Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Jerzy Skolimowski kot kralj Jan Sobieski v filmski upodobitvi iz leta 2012. Nastala je v poljsko italijanski koprodukciji. (foto: foto Monolith Films / Andrea Chisesi)
Jerzy Skolimowski kot kralj Jan Sobieski v filmski upodobitvi iz leta 2012. Nastala je v poljsko italijanski koprodukciji. | (foto: foto Monolith Films / Andrea Chisesi)

VIDEO: Spomin na Poljake, ki so rešili Evropo

Evropska Unija | 12.09.2020, 05:30 Robert Božič

V drugi polovici 17. stoletja je Evropa trepetala pred Turki, ki so se pripravljali na odločilni naskok. Njihova številna vojska je poleti leta 1683 že dva meseca oblegala Dunaj. Kazalo je zelo slabo, v mestu je zmanjkovalo hrane, med branilci so začele razsajati bolezni, cesar se je umaknil, iz mesta je zbežalo več kot 60.000 ljudi, saj so bili meščani na tak pritisk slabo pripravljeni. A zgodil se je čudež.

Maloštevilnim dunajskim branilcem, ki so se iz dneva v dan junaško borili proti mnogo številčnejšemu turškemu sovražniku, ki jih je oblegal, je na pomoč prišlo 20.000 poljskih vojakov pod vodstvom kralja Jana Sobieskega in z duhovnim vodstvom kapucina Marka iz Aviana, ob bok so jim stopile še Saksonske in Bavarske sile.

V nedeljo 12. septembra se je začela odločilna bitka. V nekaj urah so Turki popolnoma poraženi bežali, rešenih pa je bilo tudi 500 ugrabljenih krščanskih otrok, je v Življenju svetnikov zapisal Franc Ušeničnik. S kasneje sklenjenim mirom v Sremskih Karlovcih so Habsburžani spet dobili svojo oblast nad Ogrsko, Banátom, Slavonijo in Liko. Evropa je bila rešena turškega jarma.

Na zmago spominja današnji praznik Marijinega imena

Takratni papež Inocenc XI., ki je s svojim vplivom odločilno pomagal, da so Poljaki prišli na pomoč Dunaju in so se krščanske sile združile, je takrat zapovedal, naj se praznik Marijinega imena v spomin na to veliko zmago krščanske vojske, v zahvalo Marijini priprošnji in v zahvalo Bogu za pomoč, praznuje na nedeljo po malem šmarnu.

Papež Pij X. pa je s prenovitvijo bogoslužnega koledarja določil, da se ta praznik obhaja vsako leto prav na dan te pomembne zmage, torej 12. septembra,

Pred Bogom na kolenih

V knjigi Življenje svetnikov je Franc Ušeničnik zapisal, da je kapucin Mark iz Aviana, ki so ga mnogi imeli že za časa življenja za svetnika, v nedeljskem jutru 12. septembra 1683, pred vso zbrano vojsko daroval sv. mašo, pri kateri mu je ministriral sam poljski kralj Jan Sobieski.

Sledji pa je padel na kolena tudi dan po končani bitki in sicer je v avguštinski cerkvi na Dunaju pokleknil pred oltar Loretske Matere Božje in s prisotnimi zapel »Tebe Boga hvalimo.« Viri še navajajo, da je po končani bitki parafraziral Julija Cezarja s pomenljivim vzklikom:"Venimus, vidimus, Deus vicit" - "Prišli smo, videli smo, Bog je zmagal!".

Evropska Unija, Duhovnost
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...