Robert Božič
Boštjan Smole
Rok Mihevc
Zastava ZDA (foto: Pixabay)
Zastava ZDA | (foto: Pixabay)

Bo Trumpu uspelo osvojiti še en mandat?

01.07.2020, 18:10 Andrej Šinko

V Združenih državah Amerike bodo novembra volili predsednika države. Še v začetku leta je kazalo na gladko zmago aktualnega predsednika Donalda Trumpa, manj uspešno soočenje države z novim koronavirusom in gospodarska kriza pa vse bolj na vrh potiska kandidata demokratov Joa Bidna. Zaradi pandemije covid 19 je v ZDA umrlo 130 tisoč ljudi, dnevno pa se jih z novim koronavirusom še vedno okuži nekaj deset tisoč.

Združene države Amerike so zaradi začetnega podcenjevanja pandemije plačale izjemno visoko ceno, številni so umrli, novi koronavirus pa se še naprej intenzivno širi. »Absurdno je, da je ZDA, kot prvi gospodarski sili, primanjkovalo take banalne zaščitne opreme, kot so maske, respiratorji ... To si takšna industrijska super sila ne bi smela privoščiti. Vendar bi težko rekli, da je to krivda predsednika Trumpa, ta lokalni outsourcing, deindustrializacija se je v ZDA začela že nekje v šestdesetih letih,« je dejal sociolog dr. Matevž Tomšič in pojasnil, da je predsednik Trump za kaotične razmere krivil zvezne oblasti, guvernerji, zlasti iz vrst demokratov, pa so krivdo valili nanj.

Številne Američane so na začetku, ko žrtev še ni bilo toliko, veliko bolj skrbele gospodarske razmere, ki bi se lahko zaostrile, če bi prišlo do popolnega zaprtja industrije in drugih dejavnosti. Ker politiko velikokrat vodi javno mnenje, pa je po besedah političnega analitika dr. Bogomila Ferfile, temu sledila tudi administracija v Beli hiši, ki se je naprej odločila za poznejše zapiranje, nato pa za prehitro odpiranje gospodarstva.

Trump pa tudi zaradi tega izgublja podporo. »Kljub temu, da so bili znaki gospodarske ozdravitve prejšnji mesec izjemno pozitivni bo verjetno naraščanje epidemije to gospodarsko okrevanje upočasnilo,« je dejal Ferfila in dodal, da se je Joe Biden v zadnjem obdobju tudi več začel pojavljati v javnosti, na padanje javnomnenjske podpore aktualnemu predsedniku pa negativno vpliva tudi dogajanje povezano s preteklimi protesti proti policijskemu nasilju in rasizmu.

Oba sogovornika se sicer strinjata, da volitve v začetku novembra še zdaleč niso odločene, na njih pa bosta pomembno vplivala razvoj epidemije in takratna gospodarska slika v državi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Politika, Sociala, Pogovor o

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic) Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic)

Benedikt XVI. trpi za hudo okužbo na obrazu

Upokojeni papež Benedikt XVI. trpi zaradi virusne okužbe na obrazu, kar mu povzroča hude bolečine, stanje pa se je poslabšalo po smrti brata Georga. O tem danes poroča nemški časnik Passauer Neue ...

Vernica v cerkvi (photo: Unsplash) Vernica v cerkvi (photo: Unsplash)

Kako smo spustili standarde "zakmašne" obleke

V času epidemije mnoge maše potekaj zunaj. Kar je v redu. Opaziti pa je, da so ljudje z umanjkanjem svetosti cerkvenega prostora, še bolj spustili standarde spodobnosti oblačenja.

O avtorju