Jože Bartolj
Andrej Jerman
Tone Gorjup
Mlečna kraljica Slovenije Teja Žogan (foto: Jože Potrpin)
Mlečna kraljica Slovenije Teja Žogan | (foto: Jože Potrpin)

Kaj so v nedeljo prosile kraljici in princesa?

16.10.2020, 09:00 Robert Božič

Najbolj nagovarjajoči trenutki vsakoletnega shoda kmetov pri zavetniku bl. A. M. Slomšku na Ponikvi so mašne prošnje in obred prinašanja darov. Prošnje vsako leto pripravijo kraljice in princese, darove pa z osrednjima, kruhom in vinom, hvaležno prinesejo kmetice in kmeetje iz vseh slovenskih pokrajin.

Letos je zaradi koronakrize srečanje potekalo v okrnjeni obliki, na Ponikvi so se zbrali le predstavniki kmetov iz vse Slovenije, dogajanje pa smo prenašali na naših valovih, ogledali ste si ga lahko na televiziji Exodus in prek spleta. Letos so prošnje pripravile mlečna in vinska kraljica ter hmeljarska princesa.

Začela jih je Teja Žogan, mlečna kraljica Slovenije, ki je tudi doma s Slomškove Ponikve:

Mlečna kraljica Slovenije Teja Žogan
Mlečna kraljica Slovenije Teja Žogan © Marjan Papež

»Gospod, prosimo Te, da na priprošnjo našega zavetnika bl. A. M. Slomška ohranjaš, varuješ in vodiš slovenskega kmeta in slovenski narod v poštenosti in delavnosti!«

»Prosimo vsemogočnega Boga, da nam da zdravja, da bomo lahko skrbeli, da bodo polja obdelana, da bodo travniki pokošeni, da bo delo dobro opravljeno in bo kmetovo delo bolj cenjeno!«

Sledili sta prošnji Ane Pavlin, vinske kraljice Slovenije:

Vinska kraljica Slovenije Ana Pavlin
Vinska kraljica Slovenije Ana Pavlin © Marjan Papež

»Dobri oče, nate se hvaležno obračamo s prošnjo, da bi odgovorno gospodarili, da bi znali modro upravljati z naravo, ki nam je zaupana v oskrbo in skrbeli, da bodo lahko tudi zanamci uživali sad trte, sad zemlje in dela človeških rok!«

»Našo prošnjo pošiljamo našemu škofu bl. A. M. Slomšku, da pri Bogu izprosi, da nas v prihodnjem letu obvaruje treska in hudega vremena, da bodo polja dobro obrodila!«

Zadnji dve prošnji pa je pripravila hmeljarska princesa Janja Žagar:

Hmeljarska princesa Janja Žagar
Hmeljarska princesa Janja Žagar © Marjan Papež

»Gospod, ko se soočamo z majhnim a nevarnim koronavirusom te prosimo, pomagaj nam in vsem ljudem v vodstvenih in odgovornih službah, da bomo v teh zahtevnih časih ravnali odgovorno. Pomagaj obolelim, da bodo bolezen čimprej premagali, tistim ki jim strežejo pa pomagaj, da bodo zmogli to zahtevno delo!«

»Vsemogočni Bog, blaženi A. M. Slomšek nam je velik vzornik. Spodbuja nas naj skrbno zbiramo dobra dela, ki nas bodo pripeljala v nebeški dom, kjer bomo večno srečni. Prosimo te, da bi našega zavetnika smeli kmalu klicati sv. A. M. Slomšek!«

Letošnji 17. shod kmetov pri zavetniku bl. A. M. Slomšku, ki ga vsako leto, na drugo nedeljo v oktobru, kot zahvalno srečanje že tradicionalno organizira Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, se je zaključil s kratko akademijo, katere gost je bil nadškof Alojz Cvikl. Celotnemu pogovoru z njim boste lahko prisluhnili v naši nedeljski kmetijski oddaji.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Kmetijska oddaja, Hrana in okolje, Duhovnost

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovniki v času epidemije koronavirusa (photo: Rok Mihevc) Duhovniki v času epidemije koronavirusa (photo: Rok Mihevc)

Stanje obolelih slovenskih duhovnikov

Kot je že na sredini novinarski konferenci pojasnil ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore, bo Slovenska škofovska konferenca vsak petek objavila podatke o številu okuženih duhovnikov, številu ...

Župnija Kopanj  (photo: grosuplje.si) Župnija Kopanj  (photo: grosuplje.si)

Po vsakem hudem času je prišlo nekaj boljšega

Številne tegobe so v preteklosti že pestile človeštvo. O vseh niti ne vemo, marsikaj se je v toku zgodovine tudi za vedno izgubilo, ali pa dobilo drugačno razlago in potvorjen izraz. Zgodovina je ...

Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay) Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay)

Sestra Nikolina: Kako skuhati govejo juho?

Brez nje ni nedeljskega ali prazničnega kosila. A kako jo skuhati, da bo okusna? Katero meso uporabiti, kdaj dodati zelenjavo, koliko časa naj vre? Sestra Nikolina je v Svetovalnici med drugim ...

O avtorju