Nataša Ličen
Matej Kržišnik
Marjana Debevec
Policisti v ZDA (foto: Pixabay)
Policisti v ZDA | (foto: Pixabay)

Bi lahko prišlo v ZDA do nemirov?

04.11.2020, 14:12 Andrej Šinko

Predsedniške volitve so pokazale na veliko razdeljenost ameriške družbe, hkrati pa je pričakovati zaplete v zvezi z rezultatom in štetjem glasov, poudarjata analitika dr. Bogomil Ferfila in Klemen Balanč. Strinjata se tudi, da agencije za meritve javnega mnenja, tudi tokrat niso zadovoljivo opravile dela, kljub temu, da naj bi prilagodile metodologijo.

Letošnje volitve je zaznamovalo več kot sto milijonov volivcev, ki so glasovali predčasno, bodisi na voliščih ali po pošti. Vseh glasovnic slednjih volilne komisije še niso prejele, opozarja profesor na Fakulteti za družbene vede dr. Bogomil Ferfila in dodaja, da je »od 20 do 25 milijonov glasovnic še napošti in prav te bi lahko odločile, kdo bo zmagovalec«.

Zaradi tega se pričakuje sodne zaplete, ki se že nakazujejo. »Ena izmed možnosti je, da se katera od strank pritoži na zvezno sodišče v določeni državi in spodbija legalnost volitev glede na neskladnost z zveznimi zakoni, druga možnost pa je pritožba na Vrhovno sodišče, kar je Trump že napovedal,« pravi politolog z Inštituta za politični menedžment Klemen Balanč.

Čeprav se je veliko govorilo o spremenjeni metodologiji merjenja javnega menja, pa tudi tem, da Trumpovi podporniki bolj odkrito podpirajo aktualnega predsednika, ankete spet niso pokazale prave slike, saj so kazale na gladko zmago Bidna.

Balanč poudarja, da je trenutni rezultat odsev stanja ameriške družbe, ki je močno razdeljena, razočaranje poražene strani pa bo prisotno še več tednov po končnem rezultatu, kar bi lahko vplivalo tudi na večje napetosti. Tako ob Beli hiši kot v številnih mestih so zaostrili varnostne ukrepe, številni prebivalci so zaščitili domove, trgovine, in druge obrate, da ne bi prišlo do razbijanja. »Kar polovica ameriških držav je že aktivirala narodno gardo v primeru, če pride do nemirov. Tukaj moramo opozoriti na raziskave javnega mnenja, ki kažejo, da kar 20 odstotkov Američanov meni, da je uporaba nasilja upravičena, če pride do volilnih goljufij,« pojasnjuje Ferfila. Skrbi tudi dejstvo, da so se Američani, na obeh straneh, v preteklih dneh močno oboroževali, na kar kaže skokovita rast strelnega orožja.

Večji del mednarodne skupnosti se na rezultate volitev še ni odzval, so pa predstavniki nekaterih držav sporočili, da bo treba sodelovati s predsednikom, ki bo na koncu zmagal.

No volitve se je prek tviterja odzval tudi slovenski premier Janez Janša, ki je zapisal, da je že jasno, da so Američani še za štiri leta izvolili predsednika Donalda Trumpa. Več kot bo zavlačevanja in zanikanja dejstev s strani osrednjih medijev, večji bo triumf za predsednika. Ob tem je še republikancem čestital za dobre rezultate volitev po celotni državi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet
Dr. Ivan Štuhec (photo: STA) Dr. Ivan Štuhec (photo: STA)

Štuhec pred referendumsko nedeljo

Danes je še zadnji dan referendumske kampanje, ko je mogoče volivce nagovarjati, kako naj glasujejo. Najbolj intenzivna je bila kampanja o noveli zakona o RTVS, v kateri se je v veliki meri ...

Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika) Birma v Slovenski hiši v Buenos Airesu (photo: osebni arhiv škofa Jamnika)

Slovenska birma v Buenos Airesu

Vrhunec obiska škofa Antona Jamnika pri rojakih v Argentini sta bili slovesnosti svete birme v Lanusu in Slovenski hiši, pri katerih je bilo 22 birmancev. Obe slovesnosti sta bili skrbno ...