Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Volitve v KGZS (foto: ZPMS)
Volitve v KGZS | (foto: ZPMS)

Kmetje morajo stvari vzeti v svoje roke! Sicer nam ni pomoči!

Kmetijstvo | 06.10.2020, 09:43 Robert Božič

»Potrebna je izobrazba in potrebna je samozavest! Zavedati se bo treba, da bomo kmetje morali vzeti stvari v svoje roke in organizirati se! In dokler tega ne bo, nam ni pomoči! Nihče nam ne bo pomagal, če si sami ne bomo!« je dejal žal že pokojni Ivan Oman v enem od zadnjih intervjujev, ki sem jih posnel z njim.

Pogovarjala sva se sedeč za tisto znamenito veliko masivno leseno družinsko mizo pod Bogkovim kotom v prostorni izbi njihove hiše v Zmincu pri Škofji loki. Spomnim se njegove kretnje, ko je ob tem, ko je te besede izgovarjal, prej sproščeno dlan položeno na mizo stisnil v pest in jo krepko položil na mizo.

Ivan Oman je vseskozi opozarjal na pomen dobre organiziranosti in zastopanosti kmetov.
Ivan Oman je vseskozi opozarjal na pomen dobre organiziranosti in zastopanosti kmetov. © ARO

Prepričan sem, da bi g. Ivan Oman, če bi bil danes še živ, vse dvomljivce med kmeti v moč demokracije pozval, naj ne kolebajo ampak gredo na volitve in po svoji vesti glasujejo za tiste, za katere so prepričani, da bodo dobro delali v korist vseh, v korist skupnosti in tako izvolijo novo vodstvo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Pozno zvečer bo znano, kdo bo svetnik naslednja štiri leta

Danes je namreč volilna nedelja, ko se na 255 voliščih po Sloveniji odvijajo volitve kmetov in kmetic ter ostalih lastnikov kmetijskih zemljišč, ki so člani Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, v vodstvene organe te največje kmečke stanovske nevladne organizacije.

Izid današnjih volitev bo v glavno odločitveno telo – Svet zbornice izvolil 41 svetnikov, še 13 pa so jih že v sredo izvolile t.i. pravne osebe, ki so članice zbornice. Prvi nepopolni rezultati volitev bodo znani kmalu po zaprtju volišč, je za naš radio povedala Polona Sladič iz pravne službe Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije

Vsi si želijo večje udeležbe

Tudi pred letošnjimi volitvami so se že tradicionalno zaostrila stališča posameznih list kandidatov glede stanja v kmetijstvu in tega, kdo je odgovoren, da je do tega prišlo, oziroma na kakšen način najti izhod it zapletenega položaja. Obljub je veliko, mnogi kandidati žal obljubljajo tudi nemogoče in zanimivo bo videti, kako bodo volilci take obljube prepoznavali in kaznovali.

Čutiti pa je, da si prav v vseh listah želijo, da bi na volitve prišlo več volilnih upravičencev, kot se je to zgodilo na mnogih prejšnjih volitvah, ki jih je večinoma zaznamovala nizka volilna udeležba.
In prav pred volilno abstinenco je pred vsakimi volitvami opozarjal tudi pokojni Ivan Oman.

Med letošnjo volilno kampanjo so v Zvezi slovenske podeželske mladine sprožili aktivno kampanjo osveščanja o pomenu volitev in udejanjanja volilne pravice. Glede na dobro izpeljano akcijo je pričakovati, da se bo volitev udeležilo več mladih kmetov kot na prejšnjih volitvah. Prisluhnite nedeljski kmetijski oddaji!

Kmetijstvo
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...