Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Rok MihevcRok Mihevc
Ženski alkoholizem je velik, čeprav pogosto prikrit problem (foto: PixaBay)
Ženski alkoholizem je velik, čeprav pogosto prikrit problem | (foto: PixaBay)

Najprej pravijo, da smo zabavni, potem pa nas zavržejo

Via positiva | 17.09.2020, 18:00 Nataša Ličen

Živimo mokro kulturo. V Sloveniji alkohol predstavlja razmeroma veliko težavo. Skoraj vsaka družina pozna koga s težavo zaradi pretiranega pitja alkohola. Treba pa se je zavedati, da težav nima samo oseba, ki pije, ampak njegovo pitje škodljivo vpliva tudi na njegove bližnje in širšo okolico.

Alkohol lahko trajno spremeni osebnost in onemogoči vsem prizadetim, da bi razvili vse svoje potenciale, talente, sposobnosti, zaradi trajnih psiholoških poškodb.

Zato je tako pomembno, da se izprašamo, ali je moj odnos do pitja alkohola škodljiv? In, za koga vse?

Alkoholizem je bolezen odnosov
Alkoholizem je bolezen odnosov © PixaBay

Sem dober zgled mlajšim?

Spremenimo odnos do pitja alkohola in si »nalijmo čistega vina.« Alkohol je škodljiv. Skoraj ni Slovenca, ki ne bi čutil vpliva škodljivega pitja alkohola.

Po raziskavah Inštituta za varovanje javnega zdravja ocenjujejo, da v Sloveniji tvegano, škodljivo pije, ima sindrom odvisnosti od alkohola, več kot polovica Slovencev. Zato so v projektu SOPA ( Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola) namenili pozornost prav tveganim in škodljivim pivcem.

Opiti povzroča hude težave, ne samo sebi, toda tudi bližnjim in okolici
Opiti povzroča hude težave, ne samo sebi, toda tudi bližnjim in okolici © PixaBay

Slovenci pijemo nad povprečjem v Evropi, na svetu pa sploh. Zmožnost izvajanja kompleksnejših operacij v možganih je veliko manjša pri mladih osebah, prav tako pri odraslih, ki pretirano uživajo ali zlorabljajo alkohol.

Šilce škodi imunskemu sistemu, daleč od tega, da nas bo »razkužil«.

Alkoholizem je bolezen odnosov. Naučimo se reševati izzive in stiske ali jih blažiti, na drugačne načine, ne z omamljanjem. Treba pa je vedeti, da se redki prvič srečajo z alkoholom, ker bi imeli veliko stisko. Mnogi se prvič srečajo z alkoholom v družini.

Treba je spremeniti odnos do pitja alkohola, če se ga napijemo, to ni običajno. V Sloveniji spijemo približno deset litrov čistega alkohola. Socialne posledice so ob tolikšni količini ogromne. Alkohol je pri nas resnično velik problem, tudi zaradi prežetosti in prepleta negativnih ter pozitivnih dogodkov, povezanih z njim.

Moč je pri vsakem posamezniku. Številni nimajo dovolj znanja in informacij o škodljivosti alkohola.

Kakšno je naše pivsko tvegano vedenje? Naredimo nekaj, da s slabo navado ne bomo škodili otrokom in generacijam, ki nas bodo nasledile.

Rok Zaletel
Rok Zaletel © Nataša Ličen

Rok Zaletel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, iz projekta SOPA: »Vzorci pitja alkohola se prenašajo iz roda v rod, precej nekritični smo do pitja alkohola. Dokler nekdo pije znotraj dopustnega, se nam zdi zabaven, je všečen v družbi, ko pa nekdo to mejo prestopi in postane odvisen od alkohola, pa ga družba tako rekoč zavrže.«

Breme alkohola je v Sloveniji ogromno
Večini ljudem, ki pijejo, alkohol predstavlja nekaj pozitivnega, dolgotrajnih in lahko usodnih posledic se niti ne zavedajo. Alkohol spreminja življenje. Presekajmo ta gordijski vozel, da alkohol tako močnega vpliva na okolico in na naša življenja sploh ne bi imel.

Skrbi in izzive ne utapljajmo v/z alkoholom
Skrbi in izzive ne utapljajmo v/z alkoholom © PixaBay

»Alkohol je pri nas prežet z običaji in širšo kulturo. Je lahko dostopen. Posledice alkohola so vidne skoraj povsod, po domovih, v prometu, v službi in še marsikje.«

Cilji SOPA?
»Želimo zajeziti tvegano in škodljivo pitje alkohola, značilno za skoraj polovico Slovencev, ki pije in se tega morda niti ne zaveda. Pridobili smo več zunanjih izvajalcev, kjer vsak pri svojem poklicnem delu, skuša nagovoriti ljudi, ob vsakem stiku z ljudmi, tudi glede pitja alkohola. Izobrazili smo določeno število strokovnjakov, da skušajo na nevsiljiv in sprejemajoč način nagovarjati o tej temi. Do sedaj smo uspeli uspešno pomagati urediti življenje do osemsto osebam.«

Veliko je zanikanj. Zato je ključno vzpostaviti zaupljiv odnos. Za eno rešeno osebo je treba nagovoriti tudi do petnajst ljudi, pravi Rok Zaletel, ki je povzel eno od številnih dobrih zgodb, sad projekta SOPA

Via positiva
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...