Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Koliko sploh še uporabljamo svinčnik in papir? (foto: Thought Catalog / Unsplash)
Koliko sploh še uporabljamo svinčnik in papir? | (foto: Thought Catalog / Unsplash)

Pokaži mi svojo pisavo in povem ti, kdo si!

Svetovalnica | 17.08.2020, 14:16 Mirjam Judež

V Svetovalnici je bila z nami avtorica knjige Skrivnosti pisave - Grafologija za vsakogar, grafologinja Jožica Leskovar, ki je razložila kaj o človeku pove njegova pisava. »Pisave so moja ljubezen, rada jih opazujem, se sprehajam po teh črkah, opazujem dihanje duše, razmišljanja, čustvovanja človeka. V pisavi lahko opaziš tudi nadarjenost posameznika, kakšne odnose ima s soljudmi, kaj ga ovira in kaj podpira.« Z njo se je pogovarjala Mateja Subotičanec.

Analiza pisave kot pripomoček pri izbiri življenjskega sopotnika?

»Da bi kar vnaprej analiziral pisavo potencialnega partnerja, se mi zdi škoda. Ko začnemo o tem razmišljati, je že nekaj narobe, že dvomimo o svojih čustvih ali čustvih partnerja. Je pa lahko mogoče kasneje, ko razmerje raste, ko se spreminjamo ali bolj odstiramo maske, ki jih ima vsak od nas na začetku, grafološka analiza dober pripomoček. Če imata dva težave v komunikaciji, razmišljata različno, lahko z grafološko analzo ozavestiš, kako razmišlja ta partner. Črka M ima pomemben pomen glede načina razmišljanja. Dve osebi: eden piše »M« v obliki črke »U«. Ta oseba je hitra v razmišljanju, se ne poglablja v podrobnosti, hitro preklaplja v razmišljanjih in dejanjih. Partner pa piše »M« v obliki žagic ali arkad. Ti ljudje so osredotočeni na podrobnosti, zanimajo jih globine vsega, tudi znanja, vedno je v ozadju še en zakaj. Ti dve osebi imata verjetno velikokrat konflikt.

Mateja Subotičanec in Jožica Leskovar v studiu Radia Ognjišče
Mateja Subotičanec in Jožica Leskovar v studiu Radia Ognjišče © Mirjam Judež

Kaj pove nečitljiva pisava ali »doktorski podpis«?

»Predvsem to, da imamo težave v komunikaciji. Izpostavili ste podpis. Ljudje so večinoma precej nečitljivo podpišemo. Toda če je celotna pisava nečitljiva, ima ta oseba lahko težave v komunikaciji, ker se premalo zbere, z mislimi hiti naprej. Ta oseba naenkrat dela pet ali šest stvari, težko se osredotoči na eno stvar. Če gledava samo nečitljiv podpis: v njem se človek skrije. Zakrije nekaj, po drugi strani pa pove veliko o sebi. Ne smemo tega enačiti s parafo (skrajšan podpis), potezo, ki si jo izberemo zavestno. Ne smemo pozabiti, da nekdo lahko piše z levim nagibom, pa se bo podpisal z desnim nagibom. Prava narava človeka je v prilogi rokopisa.«

Kaj na splošno pove levo ali desno nagnjena pisava ali pokončna pisava?

»Levi nagib naj bi bil, da oseba prikriva svoja čustvena stanja, ne pokaže svoje čustvene odzivnosti, jih zadrži. Pokončen nagib je kot maska, človek zadrži čustveno reakcijo, desni nagib pa je čustvena reakcija. To ne pomeni, da čustveno reakcijo pokaže z besedo. Nekateri tisti, ki pišejo z desnim nagibom in zaprtimi črkami, lahko čustveno reakcijo zadržijo z govorom, zelo veliko pa povejo s pogledom ali telesno mimiko.«

Grafologinja proučuje pisavo ...
Grafologinja proučuje pisavo ... © Mirjam Judež

Otroška pisava

»V otroški pisavi se lahko analiza v zgodnjem obdobju, ko se otrok začne učiti pisanja, dela na podlagi prostorske značilnosti. Če ima otrok brezčrten list papirja, lahko opazujemo, kako je zavzel ta prostor, ki mu je bil na voljo. Če bi besedilo postavil čisto na levo stran, desna pa bi bila prazna, pomeni to negotovost pred zunanjim svetom, veliko navezanost na družino, na mamo predvsem (leva stran papirja predstavlja mamo, desna stran očeta). Če piše zelo majhne razmike med vrsticami, je morda potreba po veliki bližini drugih ljudi. Če bi vrstice, črke upadale, pomeni, da je otrok utrujen. Če nekomu pri osmih, devetih letih naredil analizo, ki bi bila verodostojna tudi čez deset let – to ne gre. Lahko pa opazuje vsak starš, ali otrok pomanjša ali poveča pisavo. Ko jo pomanjša, se tudi on pomanjša, ga nekaj muči. Kadar jo poveča, si bolj upa, se lažje izpostavlja. To velja le, če velikost niha. Če je stabilna, je to pač on. Če pa velikost nenehno niha, to pomeni nihanje njegovih občutkov lastne vrednosti.«

Po pošti je prišlo nekaj pisav in gostja jih je analizirala. Na žalost nista bila vidna dva podatka, ki sta sicer pomembna: stopnja pritiska in pa prava velikost.

