Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Lojze Kerin (foto: Družinski arhiv)
Lojze Kerin | (foto: Družinski arhiv)

Lojze Kerin: Pridelano z ljubeznijo, sprešano ob pesmi, nosi blagoslov!

Kmetijstvo | 11.11.2020, 21:21 Robert Božič

Vinogradništvo in vinarstvo zaradi pandemije novega koronavirusa zelo trpita. Povpraševanje in prodaja vin sta se skoraj ustavili. »Še vedno upam, da se bodo razmere vsaj malo sprostile decembra. Zavedam se, da moramo biti odgovorni, vsak od nas mora narediti svoje … Si ne dovolim, da bi kritizirali in jamrali. Poskušamo pa zdržati to preizkušnjo in iskati neke nove možnosti. Zelo intenzivno ramišljam tudi, kaj bi bila alternativa, če se takšni valovi pandemije še večkrat ponovijo,« je v oddaji Pogovor o povedal prodorni mladi vinogradnik Lojze Kerin.

Na današnji god sv. Martina smo se v oddaji ustavili ob veselju nad letošnjimi mladimi vini, pa tudi ob grenkem pogledu na težave, ki še posebej zdaj v času koronakrize zaznamujejo to, v našem prostoru izjemno pomembno kmetijsko panogo.

» Izjemno sveža so naša letošnja mlada vina. Pravšnja za uživanje v tem času. Pri kosilu smo danes nazdravili z njimi in jih okušali. Nazdravili smo, da bi se ta čas, ki je težak za vse nas, za našo domovino, za ves svet, čimprej končal,« je današnji družinski praznični utrip delil z nami Lojze Kerin, oče šestih otrok.

Klet je polna odličnega vina, ti pa od tega živeti ne moreš...

Svoje videnje trenutnega stanja in nekatere možnosti za izhod je v prvem delu oddaje nanizal Roman Štabuc, svetovalec specialist za vinogradništvo s KGZ Maribor.

»Martinovo je vsako leto za vsakega vinarja močno pričakovan začetek trženja mladih vin. Nekateri vinogradniki v novembru in decembru prodajo tudi polovico svoje pridelave. Zamislite si, da novembra ne prodaš nič, da decembra ne prodaš nič in imaš veliko dobrega vina v kleti, ki ga pravzaprav nihče ne potrebuje, ti pa od tega živeti ne moreš,« je bil slikovit Roman Štabuc. Prisluhnite celotnemu pogovoru!

Tam kjer je mladina, je eno veliko upanje!

Majda Brdnik, specialistka KGZ Nova gorica, ki deluje na Krasu, je povedala, da so letošnji mladi terani »ena lepa navdihujoča zgodba«. Razmere za preživetje pa zahtevne. Vinarji poskušajo na različne načine priti do potrošnikov. Enim z velikim trudom uspeva, predvsem starejši brez naslednikov obupujejo, opozarja Brdnikova. »Tam kjer je mladina odzadaj, je eno veliko upanje! In na vseh teh večjih kmetijah se ta preobrat dogaja. Tam kjer pa mlajši ne vidijo kruha v tem, pa svetujemo, da se ti vinogradi prenašajo na druge družine, ki jih lahko obdelajo, ki še vidijo v tem dobršen kos kruha.« Prisluhnite celotnemu pogovoru.

Modra frankinja je posebna zgodba Kerinovih.
Modra frankinja je posebna zgodba Kerinovih. © Družinski arhiv

Obnova vinogradov je v Brdih in Vipavski dolini zastala

V zadnjem desetletju se je zmanjšala površina vinogradov v Goriških brdih za okrog 100 ha (5,5%) in v Vipavski dolini za 250 ha (11%) pa je pojasnila naša tretja gostja, Mojca Mavrič Štrukelj, specialistka za vinogradništvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica.

Dodala je: »Vendar je bil trend obnov do letos naraščajoč, v zadnjih treh letih se je obnova vinogradov gibala okrog enostavne reprodukcije. Se je pa v letošnjem letu precej zmanjšala, v Goriških brdih in Vipavski dolini so letos obnovili le po dobrih 20 ha vinogradov na okoliš oziroma tretjino enostavne reprodukcije. Žal so podobne napovedi tudi za naslednje leto,« je še dodala Štrukljeva.

Pridelano z ljubeznijo, nosi blagoslov!

Lojze Kerin
Lojze Kerin © Družinski arhiv

»Vsak naš (slovenski) liter vina, pa verjamem da tudi kila jabolk, al pa krompirja, al pa kruha, je pridelana z ljubeznijo. Pri nas, ko se dobimo v vinogradu trgači, vsi so naši prijatelji, to grozdje je obrano z dobro voljo, sprešano velikokrat ob pesmi. In vso to energijo in ta blagoslov nosi s seboj. Res toplo priporočam, da vsi mi, poslušalci radia Ognjišče, smo vzor ostalim Slovencem in se še bolj potrudimo, da res podpremo domačega pridelovalca, domačega kmeta,« je ob koncu oddaje pozval Lojze Kerin.

Kmetijstvo, Pogovor o
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.