Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Iz življenja Marija Goretti (foto: zkotržič.si)
Iz življenja Marija Goretti | (foto: zkotržič.si)

Zgodba o odpuščanju, spreobrnjenju in povrnitvi dobrega imena

Cerkev na Slovenskem | 22.11.2020, 09:31 Matjaž Merljak

To je zgodba o svetnici, ki je mučeniške smrti umrla v Nettunu v osrednji Italiji leta 1902, stara 11 let. Pred 100 leti so se ji mnogi priporočali v času španske gripe in bili uslišani. Prvi cvet mučeništva pa je spreobrnjenje njenega morilca. Obsojen je bil na 30-letni zapor, a iz njega je prišel nov človek in je zadnji del svojega življenja preživel v frančiškanskem samostanu kot tretjerednik. To je zgodba o Mariji Goretti in Aleksandru Serenelliju. O slednjem je pred kratkim izšla knjiga, o prvi pa je že posnet film, ki ga bomo lahko videli spomladi, vse pa sodi v priprave na 50-letnico župnije Tržič - Bistrica.

To je edina župnija v Sloveniji, ki je posvečena Mariji Goretti. 25. marca 1971 jo je ustanovil nadškof Pogačnik. Zadnjih 8 let je tam župnik David Jensterle. Dejal je, da je ob prihodu na župnijo vedel za sveto Marjio Goretti, a se je šele nato začel poglabljati v njeno zgodbo in v širjenje med ljudmi v Sloveniji. Zgodba kaže namreč na Boga, ki to moč odpuščanja, spreobrnjenja in povrnitve dobrega imena omogoča. Aleksander Serenelli je prvi cvet odpuščanja Marije Goretti.

Knjigo Klicali so me Številka 3142 je napisal duhovnik Aco Jerant, izdali sta jo založba Salve in župnija Tržič Bistrica. Avtorja smo vprašali, kako ga je nagovarjalo spreobrnjenje Aleksandra Serenellija, morilca svetnice Marije Goretti in koliko pisateljske svobode si je vzel. Pri slednjem pravi, da ne, saj je sledil življenjepisu, dovolil si je nekaj svobode pri interpretaciji. Rdeča nit knjige je odpuščanje. Sam Aleksander je dejal, da za njegovo dejanje ni opravičila in je tudi sam računal le še na božjo milost, da bi dosegel odpuščanje. To so potrdile sanje, v katerih mu je Marija Goretti odpustila.

Kot je v knjigi navedeno, je Aleksander Serenelli prebolel špansko gripo, zaradi katere je pred sto leti umrlo od 20 do 40 milijonov ljudi, po nekaterih ocenah tudi do 100 milijonov. Zato je Marija Goretti lahko priprošnjica v sedanji pandemiji covida-19 in pa, kot dodaja župnik Jensterle, priprošnjica pri povrnitvi dobrega imena.

Mariji Goretti priprošnjica v pandemiji covid-19

Pročelje župnijskega doma v Bistrici pri Tržiču
Pročelje župnijskega doma v Bistrici pri Tržiču © zkotržič.si

Prisluhnite prispevku v oddaji Utrip Cerkve v Sloveniji

Odpuščanje je prikazano tudi v filmu o Mariji Goretti z naslovom Nebeška lilija. Župnija Tržič - Bistrica ga je pripravila za praznovanje 50-letnice, ki bo marca prihodnje leto. Trailer je že moč videti na Facebook profilu župnije. Scenarist in režiser Juan Juvančič je sprva bral knjige in si ogledal druge filme o Mariji Goretti. Dogajanje je postavil v gorenjsko okolje, igralci so bili amaterji, ki so igrali s srcem in so to naredili za Boga in za sočloveka za boglonaj. Kot dodaja župnik David Jensterle so mladi radi sodelovali, na dober posluh so naleteli tudi pri ljudeh, kjer so potekala snemanja.

Iz Aleksandrove duhovne oporoke, ki jo najdemo tudi v knjigi Klicali so me Številka 3142: Vera s svojimi predpisi ni nekaj, česar naj bi se izogibali, pač pa je prava tolažba, edina varna pot v vseh življenjskih okoliščinah, tudi najbolj žalostnih.

Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju