Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Meta PotočnikMeta Potočnik
Romanje v Medžugorje (foto: Mirjam Judež)
Romanje v Medžugorje | (foto: Mirjam Judež)

V Medžugorju bo tudi letos Festival mladih; jeseni prihaja nov mostarski škof

| 20.07.2020, 10:54 Marjana Debevec

Hrvaška katoliška agencija IKA je sporočila, da bo novi mostarski škof, ki bo pristojen tudi za Medžugorje, službo prevzel 14. septembra. Papež Frančišek je namreč v začetku julija sprejel odstop mostarskega škofa Ratka Perića in za novega škofa škofije imenoval 48-letnega Petra Palića. V pogovoru za Radio Mir je Palić dejal, da je kot duhovnik večkrat poromal v Medžugorje.

Kot je znano, dosedanji mostarski škof Ratko Perić dogodkom v Medžugorju ni bil ravno naklonjen. Novoimenovani škof Peter Palić pa je za radio Mir povedal, da pozna tamkajšnjo duhovnost. »Kot duhovnik sem večkrat poromal v Medžugorje in poznam duhovne programe, ki tam potekajo«, je povedal škof Palić. O pomenu nove evangelizacije je poudaril, da je treba iskati nove načine, kako vsebino vere prenesti današnjemu človeku. Izpostavil je pomen novih cerkvenih gibanj, pa tudi to, da moramo evangelij vzeti v celoti. »Ker živimo v situaciji, ko lahko vse izbiramo in želimo vse živeti zelo na hitro, od fast food hitre prehrane naprej, želimo tudi našo vero živeti na fast - hiter način, kar pa ni dobro. Vero je treba živeti v potrpežljivosti, vsakodnevno, zato mislim, da ne smemo pozabiti na to, kar je v veri bistveno

Peter Palić je bil v duhovnika posvečen leta 1996 v Dubrovniku. Med letoma 2005 in 2009 je v Gradcu študiral moralno teologijo, od 2011 do 2017 pa deloval kot generalni vikar v Dubrovniku. Po krajšem opravljanju službe generalnega tajnika Hrvaške škofovske konference ga je papež marca 2018 imenoval za škofa na Hvaru.

Dodajmo še to, da bo kljub zahtevnim razmeram tradicionalni festival mladih v Medžugorju potekal tudi letos, kar je za radio Mir potrdil fra Marinko Šakota. »Festival mladih bomo pripravili, vendar v malo spremeni obliki. Mogoče bomo pripravili samo večerni del programa, vendar bo festival vsekakor potekal«, je še povedal p. Šakota.

Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona) Cerkev Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer v plamenih (photo: posnetek zaslona)

Še ena francoska cerkev v plamenih

V cerkvi Brezmadežnega spočetja v mestu Saint-Omer na severu Francije, je v ponedeljek zgodaj zjutraj izbruhnil požar. Poškodovan ni bil nihče, zrušil pa se je zvonik cerkve.