Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: Unsplash)
Papež Frančišek | (foto: Unsplash)

Kako naj prepoznamo Božji klic v svojem življenju?

Svet | 03.05.2020, 16:14 s. Brigita Zelič

Papež Frančišek je imel tudi današnji nagovor pred opoldansko molitvijo Raduj se, Kraljica nebeška, v knjižnici apostolske palače v Vatikanu. Dotaknil se je še nekaj aktualnih tem. Posebej je spomnil, da obhajamo svetovni dan molitve za duhovne poklice. Ob tem je pojasnil, da je kristjanovo življenje vedno odgovor na Božji klic, in to v kateremkoli stanu. A poklicanost v duhovniško in redovno življenje je po njegovih besedah še intenzivnejši odgovor na potrebo po delavcih v Gospodovi žetvi. Sveti oče je vse povabil, naj prosimo Boga za dar dobrih delavcev za njegovo Kraljestvo, takšnih, ki bodo s srcem in z rokami razpoložljivi za klic Božje ljubezni.

Četrta velikonočna nedelja je posvečena Jezusu Dobrem pastirju, je na začetku opoldanskega nagovora dejal papež Frančišek. »Evangelij pravi, da ovce poslušajo njegov glas in svoje kliče po imenu. (Jn 10,3) Gospod nas kliče po imenu, kliče nas, ker nas ljubi. Vendar pa Evangelij pravi tudi, da obstojajo še drugi glasovi, ki jim ne smemo slediti - glasovi tujcev, tatov in roparjev, ki ovcam želijo zlo. Ti različni glasovi zvenijo v naši notranjosti. V njej je Božji glas, ki vesti govori prijazno, a je tudi glas zapeljivca, ki vabi v zlo.«

Kako naj glas dobrega Pastirja ločim od glasu tatu, kako naj ločim Božji navdih od sugestije zapeljivca? Tega se lahko naučimo, zatrjuje sveti oče. Ta dva glasova govorita namreč dva različna jezika, imata povsem različna načina trkanja na naše srce...

Božji glas nas nikoli ne sili. Bog nam predloži, a nikoli ne zahteva. Namesto tega hudobni glas zapeljuje, napada, sili, vzbuja bleščeče iluzije, mamljiva, a prehodna čustva. Sprva nam laska in nas prepričuje, da smo vsemogočni, potem pa nas pusti prazne in nas obtožuje, da nismo nič vredni. Po drugi strani pa nas Božji glas z veliko potrpežljivostjo popravlja, a nas hkrati spodbuja in tolaži ter vedno dodaja upanje. Božji glas je glas, ki ima obzorja, medtem ko nas glas hudobe stiska ob zid, je dejal sveti oče. Nato je nadaljeval s podrobnejšo razlago razpoznavanja obeh glasov, ki se pojavljata v naši notranjosti.

Ob koncu nagovora je povabil, naj v bomo teh časih mnogih skrbi pozorni na glasove, ki prihajajo v naše srce. Sprašujmo se, odkod prihajajo. Ob tem prosimo za milost, da bi prepoznali glas Dobrega pastirja in mu sledili. On nas vodi iz ograd sebičnosti in nas pelje na pašnike resnične svobode. Ta del opoldanskega nagovora je papež Frančišek sklenil s prošnjo k Mariji Materi dobrega sveta, naj nas v življenju vodi in spremlja naše razločevanje glasov, ki jih zaznavamo v svojem srcu.

Svet, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju