Blaž Lesnik
Marko Zupan
Marta Jerebič
bl. Anton Martin Slomšek (foto: Spletna stran: Katoliška  cerkev)
bl. Anton Martin Slomšek | (foto: Spletna stran: Katoliška cerkev)

Življenje vsakega od nas je pot

25.09.2020, 07:45 Alen Salihović

Za nami je god blaženega Antona Martina Slomška, pred nami pa obhajanje tako imenovane Slomškove nedelje. Osrednja slovesnost bo na Bizeljskem, geslo praznovanja pa se glasi: Domovina – naša ljuba mati.

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je na praznik, 24. septembra sveto mašo daroval v mariborski stolnici Sv. Janeza Krstnika, kjer je tudi grob blaženega Antona Martina Slomška. Dejal je, da je bila veličina Slomška v tem, da je bil vedno povezan z Bogom.

»Na poti, ki je zaznamovana oziroma označena se človek počuti varnega, obratno tam, kjer na križišču ne najdeš nobenega smerokaza te navdaja občutek negotovosti in strahu. Življenje vsakega od nas je pot. Ta pot pa ni samo ravna, so tudi vzpetine, ovinki. Pridejo tudi križišča in trenutki, ko je potrebno sprejeti določitve, ene tiste vsakdanje, druge tiste, ki nas zaznamujejo za vse življenje. V takih odločilnih trenutkih, pa tudi v tistih vsakdanjih so nam v veliko oporo pomembne žene in možje naše zgodovine, njihova zgled in modrost. Tak je gotovo bil tudi Anton Martin Slomšek, eden najbolj svetlih likov v našem narodu,« je dejal nadškof Cvikl.

Dodal je še, da je Slomšek po tem, ko je bil razglašen za blaženega poleg velike in pomembne zgodovinske osebnosti postal tudi naš priprošnjik. »Še posebej, če vemo ohranjati tiste prave človeške vrednote: duhovne, verske, moralne, kulturne in narodne, ki nam omogočajo, da tako kot narod in osebno lahko rastemo med seboj povezani in lahko se odločamo za tisto, kar je resnično dobro in rastemo v edinosti src. Slomšek je želel samo dobro našemu človeku.«

Letos obeležujemo tudi 20-letnico prve Slomšku posvečene cerkve v Slovenji in ta cerkev stoji na koncu rečiške doline. "Dolgoletna želja domačinov se je uresničila le leto dni zatem, ko je papež Janez Pavel II. Antona Martina Slomška razglasil za blaženega. Laščanka Boža Herek je sedaj izdala knjigo Rečiška lepotica, kjer opisuje kako je bilo pri samem nastajanju cerkve ter pri sami posvetitvi," so zapisali na spletni strani občine Laško. Televizija Krpan pa je o tem pripravila prispevek.

Najpomembnejša Slomškova zasluga v času njegove škofovske službe je bil prenos škofijskega sedeža iz oddaljenega Št. Andraža v Maribor in preureditev škofijskih meja. Slovence na Štajerskem je združil v enotno škofijo, s čimer je zajezil potujčevanje. S tem se je zarisala narodnostna meja na severu, ki drži še danes. Mesto Maribor je postalo škofijsko središče in je doživelo razcvet v kulturnem, šolskem, versko-duhovnem in narodnostnem smislu, so zapisali na spletni strani Katoliške cerkve.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič) Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič)

Zrušila se je cerkev na Malem Vrhu v Brežicah

Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je včeraj ob približno 18. uri zrušila ob lanskem potresu v Petrinji močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja.

Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc) Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc)

Kam so premeščeni nekateri duhovniki?

Prva avgustovska številka Družine vsako leto postreže s seznamom premestitev duhovnikov. Tudi na spletni strani druzina.si si lahko ogledamo, na katere župnije in v katere službe so slovenski ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...