Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
ASEF štipendisti iz tujine: Nadja, David in Ana (foto: Matjaž Merljak)
ASEF štipendisti iz tujine: Nadja, David in Ana | (foto: Matjaž Merljak)

ASEF mladim daje priložnosti in jim odpira vrata

Slovenci po svetu | 27.07.2020, 10:15 Matjaž Merljak

ASEF je kratica za Ameriško-slovensko izobraževalno fundacijo. To je dobrodelen in neprofiten projekt, ki spodbuja povezovanje med Slovenci v domovini in po svetu. Štipendiste slovenskega rodu iz tujine je sprejela ministrica Helena Jaklitsch.

ASEF najbolj obetavnim mladim daje priložnost in odpira vrata, da razvijejo svoje potenciale in talente. Fundacija povezuje petdeset slovenskih intelektualcev in profesorjev na petinštiridesetih univerzah po svetu v ZDA, Kanadi, Veliki Britaniji, Avstraliji, Novi Zelandiji, Avstriji, Danski, ki omogočajo mladim iz Slovenije strokovno izpopolnjevanje.

Po drugi strani pa ASEF mladim slovenskih korenin iz sveta omogoča, da za deset tednov pridejo v Slovenijo, kjer ob spoznavanju domovine svojih prednikov navezujejo tudi profesionalne stike na svojem študijskem ali delovnem področju.

Želijo graditi aktivne vezi in izkoriščati potenciale

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu podpira tovrstne oblike povezovanja. Ministrica dr. Helena Jaklitsch je naglasila: "Skrb urada je iskanje načinov, kako podpreti vse možne oblike tega povezovanja in tudi vračanja Slovencev, ki živijo in ustvarjajo po svetu v Slovenijo. V času COVID krize se je izkazalo tudi bistveno povezovanje tako slovenskih raziskovalcev, profesorjev in pa tudi drugih strokovnjakov po svetu, ki delujejo na univerzah, inštitutih in s svojim bogatim znanjem lahko ogromno doprinesejo tudi razvoju potencialov Slovenije kot take.«

Izredni profesor na Stanfordu v ZDA, dr. Jure Leskovec, eden od ustanoviteljev in član odbora direktorjev, je povedal, da letno dobijo okoli 150 prošenj, odobrijo pa okoli 30 štipendij. Letos bo v tujino odšlo dvajset štipendistov, v Slovenijo pa jih je prišlo deset. Trije štipendisti, dva iz ZDA in ena iz Argentine, so trenutno v Sloveniji, sedem štipendistov pa namerava priti na raziskovalni obisk v jesenskih in zimskih mesecih. ASEF je sicer do leta 2019 omogočil izmenjave 95-im mladim.

Dr. Ule, dr. Leskovec in dr. Jaklitsch na novinarski konferenci
Dr. Ule, dr. Leskovec in dr. Jaklitsch na novinarski konferenci © USZS

Želimo vrniti Sloveniji, ker smo od nje dobili

Dr. Jure Leskovec je izpostavil pomen štipendiranja za mlade slovenskih korenin, da še bolje spoznajo Slovenijo in se vključijo v družbo: »Lepa statistika je, da približno četrtina naših štipendistov ohrani trdno vez, mnogi se v Slovenijo potem tudi preselijo, tukaj delajo, študirajo in na ta način spet povezujemo Slovence po svetu.« Slovenski profesorji in znanstveniki po svetu želijo s sodelovanjem pri fundaciji ASEF domovini Sloveniji izraziti zahvalo za vso podporo, ki so je bili deležni in tudi drugim mladim omogočiti tako izkušnjo.

Pomen izmenjav in izkušnje je predstavil prof. dr. Jernej Ule. Je eden izmed ASEF mentorjev, profesor molekularne nevroznanosti na University College London (UCL), vodja raziskovalne skupine na Inštitutu Francis Crick in na Kemijskem inštitutu, ki je trenutno v Sloveniji, sicer pa v letošnjem letu gosti ASEF štipendistko, ki na izmenjavo prihaja iz Slovenije.

 

Štipendsti z dr. Leskovcem in ministrico dr. Jaklitsch
Štipendsti z dr. Leskovcem in ministrico dr. Jaklitsch © USZS

ASEF je odprl številne možnosti

31-letna Nadja Magister iz Bariloč v Argentini je modna oblikovalka, ki se ukvarja s solo petjem. Štipendijski program se ji začne septembra, a je že nekaj časa v Sloveniji in ASEF ji je že odobril mentorico, to je sopranistka Teresa Plut iz Kanade. Že je stopila v stik z njo in še preden je dejansko začela z delom, so se ji odprle številne nove možnosti. Možnost, ki je dobila z ASEF-štipendijo, se ji zdi odlična,

20-letni David Turk iz Clevelanda je študent medicine, ki počasi zaključuje svoje bivanje v Sloveniji. Delal je v laboratoriju za genetiko v UKC Ljubljana z dr. Tadej Battelinom in dr. Jernejem Kovačem. Zelo je zadovoljen z izkušnjami, ki je v okviru ASEF program dobil v Sloveniji. Tudi sicer je navdušen nad Slovenijo, ki jo je dodobra spoznal že kot aktiven član slovenske skupnost v Clevleandu. Še posebej mu je všeč, ker ljudje tukaj zelo skrbimo zase in za zdravje.

21-letna Ana Vombergar iz Clevelanda v Washingtonu študira mednarodne odnose in arabske jezike. Priložnost, ki ji jo je ponujal ASEF, se ji je zdela odlična da se poveže s svojimi koreninami in hkrati razvije svoje znanje. Dela na filozofski fakulteti v Ljubljani z dr. Mojco Ilc Klun. Raziskuje, kako mladi dojemajo pomen migracij. Delo poteka tudi na terenu in to ji je zelo všeč.

Slovenci po svetu
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...

O avtorju