Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Sprejem nadškofa Mitja Leskovarja v domači župniji (foto: Mirjam Sitar)
Sprejem nadškofa Mitja Leskovarja v domači župniji | (foto: Mirjam Sitar)

Nadškof Leskovar v svoji domači župniji Kokrica pri Kranju

Slovenija | 10.08.2020, 13:06 Marta Jerebič

Novi nuncij v Iraku, nadškof Mitja Leskovar, ki je v soboto prejel škofovsko posvečenje, se je včeraj mudil v svoji domači župniji Kokrica pri Kranju. Praznoval je srebrni duhovniški jubilej, na popoldanski slovesnosti pa blagoslovil kip sv. Roka v kapelici ob cesti Brdo-Kokrica. Župnija mu je podarila mašni plašč in mitro z motivom Marije.

Nadškof Leskovar je v župnijskem listu povezanost z domačo župnijo označil za pomembno vrednoto. Vanjo se rad vrača, tam je pred mašo molitev za domače duhovnike in torej tudi zanj, kar je v pogovoru za naš radio potrdila župljanka Ana Peklenik, ki je dejala, da na Kokrici vsak dan pred sveto mašo molijo rožni venec.

Domači župnik in dekan Jože Klun je msgr. Leskovarja pri sveti maši označil za lastovko, ki se vrača domov, in spomnil na njegove številne službe, ki jih opravlja v Cerkvi. Verniki so mu zagotovili molitveno podporo še naprej in izrazili zaupanje v njegove številne talente. »Verjamemo, da bo svojo novo službo lahko odlično opravljal, ker zna biti vedno blizu ljudem in ker zna povezovati,« je dejala Ana Peklenik.

Blagoslovitev kipa sv. Roka v kapelici ob cesti Brdo-Kokrica
Blagoslovitev kipa sv. Roka v kapelici ob cesti Brdo-Kokrica © Dr. Drago Papler

V zadnjih dvajsetih letih se je msgr. Leskovar v domačo župnijo vračal ob večjih praznikih. »Gospod župnik je v svojem nagovoru poudaril, da vedno, kadar gospod Leskovar pride domov, župnika najprej vpraša, kako lahko pomaga. Tukaj je bil torej največkrat takrat, ko se je končevalo šolsko leto in mislim, da ni zamudil nobenega oratorija.« Mladi so mu podarili spominsko tablo s fotografijami njihovih druženj.

Kip sv. Roka
Kip sv. Roka © Dr. Drago Papler

Msgr. Leskovar se bo na veliki šmaren mudil v župniji Kranj Primskovo, kjer je bil krščen 25. januarja 1970. »Takrat je njegova družina živela tukaj v naši župniji in dalj časa je bila pri njegovem stricu. Tam je živela tudi njegova stara mama, ki ga je gotovo še posebej z molitvijo že od samega začetka spremljala na njegovi poti in prepričan sem, da je tudi doprinesla k temu, da ga je Gospod poklical,« je povedal župnik Franc Godec.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...