Radio Ognjišče
Nataša LičenNataša Ličen
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Potica (foto: Boris B.Voglar / Dobrote Slovenskih kmetij)
Potica | (foto: Boris B.Voglar / Dobrote Slovenskih kmetij)

Potico lahko naredimo tudi z drožmi in celo brezglutensko

Oddaje Matjaž Merljak

Ali lahko naredimo potico s pomočjo suhega kvasa, kaj pa z drožimi? Kako speči brezglutensko potico? Kakšen je pravilen postopek priprave nadeva za potico? Kako speči šunko v testu? Kako jo pravilno skuhati? To je le nekaj vprašanj iz predvelikonočnih Svetovalnic s sestro Nikolino, ki smo jih pripravili v minulih letih in to so zlati nasveti, ki te dni pridejo še kako prav.

Če bomo za pripravo potice vzeli suhi kvas, se postopek prav nič ne spremeni. Delamo enako, kot s pravim kvasom: v posodico damo suh kvas, malo mleka, sladkorja ter nato dodamo v moko. Nadaljujemo po znanem postopku. Lahko se naredi tudi potica z drožmi, je povedala sestra Nikolina, a moki dodamo malo pecilnega praška, zlasti pri nočni potici. Povedala je tudi, kako pripraviti droži in na kaj naj bomo pozorni pri zamrzovanju kvasa.

Brezglutenska potica

Poslušalka je s. Nikolino tudi prosila, za kakšen nasvet za brezglutensko potico.  Svetovala je, da testo naredi tako, kot ga sicer naredi za kruh in ga posladka, kolikor želi.

»In potem, ko je že delno vzhajano, ga z občutkom razvalja. To je malo težje, potrebno je pomokat, ker je brezglutenska moka taka lepljiva … Pa paziti je potrebno, da ni preveč moke nasute na podlogi,« pravi s. Nikolina, in dodaja, da take vrste testo ne moremo nikoli tako tenko razvaljati, kot kvašeno.  Kako postopati naprej pa prisluhnite v Svetovalnici.

Velikonočna šunka

Šunko kuhamo glede na težo: kilogramsko šunko kuhamo eno uro ... odvisno je tudi od kakovosti mesa - kupljena se kuha manj kot domača. Dobro je narediti preizkus z vilico. V vodo za kuhanje dodamo le lovorjev list ali zrno popra, šunko pa položimo v vročo oz. vrelo vodo, kuha naj se pokrito. Med kuho jo lahko obrnemo.

Če bodo spekli šunko v testu, naredimo krušno testo, soliti ga ni potrebno. V to ovijemo meso in pečemo vsaj uro in pol, nato pa pustimo v vroči pečici, da se zmehča. Da se bo lepo držalo šunke, zgoraj pustimo malo špranjico, da bo para lahko izhajala. Šunko lahko tudi zavijemo v alu folijo in ko je zapečeno, rahlo odvijemo, da skorja dobi barvo.

Ste že naročeni na podcaste z nasveti sestre Nikoline?

Sestra je v tokratni Svetovalnici prvič sodelovala na daljavo in je povedala še o uporabi domačega masla, pripravi pite iz jabolk in zdroba, domačega kruha ...

Potica
Potica © Boris B.Voglar / Dobrote Slovenskih kmetij

Recept za velikonočno potico sestre Nikoline

70 dag moke
žlica soli
3 rumenjaki
3 žlice sladkorja + vanilij
2 žl. ruma in lim. lupina
2,5 - 3 dag kvasa
7 dag masla
2 dl sladke smetane
toplo mleko
NADEV:
50-60 dag orehov
cimet
20 dag sladkorja
nožev vrh prave kave
1 žlica drobtin
2 žl. medu ->
prelijemo z 2 ½ dl vroče sladke smetane (ali mleko in 10 dag masla)
dodamo 2 rumenjaka, sneg iz beljakov,
rum, lim. lupina, sok ½ pomaranče

