Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Nasmeh je luč v oknu duše, ki pokaže, da je srce doma. (foto: Lesly Juarez / Unsplash)
Nasmeh je luč v oknu duše, ki pokaže, da je srce doma. | (foto: Lesly Juarez / Unsplash)

Aleksandra Križaj Dumič: »Najpogostejši vzrok za nepravilni razvoj čeljustnic je dihanje na usta.«

Svetovalnica | 15.06.2020, 14:10 Mirjam Judež

Naša gostja je bila zobozdravnica Aleksandra Križaj Dumič iz klinike Križaj na Muljavi. Tema pogovora je bila ortodontsko zdravljenje. »Zaradi nepravilne rasti ali razvad ali dihanja na usta, namesto na nos, poteka razvoj čeljusti lahko v napačno smer. Tudi dedni faktor igra neko vlogo in takrat je pomembno, da to pravočasno zaznamo. S sodobnimi pristopi, miofunkcijskimi vajami, zobnimi aparati, ki spodbujajo rast nekaterih čeljustnic … lahko to uredimo, uravnamo, še preden izrastejo stalni zobje.« Čeprav se zdi, da je zobni aparat neka modna muha, še zdaleč ne gre za to, posledice nepravilne rasti zob so lahko hude. Z zobozdravnico se je pogovarjala Tanja Dominko.

Terapija naj bo zaključena še preden se zaključi rast čeljustnic, t. j. do 9. ali 10. leta

"Nekatere stvari urejajo že pri rojstvu otroka v porodnišnici: npr. priraščen jezik onemogoča dojenje, prehranjevanje. Dojenje je tudi impulz za razvoj čeljustnic. Začnemo, ko otrok lahko sodeluje, pri 4. ali 5. letu starosti, ko sledi vajam in morda nosi aparat, ki spodbuja rast čeljustnic. Take zgodnje terapije lahko pripeljejo do tega, da otrok pozneje ne potrebuje aparata, kar je zelo pomembno. Najpogostejši vzrok pri otrocih za nepravilni razvoj čeljustnic je dihanje na usta. Ves čas sprašujemo, če je imel otrok dudo, je sesal palec, ampak najpogosteje je problem dihanje na usta. Zaradi veliko prehladnih bolezni (npr. otroci imajo dlje časa zamašen nos), se otroci razvadijo dihati na usta. Takrat je jezik v nepravem položaju. V mirovanju mora biti jezik prisesan na nebo, ustnice morajo biti strnjene. Ko dihamo na usta, jezik leži na ustnem dnu, ustnice so odprte in tako se ne spodbuja pravilno razvoj zgornje čeljusti, nesorazmerno se razvije spodnja čeljust in najlepše se to ureja zgodaj v osnovni šoli, v 1., 2. razredu, lahko tudi prej, če otrok sodeluje. Dobro je, da je terapija zaključena še preden se zaključi rast čeljustnic, to je nekje do 9. ali 10. leta."

V razvoju rasti ortodontska terapija spodbuja pravilno rast. Ko se rast zaključi, iščemo pravilno postavitev zob in pravilen ugriz.


Aleksandra Križaj je direktorica Zobozdravstvene in estetske klinike Križaj, po izobrazbi zobozdravnica, v tem poklicu pa deluje že več kot 20 let. V Svetovalnici smo jo gostili že nekajkrat.
Aleksandra Križaj je direktorica Zobozdravstvene in estetske klinike Križaj, po izobrazbi zobozdravnica, v tem poklicu pa deluje že več kot 20 let. V Svetovalnici smo jo gostili že nekajkrat. © Arhiv Klinike Križaj

