Maja MorelaMaja Morela
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Koronavirus (foto: Pixabay)
Koronavirus | (foto: Pixabay)

Čaka nas 14-dnevno umirjanje

Slovenija | 12.11.2020, 21:07 Alen Salihović Slovenska tiskovna agencija

Vlada je po pričakovanjih podaljšala ukrepe za omejevanje širjenja novega koronavirusa in sprejela še nekatere dodatne omejitve.

Gantar: Ustavlja se javni potniški promet in zapirajo nenujne trgovine

Vlada je podaljšala večino dosedanjih ukrepov, hkrati pa je sprejela nekatere dodatne omejitve. Po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja bo s soboto ustavljen javni potniški promet, od ponedeljka pa bodo znova zaprte nenujne trgovine. Še naprej bodo odprte trgovine s hrano, lekarne, banke in pošte.

Šolanje bo še naprej potekalo na daljavo, vrtci bodo delovali le za nujne primere. V zaprtih prostorih bodo lahko trenirali samo poklicni športniki.

Ustavljeno bo delo šol voženj, bodo pa lahko vozili taksiji. Upravne enote bodo opravljale le najnujnejša opravila. Vulkanizerji in dimnikarji bodo delali.

Industrijska proizvodnja bo normalno delovala naprej, prav tako gradbeništvo v nenaseljenih gradbiščih.

Ukrepi bodo veljali 14 dni.

Hojs: Od petka, 13. novembra prepoved vsakršnega zbiranja, razen znotraj istega gospodinjstva ali družine

Vlada je odločila tudi, da se se z jutrišnjim dnem prepovejo vsa zbiranja, razen družin in znotraj istega gospodinjstva, je povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Še naprej velja omejitev gibanja med občinami, ki vsebuje vse doslej veljavne izjeme.

Prav tako od ponedeljka lastništvo nepremičnine ali plovila ne bo več med izjemami za prehajanje meje brez karantene. Doslej so lahko lastniki nepremičnin in plovil prehajali mejo za 48 ur, ne da bi pri vrnitvi potrebovali negativni test na koronavirus ali šli v karanteno. Te izjeme ne bo več.

Do sedaj je veljalo tudi, da so osebe, ki jim je bila odrejena karantena zaradi prihoda v Slovenijo iz rdeče države, imele možnost predčasne prekinitve karantene z negativnim testom na koronavirus. Ta ukrep sicer ostaja, a lahko karanteno na tak način prekinejo po petih dneh.

Vlada seznanjena z nacionalnim programom cepljenja proti covidu-19

Vlada se je danes seznanila z nacionalnim programom cepljenja proti covidu-19. Ko bo cepivo na voljo, bo hitra distribucija cepiva eden najpomembnejših elementov obvladovanja javnozdravstvene krize. Cepljenje pa bo pomembno pri reševanju življenj, zaščiti zdravstvenih sistemov in naporih za oživitev ekonomije, so sporočili po seji vlade.

Nacionalni program določa ukrepe za uspešno uvedbo cepiva, zadostno precepljenost in njeno spremljanje. Obenem predstavlja podlago za izdelavo nacionalne strategije in njeno izvajanje.

Slovenija sicer sodeluje v skupnem javnem naročilu za nabavo cepiv proti covidu-19, ki ga vodi Evropska komisija. Strokovne skupine na ravni EU in na nacionalni ravni so sicer ocenile, da bi bilo treba doseči 60 odstotno precepljenost, da bi se življenje in delo lahko normalizirala, so še zapisali v vladi.

Slovenija, Politika, Zdravstvo
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...