  • Ljudje, ki pišejo pokončno: stavijo na svojo notranjo moč, so neodvisni, precej resnicoljubni, ne iščejo tako zelo pomoči v zunanjem svetu. Slabost tega je, da tudi ko potrebujejo pomoč, ne znajo zanjo prosit.
  • Majhni razmiki med črkami pomenijo, da ta oseba ne more na drugo gledati brez svojih lastnih občutkov. Svoje lastne občutke vpleta v karkoli se dogaja.

  • Črke »T« so postavljene na levo od pokončne črte: to je znak odlašanja. To je lahko povezano z veliko natančnostjo, ampak pri neki akciji je to lahko ovira, ker dobesedno »mečka«.

  • Veliko domišljije se razbere iz zgornjih območij, kjer so npr. pentljice bolj napihnjene.

  • Pisava je mala tiskana, presledna. Presledna pisava je običajno znak intuicije, zaupanja v intuicijo. V medosebnih odnosih pa si lahko ta oseba želi bolj formalne odnose, se ne povezuje tako pristno, ampak rabi določen uvod, preden se bolj zlije z drugimi ljudmi.

  • Črka »E« ima široko, napihnjeno pentljo. To je znak dobrosrčnosti, širokega pogleda.

  • Pri črkah »L« ima kotne povezave, to pomeni, da se ta oseba zna postaviti zase, zna biti tudi ostra.

  • Desni nagib: čustveno odzivna oseba.

  • Pentlja v spodnjem območju: oseba je aktivna, v spodnjem delu je materialnost, podzavest, na koncu pentljic so koti: to je notranja napetost, ki je povezana z aktivnostjo. Oseba želi na hitro priti do rezultata, je neučakana.

  • Močan pritisk na list: to pomeni, da gre za osebo z veliko življenjske energije, pentlja pri p je znak velike želje po gibanju. Nemirna oseba, rabi veliko gibanja, zanjo rutinsko delo ne bi bilo najbolj primerno.

  • Rahlo ozka pisava ima dva pomena: analitična oseba, zelo skrbno opazuje v odnosih tudi, kako se ga bo to dobesedno dotaknilo. Ni tako zelo zaupljiva.

  • Pentlja pri » je zelo široka: občutljivost na kritiko. To pomeni samo to, da želi biti ta oseba perfekcionist, zato samega sebe popravlja pogosto zato, da ga ne bi drugi.

  • Ko gredo črke v črko (npr. »Ž« gre v »I«): ta povezava pomeni fluidnost mišljenja.

  • Presledna pisava in levi nagib: tako osebo je težko spoznati, če ona ne želi.

  • Levi nagib: prikrivanje čustev.

  • Trikotniki v spodnjem območju: v domačem okolju so taki ljudje dominantni, nagle jeze, želijo, da se jih upošteva.

  • Srednje območje, okrogli ovali (črki »O« in »A«), okrogle črke: to je zelo prijetna, mehka oseba, na podzavestni ravni pa se dogaja jeza (trikotniki spodaj).

  • Lepe, izdelane pisave: njen »lastnik« ima svoj stil, zato tudi dostikrat težave, ker je ljudje ne razumejo. Gre za tem, kar je.

  • Neenakomerni razmiki med besedami: znak, da se včasih mora taka oseba umakniti od ljudi.

  • Ovali (črki »O« in »A«) so zelo majhni, nekateri so tudi malo večji: tu se vidi, da se ne počuti ves čas dovolj samozavestno.

  • Kadar ovali nihajo, človek niha v občutku lastne vrednosti.

  • Levi rob je zelo raven: to je znak, da lahko na to osebo vplivajo privzgojena pravila. Čeprav bi želela živeti drugače, jo to ovira. Vsa njena pisava kriči po tem, da želi ven iz ustaljenih norm, kar ni nekaj slabega, ampak dostikrat podleže privzgojenim normam.

  • Črka »T« je produktivna, ko gre kar v trikotnik, črtica pa navzdol: oseba želi voditi druge ljudi.

  • Arkadna črka »: znak poglobljenosti, želi vedeti, gradi svoje znanje, nalaga ga eno na drugo. Take osebe so lahko na prvi vtis počasne, njihovo znanje pa so kopiči in ostane za vedno.

  • Strešice na šumnikih so precej široke: to lahko kaže na domišljijo, domišljija se kaže v zgornjem območju. Če je namesto strešice črtica, je to neučakanost, površnost.

Iz pisave lahko razberemo marsikaj ...
Iz pisave lahko razberemo marsikaj ... © Mirjam Judež

Svetovalnica
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...