 Z miofunkcijskimi vajami se strukture in mišične poti spet postavijo normalno

"Nos mora biti prehoden, pri zelo majhnih otrocih nosek večkrat čez dan spiramo s fiziološko tekočino. Če pride do razvade, da dihamo na usta kljub temu, da je nos prehoden, so tu miofunkcijske vaje, ki jih otrok redno vsakodnevno izvaja. Z njimi okrepi jezik, da se prisesa na nebo, natrenira ustnični obroč, da bodo ustnice zaprte v mirovanju, da niso ohlapne in odprte, tu je še požiranje infantilno, takšno, kot je bilo takrat, ko je bil otrok dojenček. Tudi pri govoru nekatere glasove, ki bi jih moral tvoriti na nebu, jih jezik vrine med zobe in je govor nekoliko moten. Z miofunkcijskimi vajami, ki so podobne, kot pri logopedu, le nekoliko razširjene, se spet strukture in mišične poti postavijo normalno. Kadar pravočasno postavimo jezik na pravo mesto v mirovanju, tudi on spodbuja rast čeljustnic v pravo smer. Če se čeljustnice ne razrastejo pravilno, se poslužujemo ortodontske terapije. V razvoju rasti ta terapija spodbuja pravilno rast, pozneje pa, ko se rast zaključi, iščemo pravilno postavitev zob in pravilen ugriz."

Rast čeljustnic se zaključi do 10., 11. leta, kasneje uporabimo nekoliko drugačno terapijo in postopki so daljši.

Funkcionalne in estetske nepravilnosti

"Prva kategorija nepravilnosti je funkcionalna, druga pa motena estetika. Lahko ima posameznik tako slab ugriz, da je motena funkcija. Takrat so stvari bolj resne, zahtevne, nujno potrebujemo terapijo. Če pa gre za estetske elemente, terapija ni nujno potrebna s stališča zdravja, s stališča samozavesti, izgleda pa seveda tudi. Prej, ko začnemo v otroštvu, manjše funkcionalne težave imamo pri govoru in izgledu, kar tudi vodi v razvoj osebnosti in samozavesti."

Snemni zobni aparat ali zvezdice?

"Razlog, da vse več otrok nosi zobni aparat, je boljša dostopnost ortodonskega zdravljenja, metode zdravljenja so drugačne (boljše), kot 40 let nazaj. Rešujemo veliko več problematike, kot včasih. Seveda pa gre na začetku za prepoznavanje potrebe po terapiji, da problem pravočasno opaziš in ga začneš reševati. Tako snemni aparat kot zvezdice imata vsak ima svojo vlogo glede na oceno problema, oceno potrebe po terapiji. Najpogosteje se snemni aparati uporabljajo bolj zgodaj v otroštvu, ker spodbujamo rast čeljustnic, širjenje lokov, spremembo skeletne rasti (obrazne kosti, čeljustnic), z zvezdicami pa spreminjamo pozicijo zob. Tudi s snemnim aparatom spreminjamo pozicijo zob. Pojavljajo se tudi nevidni aparati, folije, ki lahko služijo kot snemni aparati, ki jih nosijo ves čas in so tanki in nevidni, spreminjajo pozicijo zoba, nekoliko izgled, vendar pri rasti čeljustnic jih nekako še ne uporabljamo."

'Domena osebnega zobozdravnika je, da pravočasno prepozna tista stanja pri otroku, ki jih je treba reševati prej oz. čimprej. Pomembna je pravočasno prepoznavanje staršev, ki lahko sami opazijo, da otrok diha na usta.'
'Domena osebnega zobozdravnika je, da pravočasno prepozna tista stanja pri otroku, ki jih je treba reševati prej oz. čimprej. Pomembna je pravočasno prepoznavanje staršev, ki lahko sami opazijo, da otrok diha na usta.' © Johannes R. Meister MA / Pixabay

Vsaj enkrat na dan si vzamemo zadosti časa, da res zelo natančno očistimo vse ploskve zob.

