Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Marta JerebičMarta Jerebič
Buče so zelo uporabna zelenjava. Porabimo jih lahko v slanih in sladkih jedeh. (foto: Dan-Cristian Pădureț / Unsplash)
Buče so zelo uporabna zelenjava. Porabimo jih lahko v slanih in sladkih jedeh. | (foto: Dan-Cristian Pădureț / Unsplash)

Kam z bučami?

Hrana in okolje | 26.08.2020, 10:20 Mirjam Judež

Buč je res veliko in v teh dneh bujno rastejo. Ločimo poletne in zimske buče. Poletne so cukini oz. cukete, zimske pa hokaido, maslenka. Zimske buče je kar malo škoda uporabljati, ker bodo počakale do nove sezone. Cukini pa so tisti za sprotno porabo. Zdaj imamo majhne, ki jih sproti porabljamo, če pa jih ne poberemo vsake tri dni, imamo kar naenkrat kup velikih cukinov, s katerimi ne vemo, kaj bi. Cukini so čudoviti za predelavo. Kako jih porabiti? Nekaj nasvetov nam je zaupala Fanči Perdih iz Ekološke semenarske hiše Amarant. Z njo se je pogovarjal Robert Božič.

Bučke "na slano"

Iz velikih cukinov lahko naredimo bučno juho. Malih cukinov ni treba lupiti, se porabijo s kožo vred. Starejši imajo tršo kožo in jih olupimo, odstranimo pečke in imamo meso, ki ga lahko narežemo na kocke, skuhamo, zmiksamo in imamo gosljato juho. Je bolj svetle barve in tudi okus je bolj blag, prazen, zato tako juho začinimo z zeliščno soljo, da dobi določene arome ali pa dodamo baziliko, timijan, naredita poseben okus. Lahko pa tako bučno juho dopolnimo z nasekljanimi bučnicami, v tako juho pa sodi tudi bučno olje, ki jo naredi bogato, okusno.

Če že delamo buče, lahko naredimo tudi bučne fritate. Naribamo jo na repo, damo v pečico na 100 stopinj, da se te palčke posušijo (ne smejo se speči ali zmehčati). Ko damo bučno juho na krožnik, posujemo s temi fritati in so enkrat dekoracija, drugič pa okusno polnilo.

Velike cukine lahko porabimo v vseh enoločnicah, prilogah, tako, da jih zrežemo na koščke, lahko malo popečemo, dušimo ali skuhamo, kakorkoli (v kakšnih omakah), ker mladi cukini razpadejo. Ko so odrasle buče velike, dozorele, je to meso kompaktno in ostane v koščkih. Če delamo neko zelenjavno mineštro, na kocke narežemo in je ta mineštra polna, bogata, hkrati pa ne bo dala kakšnega posebnega okusa.

Bučna zelenjavna juha je zelo okusna in zlahka jo skuhajo tudi otroci, ki so vsaj malo vešči rokovanja z nožem, saj zelenjava ne rabi biti »popolno narezana«. Na čebuli prepražimo zelenjavo z vrta, ki jo imamo (buča, korenje, koleraba, cvetača, krompir …). Že če bosta samo krompir in korenje poleg buče, bo okus precej bolj bogat. Pražimo nekaj minut, dodamo česen, zalijemo z vodo. Dodamo šopek nasekljanih zelišč (drobnjak, peteršilj, bazilika, zelena, timijan, …), tudi samo peteršilj, če nimamo drugega, bo dovolj! Pokuhamo do mehkega, začinimo po okusu (sol, poper … ), dodamo žlico ali dve kisle smetane in s paličnim mešalnikom spremenimo v kremno juhico. Naj ne bo pregosta. Dodamo jušne kroglice, če jih imamo ali na kolobarčke narezano hrenovko, ki se bo v vreli juhi skuhala v minuti. Celo otroci bodo navdušeni.

Bučka in paradižnik sta dober par!

Velike cukine lahko porabimo za goščenje paradižnikove omake. Paradižnik skuhamo, spasiramo, da odstranimo peške in olupek, nato pa v to paradižnikovo mezgo damo te kocke buče, zadevo prevremo, da se buča zmehča in še enkrat zmiksamo. Dobimo čudovito gosljato paradižnikovo omako, ki ji ne rabimo dodajati ne soli, ne sladkorja. 2/3 buče in 1/3 paradižnika je pravo razmerje. Je zelo dobra omaka, ki se odlično prilega polnjenim paprikam ali sarmam. Omako shranimo v pregrete kozarce, zapremo, pasteriziramo in zadeva počaka tudi tri leta, če je treba.

Buče v sladki različici

Če nam cukini prerastejo, dozorijo, včasih ne vemo, kaj bi z njimi, ker koža je trda, meso pa ni nič posebnega. Ugotovila sem, da glede na to, da imajo buče belo meso precej čvrsto, gosto, se jih lahko koristno uporabi v marmeladi. Jaz sem bučo narezala na koščke in jo dala kuhati v kokosovo mleko. Dala sem samo še želirno sredstvo in pride čudovita bučna marmelada z okusom po kokosu. Nikoli ne bi rekel, da so notri buče.

Puding iz buč. Koščke buče skuhamo v limoninem soku. Vodi dodamo sok pol ali ene limone. V tem primeru limonin sok potegne iz buče ves okus po buči. Vzamete te koščke iz vode, zmiksate, dodate sladkor, želirno sredstvo, prekuhate, prevrete in imate zopet marmelado. Če pa dodamo žlico moke ali Gustina oz. škroba, kot za puding (raztopimo v malo vode, dodamo malo sladkorja po okusu), to juho kuhamo par minut in dobimo bučni puding. Ko se to ohladi, je to trdo in sladko in če imamo na limonini osnovi, nima nobenega okusa po buči. Barva pudinga pa je odvisna od tipa buče. Od bledo rumene do oranžne, zelene …

 

Hrana in okolje
Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit) Primer lažne fotografije, ki jo lahko ustvari umetna inteligenca (photo: Midjourney / Reddit)

Na kaj nas opozarja ta lažna fotografija papeža?

Ste že videli fotografijo papeža Frančiška, ki je oblečen v ogromno belo bundo? V teh dneh je ta fotografija preplavila družbena omrežja in osupnila mnoge, a fotografija je seveda lažna.

V spovednici (photo: Vatican Media) V spovednici (photo: Vatican Media)

"V spovednici niste zato, da bi mučili."

Papež Frančišek je na 5. postno nedeljo svoj nagovor ob opoldanski molitvi naslonil na evangelij o vstajenju Lazarja. Gre za zadnjega od Jezusovih čudežev pred Veliko nočjo. Sporočilo je po ...