Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Nadškof Stanislav Zore z letošnjimi novomašniki (foto: Rok Mihevc)
Nadškof Stanislav Zore z letošnjimi novomašniki | (foto: Rok Mihevc)

VIDEO in VIDEO: Nadškof Zore: "Vstopili ste v pustolovščino, ki vas bo navdihovala in ob kateri boste krvaveli!"

Cerkev na Slovenskem | 29.06.2020, 10:39 Marjana Debevec

Cerkev na Slovenskem je na praznik sv. Petra in Pavla dobila sedem novih duhovnikov. Med slovesnostjo v ljubljanski stolnici jih je nadškof Stanislav Zore spodbudil, naj vedno hodijo za Gospodom.

Vsak od novomašnikov ima svojo pot, ki ga je pripeljala do današnjega dne, je spomnil nadškof Zore. »Z odločitvijo, da boste odgovorili na Jezusov klic, ste vstopili v pustolovščino, ki vas bo navdihovala in ob kateri boste krvaveli. Naj vam takoj povem, da je oboje blagoslov. Navdihnjenost in krvavenje.« Po njegovih besedah gre za evangeljsko protislovje, kateremu se naše mišljenje včasih upira. »Velikokrat vas bo obhajala skušnjava, kaj vse boste storili, kaj vse boste dosegli, kakšne skupine boste oblikovali, koga vse boste prepričali in koga boste spreobrnili. Ko boste spoznali, da vas obhajajo te skušnjave, se vrzite na obraz pred Gospoda in Gospod bo tudi vam povedal, da bo on iz vas naredil ribiče ljudi

Kot sv. Petru namreč tudi novomašnikom Jezus ponavlja, naj hodijo za Njim. Čeprav bi nam bolj godilo, da bi se sončili v Njegovi slavi, pa moramo iti za Njim tudi v času trpljenja. »Močan, močan je ta Jezusov: za menoj. In vendar vodi v raj, v najtesnejši odnos z njim in Očetom. V izpolnitev vseh naših želja in pričakovanj«, je novomašnikom zatrdil nadškof Zore ter jim nato približal še lik sv. Pavla.

Novomašni blagoslov



»Ko vi, dragi diakoni, razmišljate sami o sebi in o svoji nevrednosti, imate prav. Kakor je imel prav tudi sv. Pavel.« Iz preganjalca Cerkve je Kristus naredil posodo, ki jo je izbral, da Njegovo ime ponese med ljudi. Podobno je poslan tudi vsak od danes posvečenih duhovnikov. Bog lahko iz Simona naredi Petra in iz Savla Pavla. »On lahko Anžeta, Martina, Tilna, Janeza, Mateja in Roka napravi za apostole svojega ljudstva. Kot nujni pogoj tega preoblikovanja pa ostaja: Hodi za menoj!«.

Vse zbrane pa je nadškof Stanislav Zore povabil k molitvi zanje.

FOTOGALERIJA:

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca, Duhovnost
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.