Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Iz življenja Marija Goretti (foto: zkotržič.si)
Iz življenja Marija Goretti | (foto: zkotržič.si)

Zgodba o odpuščanju, spreobrnjenju in povrnitvi dobrega imena

Cerkev na Slovenskem | 22.11.2020, 09:31 Matjaž Merljak

To je zgodba o svetnici, ki je mučeniške smrti umrla v Nettunu v osrednji Italiji leta 1902, stara 11 let. Pred 100 leti so se ji mnogi priporočali v času španske gripe in bili uslišani. Prvi cvet mučeništva pa je spreobrnjenje njenega morilca. Obsojen je bil na 30-letni zapor, a iz njega je prišel nov človek in je zadnji del svojega življenja preživel v frančiškanskem samostanu kot tretjerednik. To je zgodba o Mariji Goretti in Aleksandru Serenelliju. O slednjem je pred kratkim izšla knjiga, o prvi pa je že posnet film, ki ga bomo lahko videli spomladi, vse pa sodi v priprave na 50-letnico župnije Tržič - Bistrica.

To je edina župnija v Sloveniji, ki je posvečena Mariji Goretti. 25. marca 1971 jo je ustanovil nadškof Pogačnik. Zadnjih 8 let je tam župnik David Jensterle. Dejal je, da je ob prihodu na župnijo vedel za sveto Marjio Goretti, a se je šele nato začel poglabljati v njeno zgodbo in v širjenje med ljudmi v Sloveniji. Zgodba kaže namreč na Boga, ki to moč odpuščanja, spreobrnjenja in povrnitve dobrega imena omogoča. Aleksander Serenelli je prvi cvet odpuščanja Marije Goretti.

Knjigo Klicali so me Številka 3142 je napisal duhovnik Aco Jerant, izdali sta jo založba Salve in župnija Tržič Bistrica. Avtorja smo vprašali, kako ga je nagovarjalo spreobrnjenje Aleksandra Serenellija, morilca svetnice Marije Goretti in koliko pisateljske svobode si je vzel. Pri slednjem pravi, da ne, saj je sledil življenjepisu, dovolil si je nekaj svobode pri interpretaciji. Rdeča nit knjige je odpuščanje. Sam Aleksander je dejal, da za njegovo dejanje ni opravičila in je tudi sam računal le še na božjo milost, da bi dosegel odpuščanje. To so potrdile sanje, v katerih mu je Marija Goretti odpustila.

Kot je v knjigi navedeno, je Aleksander Serenelli prebolel špansko gripo, zaradi katere je pred sto leti umrlo od 20 do 40 milijonov ljudi, po nekaterih ocenah tudi do 100 milijonov. Zato je Marija Goretti lahko priprošnjica v sedanji pandemiji covida-19 in pa, kot dodaja župnik Jensterle, priprošnjica pri povrnitvi dobrega imena.

Mariji Goretti priprošnjica v pandemiji covid-19

Pročelje župnijskega doma v Bistrici pri Tržiču
Pročelje župnijskega doma v Bistrici pri Tržiču © zkotržič.si

Prisluhnite prispevku v oddaji Utrip Cerkve v Sloveniji

Odpuščanje je prikazano tudi v filmu o Mariji Goretti z naslovom Nebeška lilija. Župnija Tržič - Bistrica ga je pripravila za praznovanje 50-letnice, ki bo marca prihodnje leto. Trailer je že moč videti na Facebook profilu župnije. Scenarist in režiser Juan Juvančič je sprva bral knjige in si ogledal druge filme o Mariji Goretti. Dogajanje je postavil v gorenjsko okolje, igralci so bili amaterji, ki so igrali s srcem in so to naredili za Boga in za sočloveka za boglonaj. Kot dodaja župnik David Jensterle so mladi radi sodelovali, na dober posluh so naleteli tudi pri ljudeh, kjer so potekala snemanja.

Iz Aleksandrove duhovne oporoke, ki jo najdemo tudi v knjigi Klicali so me Številka 3142: Vera s svojimi predpisi ni nekaj, česar naj bi se izogibali, pač pa je prava tolažba, edina varna pot v vseh življenjskih okoliščinah, tudi najbolj žalostnih.

Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Protest kmetov (photo: STA) Protest kmetov (photo: STA)

Po vsej Sloveniji jutri protest kmetov!

Slovenski kmetje imajo dovolj. Jutri ob 13. uri po državi pripravljajo opozorilni shod. Sindikat kmetov Slovenije je na svoji spletni strani objavil lokacije zbora kmetov in kontaktne osebe, prav ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...

Ansambel Banovšek na odru (photo: Luka Korošec) Ansambel Banovšek na odru (photo: Luka Korošec)

Z Banovški iz zakladnice

V Petkovem večeru smo tokrat gostili Ansambel Banovšek. V oddaji »S harmoniko po domače« smo prenašali osrednji del koncerta, v katerem so glasbeniki gledali v zakladnico slovenske domače glasbe. ...

O avtorju