Edinstvena penina na svetu iz Radgonskih goric
Kmetijstvo | 19.10.2020, 08:50 Nataša Ličen
Čeprav je Slovenija vinska dežela žlahtne tradicije, je še dokaj nepoznana na svetovnem enološkem zemljevidu. Zato pri Radgonskih goricah iščejo posebnosti, inovacije, s katerimi v hudi konkurenci uspejo pritegniti pozornost.
»Ne gre za marketinško potezo«, je dejal priznani francoski strokovnjak za penine, »tole ni šala. Penina je drugačna, zelo kremasta in citrusna.« Penina Untouched by light izstopa tudi po grafični podobi, prepoznavna je po črni steklenici, ki že zadrži 99,9 odstotka svetlobe, dodatno pa smo penino še »zvakumirali« v soli«, je za rubriko »Ni meje za dobre ideje« dejal Sandi Brumen.
Izumili smo novo metodo, ki je svet še ne pozna. Vse metode proizvodnje se odvijajo v temi.
Sandi Brumen, vodja komercialne službe Radgonskih goric: »Letos je seveda marsikaj drugače, manjka gostinski del, manjkajo trije začetni meseci. Trudimo se in skušamo biti pozitivni ter iščemo nove tržne niše.«
»Mislim, da smo celo izumili novo idejo, ki smo jo poimenovali kar temačna metoda (»crafted by darkness« – »ustvarjena v temi«), katere začetek sega v leto 2015. Takrat smo iskali nov izdelek, s katerim bi nastopili na tujih trgih. Ugotovili smo, da potrebujemo nekaj »nišnega«, česar svet še nima.«
Ni bilo enostavno, že prepričati naše ljudi, zaposlene, da bomo trgali v temi.
»Slovenija je vinska dežela, vendar v svetu žal še neprepoznavna. S hrvaško agencijo in na podlagi raziskave, v kateri je gospa iz Kanade leta 1989 raziskovala vpliv svetlobe na penino ter ugotovila, da svetloba kvarno vpliva na kakovost penine, na njen vonj in okus, smo želeli to preizkusiti in narediti v perfekciji. Šli smo tako daleč, da smo grozdje tudi trgali v temi. Vsi postopki, ki sledijo, so prav tako izvedeni v temi, tudi pakiranje, prodaja in seveda uživanje, vse se izvaja v temi.«
»Ni bilo enostavno, srečevali smo se s številnimi izzivi, že to, da smo uspeli prepričati sodelavce v trgatev v temi. Po več letnih preizkusih smo šele zdaj izdali penino na trg, ko smo postopke dokaj dobro obvladali. Ostaja pa še kakšen odstotek prostora za izboljšave. Pri uživanju v temi je najboljše, da se izostrijo drugi okusi. Vid vpliva na nas in na naše dojemanje penine. V temi se bolj posvetimo nežnosti mehurčkom in citrusni aromi, ki pri tej penini še posebej stopa v ospredje.«
Serija penine je omejena, na voljo je le 2000 steklenic, tako da resnično govorimo o premieri. Na voljo preko spleta in v Domu penine v Gornji Radgoni.