Kvas z malo sladkorja raztopimo v treh žlicah mlačnega mleka. V skledo presejmo moko, ob strani damo sol ter v sredini moke napravimo jamico. Posebej v skledi spenimo rumenjake, sladkor, dišave in zalijemo s 3 dl vročega mleka. (Lahko damo tudi 4 rumenjake, več pa ne, ker rumenjaki hitreje sušijo testo.) To mešanico vlijemo v jamico sredi moke in z roko mešamo. Nato dodamo vzhajan kvas in še toplega mleka, da napravimo bolj mehko testo kot za mlečni kruh. Nazadnje prilijemo raztopljeno maslo (ne vroče) in testo dobro pregnetemo (tudi 10 minut), da se loči od sklede. Nato ga pokrijemo s prtom in pustimo vzhajati približno uro in pol. Ne sme prehajati!
Med tem pripravimo nadev.
Vzhajano testo zvrnemo na pomokan pogret prt, zavihamo robove, rahlo pomokamo, z valjarjem potolčemo in enakomerno razvaljamo za dober nožev rob na debelo. Testa ne razvlečemo, zato valjamo s težo valjarja. Razvaljano testo enakomerno namažemo z nadevom in potresemo z očiščenimi in v rumu namočenimi rozinami ali z narezanimi orehi. Testo zavijemo, damo v namazan model in takoj večkrat do dna prebodemo z vilicami in pletilko ter potapljamo z rokami, da iztisnemo ves zrak, ki je nastal pri povijanju. Povijamo z rokami, ne s prtom. Če smo potico naložili v pekač, dve stikajoči se stranici namažemo s kapljicami olja ali masla. Potico rahlo poravnamo in pustimo, da vzhaja eno uro in 20 minut na normalni kuhinjski temperaturi. Če pa vzhajamo v temperirani pečici pri 30°C, pa mogoče malo manj.
Vzhajano potico namažemo z razžvrkljanim jajcem ter jo damo v vročo pečico (200°C). Ko naraste in lepo zarumeni, temperaturo znižamo. Potico pečemo slabo uro (temp. zmanjšamo na 160 °C), odvisno od debeline in teže namaza. Nato jo takoj namažemo z oljem, čez 5 minut pa jo obrnemo na desko in jo s prtom pokrijemo, da se počasi ohlaja.
Premalo vzhajana potica med peko razpoka, prehajana pa upade. V obeh primerih odstopa skorja. Prav tako ni lepa potica, če je testo pretrdo in nadev premehak ali narobe.

Lahko pripravite tudi lešnikovo, makovo, kokosovo potico ...

Oddaje, Hrana in okolje, Kuhajmo s s. Nikolino, Teme
Multimedijski adventni koledar Radia Ognjišče (photo: Štefan Iskra) Multimedijski adventni koledar Radia Ognjišče (photo: Štefan Iskra)

Adventni koledar za otroke: Hlevček in sv. družina...

Pred nami je sveti večer, kar pomeni, da je ostalo še čisto malo korakov in se naše skupno potovanje v Betlehem zaključuje. Prispeli smo na cilj! Z Marijo, Jožefom in osličkom smo potovali skozi ...

Ronald Hicks (photo: Škofija Joilet) Ronald Hicks (photo: Škofija Joilet)

Kdo je novi newyorški nadškof?

Papež je 18. decembra opravil svojo najpomembnejšo ameriško imenovanje doslej. Eno največjih nadškofij – New York, ki šteje 2 milijona in pol katoličanov, bo odslej vodil Ronald Hicks, ki je ...

Meta Potočnik je v Radijski katehezi gostila Mira Šlibarja in Nika Šavlija (photo: Izidor Šček) Meta Potočnik je v Radijski katehezi gostila Mira Šlibarja in Nika Šavlija (photo: Izidor Šček)

Po krstu in bolniškem maziljenju sem oživel #video

Decembrska kateheza za bolnike, invalide in starejše je prinesla pogovor z lurškim kaplanom Mirom Šlibarjem, ki se po več letih zvestega pripravljanja vsebin za bolnike in starejše, poslavlja od ...

Simon Brezovnik, Boštjan Čerin in Tina Brezovnik (photo: Maja Morela) Simon Brezovnik, Boštjan Čerin in Tina Brezovnik (photo: Maja Morela)

Za rojstni dan ji je podaril posebno darilo

Družabne igre so poleg zabave tudi prostor srečanja, sodelovanja in učenja. Da bo njihova igra zadostovala vsem tem kriterijem so se trudili tudi ustvarjalci čisto nove in prve skavtske igre ...

Jaslice (photo: Unsplash) Jaslice (photo: Unsplash)

Na piknik k jaslicam

V predzadnji oddaji Sobotna iskrica v letošnjem letu smo gostili urednico revije Mavrica Evo Markovič. Pogovor je bil pravzaprav nežna adventna spodbuda, kako v predprazničnem hitenju ohraniti ...

O avtorju

Avdio player - naslovnica