Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek (foto: cathopic.com)
Papež Frančišek | (foto: cathopic.com)

Nova papeževa okrožnica: Od populizma do 'čudeža prijaznosti'

Svet | 04.10.2020, 14:00 Marta Jerebič

Papež je danes objavil svojo tretjo okrožnico, ki jo je včeraj podpisal na grobu sv. Frančiška v Assisiju, saj se dokument in njegov naslov »Vsi bratje« navdihuje iz spisov Asiškega ubožca. V besedilu ponudi tudi recept za obnovo sveta po pandemiji, pri čemer je po njegovih besedah treba dati prednost skupnosti in revnim, ne pa posameznikom in tržnim interesom.

Dokument na skoraj 300 straneh želi odgovoriti na vprašanje: Kako je možno zgraditi bolj pravičen in bratski svet v vsakdanjih odnosih, v družbi, politiki in ustanovah?

Naslov Vsi bratje je vzet iz zapisov sv. Frančiška, ki je te besede uporabil, ko je brate in sestre spodbujal k življenju po Evangeliju. Asiški ubožec ni vsiljeval doktrine, ampak je oznanjal Božjo ljubezen, s tem pa je uspešno razvnel sanje o bratski družbi, je zapisal papež.

Sveti oče poudarja, da smo vsi na isti barki. V globaliziranem in povezanem svetu se lahko rešimo le skupaj. To velja tudi za covid-19.

V dokumentu podaja kritiko populizma, neoliberalizma, tržnega kapitalizma, izraža pa podporo politikam, ki dajejo prednost najranljivešim, vključno z migranti in begunci, ter večstranskemu sodelovanju, čeprav opozarja, da Združeni narodi potrebujejo reformo. Dotakne se tudi današnje kulture družbenih medijev, poziva k enakopravnosti žensk, zaščiti ostarelih in koncu rasizma.

Po papeževih besedah je potrebna drugačna etika človeškega bratstva. Spodbujati moramo spoštovanje do drugih, ljubezen, ki bo sposobna sprejemati razlike (papež govori o čudežu prijaznosti), odpuščanje in mir, saj vojna ni prikazen preteklosti, ampak nenehna grožnja, opozarja papež.

»Znamenja časov jasno nakazujejo, da človeško bratstvo in skrb za stvarstvo predstavljata edino pot k celostnemu razvoju in miru,« je Frančišek dejal pri današnjem opoldanskem nagovoru. Prisotni na Trgu sv. Petra so besedilo okrožnice dobili natisnjeno v današnji izdaji L'Oservatore Romana, s tem pa se po nekaj mesecih premora vrača tiskana izdaja tega vatikanskega dnevnika.

Polemike zaradi naslova

Dokument je zaradi naslova Vsi bratje že pred objavo sprožil nekaj polemik, češ da izključuje ženske. P. Robert Bahčič v komentarju pojasnjuje, da je naslov »Fratres omens« vzet iz srednjeveškega zapisa sv. Frančiška. V končni redakciji zapisa se beseda fratres (bratje) razteza od prvega Frančiškovega bratstva na celotno Cerkev. Papež je v teh besedah Asiškega Ubožca odkril globoko duhovnost, ki je namenjena vsem ljudem tistega časa, kakor tudi našega časa. Papež dobro ve in se zaveda, da brez trdnega odnosa z Bogom, ni mogoče graditi družbenega bratstva, iz katerega ni nihče izključen. Tako sam naslov okrožnice, Vsi bratje, ne izključuje nikogar, nasprotno, vsi kristjani in vsi ljudje so povabljeni, da stopijo na pot duhovne prenove in duhovnega razločevanja.

Komentar si lahko preberete na spletni strani marija.si, zvočnemu posnetku pa lahko prisluhnete na tej povezavi.


Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.