Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Dr. Jure Leskovec v oddaji Naš gost (foto: Matjaž Merljak)
Dr. Jure Leskovec v oddaji Naš gost | (foto: Matjaž Merljak)

Dr. Leskovec: Če si deležen dobrote in pomoči, jo želiš deliti z drugimi

Naš gost | 31.08.2020, 08:32 Matjaž Merljak

Naš gost je znanstvenik, ki je razpet med rodno Slovenijo in Silicijevo dolino. Prvo kot domovino ljubi in se vanjo rad vrača ter ji rad pomaga, v drugi lahko razvija svoje talente in dobiva možnosti za raziskovalno delo. Trenutno skupaj z drugimi skuša razviti zelo natančen model, kako se bo širil novi koronavirus. Prav covid-19 pa je ’kriv’, da sta z ženo rojstvo prvorojenke doživela v Sloveniji.

Dr. Jure Leskovec je izredni profesor računalništva na Stanfordu v ZDA, glavni znanstvenik pri Pinterestu, član odbora direktorjev Ameriško slovenske izobraževalne fundacije ASEF. Prejemnik več priznanj in nagrad, znanstvenik

Od kdaj ljubezen do tehnologije oz. računalnikov?

Kot otrok je v domačem Šentjoštu veliko igral nogomet, smučal, plesal je tudi v folklorni skupni ... V osnovni šoli sta skupaj z očetom kupila prvi računalnik in mamo je prosil, naj gre v šolo vprašat, kdaj se bo začel računalniški krožek. Tega je vodil "super učitelj 'tovariš Pečovnik'", ki jih je naučil predvsem programiranja in logaritmičnega razmišljanja.

Kdaj ga je prvič zaneslo v tujino?

Kot dijak gimnazije Bežigrad je začel zahajati na Inštitut Jožefa Štefana (IJS), poleti je obiskoval poletne prakse, kjer se je veliko naučil. Kot je bil v tretjem in četrtem letniku gimnazije, ga je kot perspektivnega računalniškega dijaka podjetje Hermes Softlab za dva meseca poslalo v Kalifornijo na Hewlet Packard. Študij računalništva je dokončal na Univerzi v Ljubljani, hkratni pa opravljal raziskovalne naloge na IJS. "Jaz sem se ogromno naučil skozi raziskovalne naloge," še doda. Že v začetku srednje šole se je ukvarjal s programom za izdelavo šolskih urnikov. Tudi kot študent je poletja preživel na praksah na podjetjih in inštitutih v tujini. Doktoriral je leta 2008 na univerzi Carnegie Mellon.

Dr. Jure Leskovec pred mikrofonom
Dr. Jure Leskovec pred mikrofonom © Matjaž Merljak

Kako je bilo, ko je ljudi prosil za pomoč?

Veliko ljudi mu je na njegovi poti nesebično pomagalo: "In seveda, če si ti deležen dobrote in pomoči, jo želiš deliti z drugimi, saj vidiš, kako lepa gesta izjemno pomaga." Govoril je o lepih izkušnjah, le redki so, ki so se na klic odzvali na drugačen način. "Ljudje, ki so samozavestni in suvereni, se zavedajo, da se pri plimi dvigujejo vsi čolni in so vsi višje. Za postavljanje zidov pa potrebujemo veliko energije, potem pa še vrt propade."

Kakšna je razlika med slovenskim in ameriškim študijskim sistemom?

Kot profesorji na univerzi uči en predme na semester (trimesečje), predavanj ima tri ure na teden, ostalo pa dela s študenti: doktorskimi, magistrskimi in dodiplomskimi študenti. Vseh je 35- 40, med njimi so tudi Slovenci. Z njimi raziskujejo in za to morajo pridobiti zunanje financiranje. To od njih zahteva tržno obnašanje. Študij v ZDA veliko stane, a večina dobi štipendijo. Študent sam izbira študijski program: "Pri nas lahko diplomira iz računalništva na 2 milijardi različnih načinov." Na koncu študija je tako vsak unikaten. Predmetnik se zelo hitro spreminja, saj nezanimivi predmeti nimajo vpisa in profesorji morajo biti agilni: "Zelo gremo v korak s časom." Navkljub vsemu dr. Leskovec meni, da imamo v Sloveniji dober šolski sistem.

Socialna omrežja, družbeni mediji

Brez interneta si ne predstavljamo življenja. Ljudje pa z brskanjem po internetu za seboj puščamo sledi. Teh podatkov je ogromno in dr. Leskovec je povedal, koga ti lahko zanimajo in kaj se iz njih da izluščiti. Meni, da ljudje še imamo v rokah nove tehnologije, vse pa je odvisno od nas. Na internetu smo namreč še vedno anonimni, pozitivno je k naši zaščiti pripomogel GDPR, ki ga je uzakonila EU in ga je nato sprejela tudi ZDA. Novi koronavirus je pokazal, da bo svet še bolj digitalen.

Dr. Jure Leskovec  v studiu Radia Ognjišče
Dr. Jure Leskovec v studiu Radia Ognjišče © Matjaž Merljak

Navezave na Slovenijo

Dr. Leskovec ni pretrgal vezi s Slovenijo. Ne samo, da v domovino pride večkrat na leto, tudi zelo rad pomaga, če ga kdo prosi za pomoč. Nenazadnje je bil letos spomladi član vladne skupine za pripravo ukrepov ob pandemiji. Je tudi soustanovitelj in član odbora direktorjev Ameriško slovenske izobraževalne fundacije ASEF, ki želi povezati Slovence doma in po svetu ter spodbujati povezave med njimi, vzgajati mlade in jih navezovati na Slovenijo, še posebej tiste po svetu. Tudi letos so omogočili štipendije.

Vrnitev v Slovenijo

Nič ni nemogoče, a jeseni se vrača v Stanford. Univerza bo začela z delom, veliko predavanj bo virtualnih, vsa velika tehnološka podjetja so oznanila, da bodo ljudje delali od doma do avgusta 2021

Naš gost
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...

O avtorju