Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Državni zbor (foto: Rok Mihevc)
Državni zbor | (foto: Rok Mihevc)

Dr. Žiga Turk o Kočevskem rogu, protestih in interpelaciji

| 08.06.2020, 21:33 Tanja Dominko

Slovesnost v Kočevskem rogu je bila letos posebna. Ne le zato, ker je prvič potekala na kraju, kjer dejansko ležijo slovenske žrtve, ampak tudi zaradi besed, izrečenih s strani slovenskega vrha. Toliko pomenljivih besed, toliko želje po miru in sodelovanju, toliko čustev nismo pričakovali. Presenečen je bil tudi sogovornik v oddaji Spoznanje več, predsodek manj dr. Žiga Turk. Kot je dejal, je bila to izjemna priložnost za tlakovanje prihodnosti v sodelovanju. Pohvalil je oba govornika, tako predsednika države Boruta Pahorja kot predsednika vlade Janeza Janšo.

Vlada Janeza Janše bo v teh dneh praznovala 100 dni vladanja. V državi sicer ni nič kaj praznično vzdušje, za to se trudijo tistih ki si želijo, da bi vlada čim prej padla. Ta teden bo v državnem zboru obravnava interpelacije o delu  ministra Zdravka Počivalška, medtem pa se že pripravlja druga, tokrat zoper ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Pripravljajo jo v Socialnih demokratih, med očitki pa naj bi bila razrešitev direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Muženiča, zavajanje javnosti o vojski na meji, pritiski na kaznovanje protestnikov in še kaj.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je torej naslednja tarča opozicije. Skušali mu bodo naprtiti neprimerno ravnanje do protestnikov. Minister Hojs je očitke o političnih pritiskih na policijo zavrnil in ocenil, da je policija na protestih ravnala visoko strokovno. Dr. Žiga Turk je za oddajo Spoznanje več, predsodek manj dejal:
»To, da minister izjavi, da pričakuje, da bo policija spoštovala zakone, če te zato lahko interpelirajo, gre za zlorabo tega inštituta zoper ministra, ki jim ni všeč.« Turk meni, da je treba policijo pohvaliti, saj je proteste obravnavala primerno, ni podlegla provokacijam, nobenemu niso popustili živci, čeprav so posnetki jasno kazali, da je bil namen protestnikov doseči s provokacijami kak nazoren posnetek nasilja.

Dodatni razlog za interpelacijo pa naj bi bila tudi odločitev notranjega ministrstva, ki je ugodilo pritožbi zoper vnovično prepoved koncerta hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru. Zaradi odločitve so bili ogorčeni v koalicijskih SMC, DeSUS ter opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB, kjer vladi med drugim očitajo odpiranje vrat ustaštvu. Turk pravi, da je ta koncert verjetno glavni razlog za interpelacijo. »Tukaj je treba jasno povedati, da si ustaštvo ne zasluži nikakršne simpatije, kvečjemu obsodbo, po drugi strani pa se je treba zavedati, da je interpelacija namenjena temu, da se opozori na resne napake in nezakonitosti ministra.« Sam pri ministru Hojsu ne opazi nič takega.
V oddaji je beseda tekla tudi o medijskem poročanju o domovih za starejše. Turk je ogorčen, kako so se mediji lotili zgodbe, saj so z njo očrnjeni vsi zdravniki. Prisluhnite posnetku oddaje.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.