Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Protesti na Poljskem (foto: Veronika Snoj / Domovina.si)
Protesti na Poljskem | (foto: Veronika Snoj / Domovina.si)

»Ranjena« Poljska: nasilje, žaljivi napisi, motenje maš, skrunitev kipa Janeza Pavla II

Svet | 28.10.2020, 14:36 Marta Jerebič

Večina slovenskih osrednjih medijev v začetku oktobra ni poročala o Pohodu za življenje v Ljubljani. Zdaj vsak dan poročajo o protestih na Poljskem, kjer je ustavno sodišče odločilo, da je splav v primeru resnejše okvare zarodka v nasprotju z ustavo.

Predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki je poudaril, da imajo otroci z Downovim sindromom pravico do življenja. »Če hočeš imeti izbiro, moraš najprej živeti,« je dejal in obljubil pomoč ženskam in otrokom. Predsednik poljske škofovske konference pa je pozval k izražanju stališč na družbeno sprejemljiv način. Protestniki so namreč v nedeljo med mašami vdirali v cerkve. Več so jih oskrunili z grafiti, z barvo so oblili tudi kip Janeza Pavla II. v Varšávi.

Zakonodaja na Poljskem bo odslej splav dovoljevala le v primerih posilstva in primerih, ko je resno ogroženo življenje nosečnice. S tem naj bi za 97 odstotkov zmanjšala število splavov, navaja portal Domovina.je. Lani je bilo namreč opravljenih 1110 splavov, od tega 97 odstotkov zaradi okvare zarodka. Poljaki sicer večinsko zagovarjajo zaščito življenja. A tokrat so se protestom radikalnih skupin pridružili tudi zmerni Poljaki. V protestih proti odločitvi ustavnega sodišča vidijo splošen protest proti vladi. Kar pa ne opravičuje skrunjenja verskih objektov.

Poljska škofovska konferenca je v izjavi zapisala, da kletvice, nasilje, žaljivi napisi, motenje maš in skrunjenje kljub dejstvu, da lahko nekaterim ljudem pomagajo ublažiti svoja čustva, niso pravi način delovanja v demokratični državi. »Odziv na odločitev pa kaže predvsem, kako močno ranjena je naša družba zaradi vseprisotnega splava. Saj prav ta tema v množicah na plano privede najgloblja in divja čustva, ki jih sicer v vsakdanjem življenju uspešno potlačijo. Prav ta primer kaže, da se utegne prav na splavu biti duhovni boj 21. stoletja,« meni Peter Merše, ki piše za portal Domovina.je. Dodaja, da je Poljska kot edina država v Evropi Zahodni civilizaciji nastavila ogledalo. Ta civilizacija namreč v isti sapi kritizira nacizem in evgenično naravo tega totalitarizma, medtem ko sama evgeniko prek postopkov splava množično izvaja. Po Evropi večina otrok z Downovim sindromom ne ugleda luči sveta, ker so večinoma žrtve splava. Da to ni v skladu z evropskimi vrednotami, je zdaj pokazalo poljsko ustavno sodišče.

Svet
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...