Jože Bartolj
Andrej Jerman
Tanja Dominko
Pohod za življenje (foto: Rok Mihevc)
Pohod za življenje | (foto: Rok Mihevc)

Podpora Poljski, Amy Barrett, ženevskemu soglasju ...

30.10.2020, 21:19 Marta Jerebič

Po množičnih protestih na Poljskem je tamkajšnji predsednik Andrzej Duda v parlament vložil osnutek zakona, na podlagi katerega bi bil splav dovoljen tudi v primeru deformacij, ki bi lahko povzročile smrt zarodka, ali če bi obstajala velika verjetnost, da se bo nosečnost končala z rojstvom mrtvorojenega otroka. Predlog bi zaščitil otroke z Downovim sindromom.

Ustavno sodišče je sicer prejšnji petek razsodilo, da je splav v primeru hudih okvar zarodka neustaven. To odločitev so pozdravili organizatorji Pohoda za življenje v Sloveniji, ki so sporočili, da gre za pozitivno novico za spoštovanje pravic nerojenih otrok ter njihovih mater v stiskah. Pozdravljajo tudi imenovanje nove ameriške vrhovne sodnice Amy Coney Barrett, ki podpira pravice nerojenih otrok. V izjavi izpostavljajo tudi podpis Ženevskega soglasja za spodbujanje zdravja žensk in krepitvi družine in odločitev, da ne legalizirajo splava v afriški državi Malav.

»Vse to kaže, kako se dviga zavest, da je nerojeni otrok človek s pravico do življenja ter da so matere, ki privolijo v medicinski splav njegove druge največje žrtve. Načrtno več desetletno tabuiziranje teh vprašanj po vsem svetu je končano. To je odlična novica in velika zmaga borcev za pravice nerojenih otrok po vsem svetu,« je zapisala koordinatorka Pohoda za življenje Urša Cankar Soares, ki v nadaljevanju piše:

Te novice nas navdajajo z upanjem, da bosta človeška krutost in razčlovečenje nerojenih otrok kot najmlajših članov človeške družbe, ki se v nesluten obsegu dogajata zadnjih 50 letih, kmalu preživeta. Zgodovina kaže, da gre razvoj človeške družbe naprej: odprava suženjstva, odprava rasizma, odprava smrtne kazni itn. Tako bo odpravljeno tudi nasilje nad nerojenimi otroki ter njihovimi mami. Organizatorji Pohoda za življenje smo ponosni, da smo napredni del družbe, ki si prizadevamo za to veliko civilizacijsko zmago za nerojene otroke, ki prihaja.

Pravica do življenja je osnovna človekova pravica, ki vsakemu pripada zato, ker je človek, ne glede na starost, spol ali zdravstveno stanje. Poljska je ugotovila, da diskriminacija ljudi na zdrave in bolne ni ustavna. Prepričani smo, da bo Poljskemu zgledu sledilo vedno več držav. Medicinski splav namreč vedno, če je "uspešno" opravljen, vzame življenje rastočemu otroku in doživljenjsko rani mamo ter očeta. Katera operacija je še uspešna v medicini, če pacient umre?

Osebno me zelo boli enostransko poročanje v Sloveniji, kot da je splav nekaj dobrega, ko pa vsi vemo da ni. S tem vsem materam ki trpijo posledice splava, mediji sporočajo, da to kar doživijo ob splavu ni nič. A trpljenje po splavu je krvavo boleče in traja celo življenje. Če želimo res dobro ženskam, ki trpijo te posledice, potem jim nehajmo lagati, da njihove bolečine ne obstajajo. Raje jim povejmo, to kar vsaka globoko v sebi čuti, da je v njej živo bitje, da je njen potomec, da je otrok čudovit dar.

Spodbujajmo mame, da bodo ljubile svoje otroke, ne pa da bodo končevale njihova življenja. To je pomembna naloga medijev. Če je ne opravljajo, je kri nerojenih otrok tudi na njihovih rokah.

K dvigu te zavesti bosta pomembno pripomogla tudi še dva dogodka. Izvolitev Amy Coney Barrett za novo vrhovno sodnico v Ameriki je čudovita novica za vse prihodnje rodove otrok, saj je z njenim imenovanjem odprava zlorabe ameriške ustave na področju splava končno postala realna možnost. Vemo kako močan vpliv ima Amerika preko svojih meja, zato bo ta odločitev imela pozitivne učinke na ves svet.

Naslednji pomemben dogodek je Ženevsko soglasje o spodbujanju zdravja žensk in krepitvi družine, ki jo je podpisalo že 33 držav z vsega sveta, med njimi tudi ZDA. Žal med njimi še ni Slovenije. V dokumentu je poudarjena resnična skrb za zdravje žensk, pri čemer je izrecno poudarjeno, da končanje življenja lastnega otroka ni del zdravstvenega varstva žensk niti ne sme biti smrt nerojenih otrok način uravnavanja rojstev. Družba ne sme siliti žensk, da morajo za dosego svojih življenjskih ciljev žrtvovati svojega otroka.

Ženske si zaslužimo več. Tudi pošteno poročanje o temah, ki se tičejo smrti nerojenih otrok. Pošteno informiranje lahko rešuje življenja.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Romanje vojakov na Brezje (photo: Romarski urad Brezje) Romanje vojakov na Brezje (photo: Romarski urad Brezje)

Vojaki poromali k Mariji Pomagaj

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske vsako leto ob dnevu Vojaškega vikariata priromajo k Mariji Pomagaj. Somaševanje je na trgu pred baziliko vodil vojaški vikar Matej Jakopič. Delo ...

Ministrica Jaklitsch v družbi narodnih noš (photo: USZS) Ministrica Jaklitsch v družbi narodnih noš (photo: USZS)

Ministrica Jaklitsch na obisku v Ameriški Ljubljani

Škof, župnika, župan, podjetniki, politiki ... Vrsta srečanj je bila na sporedu obiska ministrice za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch v Clevelandu. Od vseh so najprisrčnejša ...

Zlorabe (photo: Pixabay) Zlorabe (photo: Pixabay)

Lobiji so gojišče vseh vrst zlorab

V Varšávi se bo popoldne začelo regionalno srečanje o zaščiti mladoletnih v Cerkvi za Srednjo in Vzhodno Evropo. Iz Slovenije se ga bodo udeležili ljubljanski nadškof Stanislav Zore, murskosoboški ...

Demenca se priplazi potiho, neopazno

Prijaznost je čustvo, ki ga osebe z demenco ohranijo do zadnjega. To nam je povedala etnologinja in publicistka Alenka Veber, ki se je po treh desetletjih iz Ljubljane preselila nazaj v domače ...