Blaž LesnikBlaž Lesnik
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
bl. Anton Martin Slomšek (foto: Spletna stran: Katoliška  cerkev)
bl. Anton Martin Slomšek | (foto: Spletna stran: Katoliška cerkev)

Življenje vsakega od nas je pot

Slovenija | 25.09.2020, 07:45 Alen Salihović

Za nami je god blaženega Antona Martina Slomška, pred nami pa obhajanje tako imenovane Slomškove nedelje. Osrednja slovesnost bo na Bizeljskem, geslo praznovanja pa se glasi: Domovina – naša ljuba mati.

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je na praznik, 24. septembra sveto mašo daroval v mariborski stolnici Sv. Janeza Krstnika, kjer je tudi grob blaženega Antona Martina Slomška. Dejal je, da je bila veličina Slomška v tem, da je bil vedno povezan z Bogom.

»Na poti, ki je zaznamovana oziroma označena se človek počuti varnega, obratno tam, kjer na križišču ne najdeš nobenega smerokaza te navdaja občutek negotovosti in strahu. Življenje vsakega od nas je pot. Ta pot pa ni samo ravna, so tudi vzpetine, ovinki. Pridejo tudi križišča in trenutki, ko je potrebno sprejeti določitve, ene tiste vsakdanje, druge tiste, ki nas zaznamujejo za vse življenje. V takih odločilnih trenutkih, pa tudi v tistih vsakdanjih so nam v veliko oporo pomembne žene in možje naše zgodovine, njihova zgled in modrost. Tak je gotovo bil tudi Anton Martin Slomšek, eden najbolj svetlih likov v našem narodu,« je dejal nadškof Cvikl.

Dodal je še, da je Slomšek po tem, ko je bil razglašen za blaženega poleg velike in pomembne zgodovinske osebnosti postal tudi naš priprošnjik. »Še posebej, če vemo ohranjati tiste prave človeške vrednote: duhovne, verske, moralne, kulturne in narodne, ki nam omogočajo, da tako kot narod in osebno lahko rastemo med seboj povezani in lahko se odločamo za tisto, kar je resnično dobro in rastemo v edinosti src. Slomšek je želel samo dobro našemu človeku.«

Letos obeležujemo tudi 20-letnico prve Slomšku posvečene cerkve v Slovenji in ta cerkev stoji na koncu rečiške doline. "Dolgoletna želja domačinov se je uresničila le leto dni zatem, ko je papež Janez Pavel II. Antona Martina Slomška razglasil za blaženega. Laščanka Boža Herek je sedaj izdala knjigo Rečiška lepotica, kjer opisuje kako je bilo pri samem nastajanju cerkve ter pri sami posvetitvi," so zapisali na spletni strani občine Laško. Televizija Krpan pa je o tem pripravila prispevek.

Najpomembnejša Slomškova zasluga v času njegove škofovske službe je bil prenos škofijskega sedeža iz oddaljenega Št. Andraža v Maribor in preureditev škofijskih meja. Slovence na Štajerskem je združil v enotno škofijo, s čimer je zajezil potujčevanje. S tem se je zarisala narodnostna meja na severu, ki drži še danes. Mesto Maribor je postalo škofijsko središče in je doživelo razcvet v kulturnem, šolskem, versko-duhovnem in narodnostnem smislu, so zapisali na spletni strani Katoliške cerkve.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.