Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Del skupine Svetnik: Matjaž Vertuš in Tadej Vindiš (foto: Rok Mihevc)
Del skupine Svetnik: Matjaž Vertuš in Tadej Vindiš | (foto: Rok Mihevc)

Ritem srca: Svetnik s pesmijo »Ostani«

Dogodki | 16.10.2020, 06:30 Rok Mihevc

Skupina Svetnik je redna spremljevalka festivala Ritem srca že od vsega začetka. Luč sveta je ugledala leta 2001, od takrat pa so člani ustvarjali in izvajali sodobno krščansko popularno glasbo. Na Ritmu srca 2020 se bo predstavila s pesmijo »Ostani«.

Po petih letih delovanja so se osredotočili na slavilno glasbo, ki glasbeno-zvrstno na prvi pogled ni nič drugačna, pa vendar je nekaj posebnega. Kot pravijo sami, so se vrnili h koreninam, k slavljenju, ki je način molitve. Ko izvajajo svojo glasbo, za njih to ni nastop za občinstvo, ampak s petjem in igranjem poskušajo voditi vse zbrane na intimen prostor osebnega srečanja z Gospodom.

Skupina Svetnik
Skupina Svetnik © Osebni arhiv
Začetki skupine so sicer povezani z župnijo Sv. Jožefa Delavca v Račah pri Mariboru. Domačo župnijo, kjer je Svetnik gotovo največkrat spremljal bogoslužje. Skupina nosi ime od vsega začetka in z njim opogumlja sebe in mlade, da se trudijo približevati vzoru pravih svetnikov. Sama zasedba se je skozi leta veliko spreminjala, steber pa ostaja Tadej Vindiš, tudi večinski avtor glasbe in besedil.

Izdali so pet studijskih albumov, zadnji, ki nosi naslov Popolna ljubezen, je izšel lani septembra. Album prinaša več kot uro sveže sodobne krščanske glasbe: 10 avtorskih pesmi in 3 prevodi priljubljenih in nagrajenih slavilnih skladb, glasbe, ki vodi k Bogu.

Matjaž Vertuš, Tadej Vindiš in Marjan Bunič
Matjaž Vertuš, Tadej Vindiš in Marjan Bunič © Rok Mihevc
Vodja založbe Prepihmedia in avtor ter pevec Tadej Vindiš: »Po letu osebnih in družinskih preizkušenj je bil projekt priprave novega albuma še poseben izziv. Hvaležen sem zanj, ampak še bolj se veselim tistih sadov, ki sledijo in ki jih morda niti ne bom videl. Zaupam, da ima Bog večje načrte s tem. Namen pesmi je, da zaživijo med ljudmi. Da nagovorijo in spodbudijo, bodisi preko zvočnikov, bodisi v živo. Da bi jih posvojili in bi postale tudi vaša molitev. Doma, na poti, v cerkvi ... In končno, da bi to slavljenje tudi živeli, ne le peli."

Utrinek iz leta 2016

Matjaž Vertuš
Matjaž Vertuš © Rok Mihevc
Tadej Vindiš
Tadej Vindiš © Rok Mihevc

Skupina Svetnik: Ostani

Avtor glasbe: Tadej Vindiš
Avtor besedila: Tadej Vindiš
Avtor priredbe: Svetnik

Odlomek iz pesmi:
»Daj, ostani še z menoj,
Ti si moja Luč nocoj,
tu brez tebe temno je,
izgubim prehitro se.« 

Zaradi ukrepov in aktualnega dogajanja v zvezi z epidemijo koronavirusa izpeljan bo letošnji Ritem srca drugačen kot v preteklih letih. Potekal bo v obliki radijske oddaje, video posnetek pa bo mogoče spremljati prek Facebooka profila, Youtube kanala, Instagrama ter spletne strani Radia Ognjišče. Na sporedu bo 21. oktobra ob 20.30. Ne zamudite!

 


Dogodki
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...