Zelo pomembne so zgodnje zaznave staršev, osebnih zobozdravnikov in pravočasne napotitve k ortodontu

"Ortodonska terapija je krita z zdravstvenim zavarovanjem, sredstva niso na voljo v neomejeni količini, potreb in želja pa je veliko. Želje so tudi po estestskih spremembah, ki niso funkcionalne, to je rešeno z nekimi pravili. Tisti, ki res potrebuje prednost, kjer so hujše nepravilnosti, gre lahko prej v obravnavo. Domena osebnega zobozdravnika je, da pravočasno prepozna tista stanja pri otroku, ki jih je treba reševati prej oz. čimprej. Pomembna je pravočasno prepoznavanje staršev, ki lahko sami opazijo, da ima otrok ves čas odprta usta, jezik v mirovanju, jezik med zobmi, da diha na usta, tudi druge razvade: sesanje dude, palčka in če se to vleče do šolskih dni, lahko to povzroča preoblikovano rast čeljustnic. Te zgodnje zaznave in pravočasne napotitve k ortodontu lahko v sistemu funkcionirajo."

Ortodontski aparati niso le za otroke, estetiko. Na nas se obračajo tisti odrasli, ki smrčijo, žene ugotovijo, da možem med spanjem zastaja dih … To so resne zdravstvene težave.

Zobni aparati v odrasli dobi

"Zakaj nekdo v odrasli dobi potrebuje ortodonta? Lahko je estetski, lahko funkcionalni razlog, lahko je tudi zaradi zdravstvenih težav. Nekdo, ki ima večje nepravilnosti v razvoju čeljustnic, v kasnejši dobi zaradi težav z dihanjem, nepravilnim razvojem čeljustnic, pride do različnih zdravstvenih težav. Na prvem mestu so motnje spanja, apneje (epizode, ko je podaljšan čas od vdiha in izdiha), in če kvalitetno ne spimo, imamo lahko pozneje visok pritisk, sladkorno bolezen in kup težav. Niso samo estetski razlogi, ki so lahko tudi na mestu, da se ljudje odločajo za npr. nevidni aparat ali zvezdice. Ortodontski aparati niso le za otroke, estetiko, ampak najpogosteje jih potrebujemo za pravilno funkcijo. Na nas se obračajo tisti odrasli, ki smrčijo, žene ugotovijo, da možem med spanjem zastaja dih … To so resne zdravstvene težave, kjer ljudje povejo, da se zbujajo utrujeni, čez dan med vožnjo zaspijo, ne morejo misliti, ne morejo delati. Tudi pri otrocih, ki dihajo na usta, imajo slabo spanje, … se učni uspeh izboljša, ko se ta problem odpravi. Utrujenost čez dan vpliva tudi na njihove zmožnosti."

Tehnika čiščenja zob je pomembnejša kot to, s čim jih čistimo

"Danes so v modi premehke krtačke, ki potrebujejo daljši čas ščetkanja, npr. 20 minut. Vsakodnevno pravilno vzdrževanje higiene, čiščenje, je zelo pomembno. Vsaj enkrat na dan si vzamemo zadosti časa, da res zelo natančno očistimo vse ploskve zob. Eno obdobje so bili zelo popularni smutiji, ko hrano piješ kot napitek. To ne vpliva dobro na zdravje, na žvečni aparat. Druga skrajnost so presnojedci, kjer zaradi grizenja surovega zrnja pride do prekomerne obrabe zob. Moramo žvečiti, hrana ne sme biti preveč razkuhana, lepljiva, pri otrocih je za razvoj žvečenje nujno potrebno, pozneje pa žvečimo za vzdrževanje žvečnega aparata."

Aleksandra Križaj Dumič: 'Danes so v modi premehke krtačke, ki potrebujejo daljši čas ščetkanja, npr. 20 minut. Vsaj enkrat na dan si vzamemo zadosti časa, da res zelo natančno očistimo vse ploskve zob.'
Aleksandra Križaj Dumič: 'Danes so v modi premehke krtačke, ki potrebujejo daljši čas ščetkanja, npr. 20 minut. Vsaj enkrat na dan si vzamemo zadosti časa, da res zelo natančno očistimo vse ploskve zob.' © Superkitina / Unsplash

Svetovalnica
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...