Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Radgonska penina pridelana v popolni temi, saj svetloba dokazano kvari kakovost (foto: radgonske-gorice.si)
Radgonska penina pridelana v popolni temi, saj svetloba dokazano kvari kakovost | (foto: radgonske-gorice.si)

Edinstvena penina na svetu iz Radgonskih goric

Kmetijstvo | 19.10.2020, 08:50 Nataša Ličen

Čeprav je Slovenija vinska dežela žlahtne tradicije, je še dokaj nepoznana na svetovnem enološkem zemljevidu. Zato pri Radgonskih goricah iščejo posebnosti, inovacije, s katerimi v hudi konkurenci uspejo pritegniti pozornost.

»Ne gre za marketinško potezo«, je dejal priznani francoski strokovnjak za penine, »tole ni šala. Penina je drugačna, zelo kremasta in citrusna.« Penina Untouched by light izstopa tudi po grafični podobi, prepoznavna je po črni steklenici, ki že zadrži 99,9 odstotka svetlobe, dodatno pa smo penino še »zvakumirali« v soli«, je za rubriko »Ni meje za dobre ideje« dejal Sandi Brumen.

Ni bilo lahko prepričati v trgatev v temi
Ni bilo lahko prepričati v trgatev v temi © radgonske-gorice.si

Izumili smo novo metodo, ki je svet še ne pozna. Vse metode proizvodnje se odvijajo v temi.

Sandi Brumen, vodja komercialne službe Radgonskih goric: »Letos je seveda marsikaj drugače, manjka gostinski del, manjkajo trije začetni meseci. Trudimo se in skušamo biti pozitivni ter iščemo nove tržne niše.«
»Mislim, da smo celo izumili novo idejo, ki smo jo poimenovali kar temačna metoda (»crafted by darkness« – »ustvarjena v temi«), katere začetek sega v leto 2015. Takrat smo iskali nov izdelek, s katerim bi nastopili na tujih trgih. Ugotovili smo, da potrebujemo nekaj »nišnega«, česar svet še nima.«

Vinska klet Radgonskih goric
Vinska klet Radgonskih goric © radgonske-gorice.si

Ni bilo enostavno, že prepričati naše ljudi, zaposlene, da bomo trgali v temi.

»Slovenija je vinska dežela, vendar v svetu žal še neprepoznavna. S hrvaško agencijo in na podlagi raziskave, v kateri je gospa iz Kanade leta 1989 raziskovala vpliv svetlobe na penino ter ugotovila, da svetloba kvarno vpliva na kakovost penine, na njen vonj in okus, smo želeli to preizkusiti in narediti v perfekciji. Šli smo tako daleč, da smo grozdje tudi trgali v temi. Vsi postopki, ki sledijo, so prav tako izvedeni v temi, tudi pakiranje, prodaja in seveda uživanje, vse se izvaja v temi.«

Vsi postopki so izvedeni v popolni temi, saj je dokazano, da svetloba kvarno vliva na kakovost penine
Vsi postopki so izvedeni v popolni temi, saj je dokazano, da svetloba kvarno vliva na kakovost penine © radgonske-gorice.si

»Ni bilo enostavno, srečevali smo se s številnimi izzivi, že to, da smo uspeli prepričati sodelavce v trgatev v temi. Po več letnih preizkusih smo šele zdaj izdali penino na trg, ko smo postopke dokaj dobro obvladali. Ostaja pa še kakšen odstotek prostora za izboljšave. Pri uživanju v temi je najboljše, da se izostrijo drugi okusi. Vid vpliva na nas in na naše dojemanje penine. V temi se bolj posvetimo nežnosti mehurčkom in citrusni aromi, ki pri tej penini še posebej stopa v ospredje.«

Penina Untouched by Light
Penina Untouched by Light © radgonske-gorice.si

Serija penine je omejena, na voljo je le 2000 steklenic, tako da resnično govorimo o premieri. Na voljo preko spleta in v Domu penine v Gornji Radgoni.

Kmetijstvo, Pozitiva
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...