančiškanskem samostanu kot tretjerednik. To je zgodba o Mariji Goretti in Aleksandru Serenelliju. O slednjem je pred kratkim izšla knjiga, o prvi pa je že posnet film, ki ga bomo lahko videli spomladi, vse pa sodi v priprave na 50-letnico župnije Tržič - Bistrica.

To je edina župnija v Sloveniji, ki je posvečena Mariji Goretti. 25. marca 1971 jo je ustanovil nadškof Pogačnik. Zadnjih 8 let je tam župnik David Jensterle. Dejal je, da je ob prihodu na župnijo vedel za sveto Marjio Goretti, a se je šele nato začel poglabljati v njeno zgodbo in v širjenje med ljudmi v Sloveniji. Zgodba kaže namreč na Boga, ki to moč odpuščanja, spreobrnjenja in povrnitve dobrega imena omogoča. Aleksander Serenelli je prvi cvet odpuščanja Marije Goretti.

Knjigo Klicali so me Številka 3142 je napisal duhovnik Aco Jerant, izdali sta jo založba Salve in župnija Tržič Bistrica. Avtorja smo vprašali, kako ga je nagovarjalo spreobrnjenje Aleksandra Serenellija, morilca svetnice Marije Goretti in koliko pisateljske svobode si je vzel. Pri slednjem pravi, da ne, saj je sledil življenjepisu, dovolil si je nekaj svobode pri interpretaciji. Rdeča nit knjige je odpuščanje. Sam Aleksander je dejal, da za njegovo dejanje ni opravičila in je tudi sam računal le še na božjo milost, da bi dosegel odpuščanje. To so potrdile sanje, v katerih mu je Marija Goretti odpustila.

Kot je v knjigi navedeno, je Aleksander Serenelli prebolel špansko gripo, zaradi katere je pred sto leti umrlo od 20 do 40 milijonov ljudi, po nekaterih ocenah tudi do 100 milijonov. Zato je Marija Goretti lahko priprošnjica v sedanji pandemiji covida-19 in pa, kot dodaja župnik Jensterle, priprošnjica pri povrnitvi dobrega imena.

Mariji Goretti priprošnjica v pandemiji covid-19

Pročelje župnijskega doma v Bistrici pri Tržiču
Pročelje župnijskega doma v Bistrici pri Tržiču © zkotržič.si

Prisluhnite prispevku v oddaji Utrip Cerkve v Sloveniji

Odpuščanje je prikazano tudi v filmu o Mariji Goretti z naslovom Nebeška lilija. Župnija Tržič - Bistrica ga je pripravila za praznovanje 50-letnice, ki bo marca prihodnje leto. Trailer je že moč videti na Facebook profilu župnije. Scenarist in režiser Juan Juvančič je sprva bral knjige in si ogledal druge filme o Mariji Goretti. Dogajanje je postavil v gorenjsko okolje, igralci so bili amaterji, ki so igrali s srcem in so to naredili za Boga in za sočloveka za boglonaj. Kot dodaja župnik David Jensterle so mladi radi sodelovali, na dober posluh so naleteli tudi pri ljudeh, kjer so potekala snemanja.

Iz Aleksandrove duhovne oporoke, ki jo najdemo tudi v knjigi Klicali so me Številka 3142: Vera s svojimi predpisi ni nekaj, česar naj bi se izogibali, pač pa je prava tolažba, edina varna pot v vseh življenjskih okoliščinah, tudi najbolj žalostnih.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...