Marjan BuničMarjan Bunič
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
Stolnica sv. Nikolaja Ljubljana (foto: Nadškofija Ljubljana)
Stolnica sv. Nikolaja Ljubljana | (foto: Nadškofija Ljubljana)

Podobnik nad ekonoma, nadškofija zahteva preklic in opravičilo

Kmetijstvo | 18.10.2020, 11:45 Robert Božič

Še teden dni nas loči od konstitutivne seje sveta Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, kar pomeni, da bodo dnevi, ki so pred nami minevali v iskanju kompromisov glede novega vodstva te največje kmečke stanovske organizacije. Nobena od sodelujočih list na volitvah 4. oktobra ni dobila potrebne večine, kar pomeni, da se zdaj preštevajo koalicije.

SLS je že dan po volitvah, 5. oktobra, sporočila, da naj bi imel Marjan Podobnik, kandidat Društva Slovenska kmečka zveza za predsednika zbornice, skupaj z izvoljenimi člani Društva SKZ za pravne osebe in koalicijskimi partnerji zagotovljeno absolutno večino.

A v petek se je zgodil preobrat. Podobnik je v videu, ki je med drugim objavljen na spletni strani Slovenske kmečke zveze, ekonoma ljubljanske nadškofije obtožil:

»Kot odgovoren državljan, kot kristjan, katoličan, čutim dolžnost, da povem naslednje: ekonom Ljubljanske nadškofije Blaž Gregorc, zelo verjetno povezan s staro UDBO oz. globoko državo, skuša s svojimi aktivnostmi pri koordiniranju cerkvenih predstavnikov pri volitvah v KGZS narediti vse, da bi preprečil mojo izvolitev za predsednika sveta KGZS. Da bi preko tega seveda tudi preprečil, da bi Slovenska ljudska stranka bolj močna prišla v parlament in da bi seveda tudi po prihodnjih volitvah vladala desnosredinska vlada z Janezom Janšo oz. da bi vlada izvorno demokratičnih sil lahko vodila Slovenijo.«

Včeraj so se na te Podobnikove besede odzvali na nadškofiji. Generalni vikar škof Franc Šuštar je v sporočilu izrazil presenečenje nad Podobnikovo izjavo v kateri diskvalifikacira in brez tehtnih razlogov žali njenega ekonoma:

»V Nadškofiji Ljubljana ekonomu Blažu Gregorcu zaupamo in ga odločno podpiramo. Nespodobne in popolnoma neresnične navedbe služijo zgolj njegovi diskreditaciji. Zato zahtevamo preklic neresničnih in žaljivih navedb in javno opravičilo.«

Na Nadškofiji so v odzivu še dodali, da si »Cerkvene pravne osebe, članice zbornice, v duhu sodelovanja prizadevajo, da se bo novo vodstvo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije zavzemalo za malega slovenskega kmeta in družinske kmetije, s pogledom na razvoj in evropsko primerljivo politiko varstva narave in gozdov ter za podporo prehrambeni verigi iz slovenske zemlje za slovensko prebivalstvo« in dodali, da si bodo za te cilje »prizadevali ustvariti čim širše soglasje in usklajenost med izvoljenimi člani sveta KGZS. »Prepričani smo, da je to edina pot za uspeh vseh, ki so odvisni od kmetijstva in gozdarstva,« so končali izjavo.

Gradi se alternativa

V petek popoldne pa smo v naše uredništvo dobili tudi sporočilo Društva Slovenski kmet, v katerem so zapisali, da potekajo razgovori med posamezniki in predstavniki list izvoljenih kandidatov, ki predstavlja večino novo izvoljenih svetnikov, ki verjamejo, da je za prihodnje delovanje KGZS in obstoj slovenskega kmeta najpomembnejša vsebina in program dela.

V sporočilu posebej poudarjajo štiti točke:

  1. Skupina bo izmed sebe predlagala kandidata za predsednika in podpredsednika
  2. Mesta in položaji niso pomembni - pomembno je kdo bo najbolje zastopal in izvršil naš program, ki je predvsem vsebinski
  3. Predstavljamo večino svetnikov v svetu KGZS
  4. Nadaljnji sestanki bodo v ponedeljek, ko bo glede na korona situacijo sprejeta tudi odločitev glede na nadaljnje delo

V sporočilu za javnost so še dodali, da bodo v prihodnjih dneh ožje neformalne pogovore razširili še na preostale vsebinsko sorodne liste in posameznike s ciljem, »da v slovenskem kmetijstvu izzive spremenimo v priložnosti. Naši volivci so nas izbrali, ker verjamejo, da bomo v njihovem imenu in za njih, počasi kot mozaik, stvari spremenili na bolje.« Pod sporočilo se je podpisal Rok Roblek, predsednik društva Slovenski kmet.

Cvetko Zupančič: Ne politizaciji KGZS

Kmet in politik Cvetko Zupančič, ki je zadnjih osem let vodil Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije, je v sobotni oddaji Naš gost spregovoril tudi o tem obdobju svoje življenjske poti. Opozoril je na zahtevnost časov in novemu predsedniku položil na srce nujnost preudarnosti, ki bo preverjena pri kmetih, vsi ukrepi in odzivi pa morajo biti dobro premišljeni in pretehtani.

»Najmanj kar si ta trenutek želim je, da bi bili narejeni kakršni koli koraki v smeri zaletavosti ... Nasledniku predlagam, da se zbornica ne definira kot neka politična stranka ... Zakaj ... Čim se bo definirala kot politična stranka, bo takoj moteča za ostalo politiko. In se ne bomo ukvarjali s kmetijskimi problemi ampak političnimi ...«

Kmetijstvo