Matjaž Merljak
Boštjan Smole
Marjana Debevec
Policisti v ZDA (foto: Pixabay)
Policisti v ZDA | (foto: Pixabay)

Bi lahko prišlo v ZDA do nemirov?

04.11.2020, 14:12 Andrej Šinko

Predsedniške volitve so pokazale na veliko razdeljenost ameriške družbe, hkrati pa je pričakovati zaplete v zvezi z rezultatom in štetjem glasov, poudarjata analitika dr. Bogomil Ferfila in Klemen Balanč. Strinjata se tudi, da agencije za meritve javnega mnenja, tudi tokrat niso zadovoljivo opravile dela, kljub temu, da naj bi prilagodile metodologijo.

Letošnje volitve je zaznamovalo več kot sto milijonov volivcev, ki so glasovali predčasno, bodisi na voliščih ali po pošti. Vseh glasovnic slednjih volilne komisije še niso prejele, opozarja profesor na Fakulteti za družbene vede dr. Bogomil Ferfila in dodaja, da je »od 20 do 25 milijonov glasovnic še napošti in prav te bi lahko odločile, kdo bo zmagovalec«.

Zaradi tega se pričakuje sodne zaplete, ki se že nakazujejo. »Ena izmed možnosti je, da se katera od strank pritoži na zvezno sodišče v določeni državi in spodbija legalnost volitev glede na neskladnost z zveznimi zakoni, druga možnost pa je pritožba na Vrhovno sodišče, kar je Trump že napovedal,« pravi politolog z Inštituta za politični menedžment Klemen Balanč.

Čeprav se je veliko govorilo o spremenjeni metodologiji merjenja javnega menja, pa tudi tem, da Trumpovi podporniki bolj odkrito podpirajo aktualnega predsednika, ankete spet niso pokazale prave slike, saj so kazale na gladko zmago Bidna.

Balanč poudarja, da je trenutni rezultat odsev stanja ameriške družbe, ki je močno razdeljena, razočaranje poražene strani pa bo prisotno še več tednov po končnem rezultatu, kar bi lahko vplivalo tudi na večje napetosti. Tako ob Beli hiši kot v številnih mestih so zaostrili varnostne ukrepe, številni prebivalci so zaščitili domove, trgovine, in druge obrate, da ne bi prišlo do razbijanja. »Kar polovica ameriških držav je že aktivirala narodno gardo v primeru, če pride do nemirov. Tukaj moramo opozoriti na raziskave javnega mnenja, ki kažejo, da kar 20 odstotkov Američanov meni, da je uporaba nasilja upravičena, če pride do volilnih goljufij,« pojasnjuje Ferfila. Skrbi tudi dejstvo, da so se Američani, na obeh straneh, v preteklih dneh močno oboroževali, na kar kaže skokovita rast strelnega orožja.

Večji del mednarodne skupnosti se na rezultate volitev še ni odzval, so pa predstavniki nekaterih držav sporočili, da bo treba sodelovati s predsednikom, ki bo na koncu zmagal.

No volitve se je prek tviterja odzval tudi slovenski premier Janez Janša, ki je zapisal, da je že jasno, da so Američani še za štiri leta izvolili predsednika Donalda Trumpa. Več kot bo zavlačevanja in zanikanja dejstev s strani osrednjih medijev, večji bo triumf za predsednika. Ob tem je še republikancem čestital za dobre rezultate volitev po celotni državi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zbrani v naravi pri sveti maši (photo: Marjana Debevec) Zbrani v naravi pri sveti maši (photo: Marjana Debevec)

Začenja se...

Potem ko smo na vesoljni ravni prejšnjo v nedeljo začeli sinodalno pot, se bomo nanjo ta konec tedna odpravili še po škofijah. V Mariboru so se zbrali danes dopoldne, po ostalih škofijah pa jutri ...

Bogoslovci (photo: Rok Mihevc) Bogoslovci (photo: Rok Mihevc)

Vsak, ki vstopi v semenišče, je svoja zgodba ...

Duhovnik Peter Kokotec se rad potaplja, zato mu ni bilo težko priti v oddajo Globine. S seboj pod gladino pa ni vzel še nobenega bogoslovca, s katerimi je do še pred kratkim imel veliko stika, saj ...