Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marjana DebevecMarjana Debevec
Številni pri sveti maši ob sklepu 31. Mladifesta (foto: Radio Mir Medžugorje)
Številni pri sveti maši ob sklepu 31. Mladifesta | (foto: Radio Mir Medžugorje)

Kardinal Puljić: Prihodnosti ne morejo graditi strahopetci

Svet | 06.08.2020, 09:28 Alen Salihović

V Medžugorju se je končal 31. Mednarodni molitveni festival mladih. Sklepno sveto mašo je daroval sarajevski kardinal Vinko Puljić, ki je vernike uvodoma povabil, da naj na poseben način molijo za svetega očeta, ki jih je objel s svojo očetovsko ljubeznijo preko pozdrava ob začetku festivala. Mladim je po poročanju Radia Mir Medžugorje položil na srce, da je velika napaka tistih, ki trdijo, da ni trpljenja. To je laž in dodal, da za kristjane predstavlja upanje Vstali, ki nas opogumlja in vodi.

Kardinal je v precej energičnem tonu mlade nagovoril brez v naprej pripravljalnega nagovora. Spodbujal jih je in izzival, mladi pa so ga ob sklepu nagovora nagradili z velikim aplavzom. Uvodoma je v pridigi naštel nekatere razloge, zakaj so mladi prišli v Medžugorje. Med njimi je omenil spoved, iskanje miru v duši, prepoznavanje človeka kot svojega sopotnika, spet drugi so prišli do spoznanja, da jih ubija »polovična vera«. »Vse kar iščete boste našli v Jezusu. Marija vas bo peljala do Njega. Zato je letošnje sporočilo srečanja »Pridite in videli boste«. Torej ne gledati z očmi, ampak gledati s srcem,« je dejal in dodal, da lahko samo Vstali odgovori na naša življenjska vprašanja. »Vsa druga prizadevanja, vsa tehnika, vse spretnosti in vso znanje ne morejo dati tistega, kar daje Jezus: »Dajem ti svoj mir«. Od Marije se torej lahko naučimo, kako poslušati božjo besedo, jo slišati, sprejeti, živeti, je povedal kardinal.

Ena od današnjih napačnih miselnosti je, da je življenje brez trpljenja

Puljić je bil kritičen do staršev, ki svojim otrokom nenehno govorijo, da bodo storili vse, da ne bodo v življenju trpeli. Gre za laž, gre za hibo, napako, ki jo mladi podedujejo. »Ena od hib je miselnost, da je življenje brez trpljenja. Nikomur v življenju še ni uspelo, da ne bi trpel. Križ je naša identiteta in to se učimo ves čas.« Mlade je povabil, da naj, če so obremenjeni s katero od hib, z dirko za življenje, za užitek... stopijo na pot z Jezusom, ki je pot, resnica in življenje. »Odločite se za to življenje s srcem. V duhu objemite Vstalega in ne bojte se življenja. Le takšni mladi so sposobni graditi prihodnost. Strahopetci je niso sposobni, ampak ljudje, ki so se pripravljeni žrtvovati, česar se je mogoče naučiti v šoli križa. Zato dragi mladi, če želite graditi prihodnost pustite Mariji, da vas vodi k Jezusu. Da slišite tisto, kar vam On naroča: Pridite in poglejte. Pridi z Jezusom in poglej Vstalega, ne z očmi tega sveta, ampak z očmi vere.«

Kardinal Vinko Puljić
Kardinal Vinko Puljić © Radio Mir Medžugorje

Ne bojte se življenja!

Mlade je ob sklepu povabil, da naj ob vrnitvi domov iz njih sije spoznanje, da so s pomočjo Marije našli Jezusa. »Vesel sem, da lahko nocoj z vami molim, hvalim Boga in prosim za Marijino priprošnjo in da vas lahko kot pastir spodbudim: Ne bojte se življenja!«

Sklepne svete maše 31. Mladifesta se je poleg mladih udeležilo več kot 60 duhovnikov, apostolski vizitator za župnijo Medžugorje nadškof Henryk Hoser, apostolski nuncij v Bosni in Hercegovini Luigi Pezzuto, provincial tamkajšnje frančiškane province pater Miljenko Šteko in medžugorski župnik pater Marinko Šakota.

V Medžugorju se je čutila prisotnost vsega sveta

Program je bil letos sicer zelo okrnjen. Festivala se je udeležilo občutno manj ljudi. Če so ga prejšnja leta obiskovali mladi z vseh koncev sveta, letos to zaradi epidemije ni bilo mogoče. Poleg Bosancev in Hrvatov je bilo prisotnih 250 Poljakov, štirje Nemci, nekaj Italijanov, Francozov in dva Slovenca. »Kar se tiče letošnjega Mladifesta moram reči, da kljub temu, da je bilo bolj skromno in pestro je duh ostal. Zelo se je čutila, ne glede na to, da je bilo malo romarjev, v Medžugorju prisotnost vsega sveta in da Mladifest resnično nima meja. To se je pokazalo tudi ob sklepu, ko so mladi spet prišli z vsemi zastavami, čutilo se je, da je bilo tudi letošnje dogajanje pripravljeno iz ljubezni za ves svet,« nam je dejala Petra Černivec iz slovenskega Društva Mir. Več tisoč mladih je namreč dogajanje spremljalo preko spleta s pomočjo Radia Mir Medžugorje.

Svet, Cerkev po svetu
Carlo Acutis (photo: ) Carlo Acutis (photo: )

Carlo Acutis bo razglašen za svetnika

Papež Frančišek je odobril čudež po blaženem Carlu Acutisu in s tem odprl pot njegovi kanonizaciji, so spočili iz Vatikana. Datum kanonizacije še ni znan.

Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO) Člani misijonske ekipe Župnije Rakovnik v studiu Radia Ognjišče (photo: RO)

Na Rakovniku praznik župnije in salezijanske skupnosti

Praznovanje 100. obletnice posvetitve župnijske in romarske cerkve Marije Pomočnice na Rakovniku v Ljubljani zaznamuje dogajanje, v ospredju katerega sta vzgoja za salezijanske vrednote, krepitev ...